Kazio Griniaus metai

Kazio Griniaus metai

2016-ieji Seimo nutarimu buvo paskelbti K. Griniaus metais.

Įdomūs faktai

* Gimė prieš 150 metų - 1866 m. gruodžio 17 d. Selemos Būdoje, Marijampolės apskrityje. Augo 11 vaikų šeimoje. Protėviai buvo bajorai.

* Buvo vedęs du kartus. Pirmąją žmoną ir dukrą Gražiną 1918 m. nušovė bolševikų banditai Kislovodske. Abi palaidotos Kislovodske, jų kapas neišliko.

* Sūnus Kazys mirė būdamas 20 metų Paryžiuje.

* Trečiasis Lietuvos Respublikos prezidentas (1926 m. birželio 7 d.-gruodžio 17 d.). Paskutinis demokratiškai išrinktas tarpukario Lietuvos prezidentas. Vienas iš Demokratų partijos bei Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos steigėjų ir lyderių.

* Valdymo metu panaikino cenzūrą, atkūrė žodžio, asmens, sąžinės ir spaudos laisvę, praplėtė asmens ir piliečio teises. Parašė veikalą, skirtą demokratijai ir jos raidai Lietuvoje. Kritikavo teiginius, esą Lietuvos visuomenė dar nepasiruošusi demokratijai: "Kalbėti apie demokratiją, kovoti už demokratiją gali būti tiktai per vėlu, bet niekad ne per anksti".

* 1926 m. gruodžio 17 d., per savo 60-ąjį jubiliejų, buvo pašalintas iš prezidento posto. Po karinio perversmo įvestas autoritarinis režimas. Prisimindamas to meto įvykius K. Grinius aprašo karininkų įsiveržimą 4 valandą ryto ir parą jam darytą spaudimą atsistatydinti. "<...> A. Voldemarui pasakiau, kad esu pasiruošęs nusileisti smurtui ir atiduoti krašto valdžią A. Smetonai, bet už tai jiedu abu turi pasižadėti gerbti Lietuvos konstituciją ir kraštą valdyti jos dvasioje". Perversmininkai savo veiksmus teisino tuo, kad esą komunistai tomis pat dienomis rengė valstybės perversmą.

* K. Grinius nepritarė A. Smetonos vidaus politikai ir valdymo stiliui. A. Smetona ir jo partija išliko valdžioje iki 1940 m., kai Lietuvą okupavo Sovietų Sąjunga.

* Antrojo pasaulinio karo metais viešai pareiškė protestą dėl holokausto. Su žmona Kristina nacistinės Vokietijos okupacijos metais buvo priglaudę Kauno geto kalinį.

* 1944 m. pasitraukė į Vakarus. Mirė 1950 m. Čikagoje. 1994 m. urna su palaikais parvežta į Lietuvą, palaidotas netoli tėviškės, Mondžgirėje.

* Buvo profesionalus gydytojas, parašė knygų apie sveikatą. Buvo įvairių draugijų, pvz., savitarpio pagalbos nėščiosioms moterims, beglobiams ir kt., steigėjas.

* Turėjo gerą humoro jausmą, buvo geras oratorius, mėgo žaisti šachmatais, kolekcionavo prijuostes.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder