Kultūros įstaigos vėl atveria duris

Kultūros įstaigos vėl atveria duris

LR Vyriausybei sušvelninus karantino sąlygas, atnaujinama archyvų, bibliotekų ir muziejų veikla. Klaipėdoje šią savaitę duris atvėrė bibliotekos, parodų salės. Nuo gegužės 1 d. lankytojus kviečia Lietuvos jūrų muziejus.

Pirmoji uostamiestyje balandžio 27 d. iš dalies veiklą atnaujino Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės biblioteka. Jos direktorė dr. Laura Juchnevič prisipažino nesitikėjusi tokio didelio skaitytojų srauto.

Eilės prie bibliotekos

"Per pirmąsias dvi dienas sulaukėme užklausų 400 knygų, išdavėme 700 knygų. Bibliotekos telefonai veikia kaip karštoji linija. Prie bibliotekos nusidriekė skaitytojų eilės per visą kiemą. Pirmieji sugrįžo mūsų ištikimieji skaitytojai, populiariosios grožinės literatūros mėgėjai, kurie dar prieš karantiną užsisakė ir laukė knygų, taip pat studentai", - pasakojo L. Juchnevič.

Šiuo metu I. Simonaitytės biblioteka dirba tik darbo dienomis nuo 12 iki 18 val., kas dvi valandas visos patalpos dezinfekuojamos.

Pasiskolinti iš bibliotekos galima tik iš anksto nuotoliniu būdu užsakytas ir rezervuotas knygas. Užsakymai vykdomi internetu, telefonu, el. paštu.

"Knygos išduodamos registratūroje. Į bibliotekos fondus skaitytojai neįleidžiami, taip pat kol kas dar neveikia ir skaitykla. Grąžinti knygas viso karantino metu ir dabar galima įmetant jas į knygų grąžinimo dėžę, esančią prie įėjimo į bibliotekos kiemą, vien dėl to nebūtina stovėti eilėje", - priminė L. Juchnevič ir pridūrė, kad visos skaitytojų knygos yra 72 val. karantinuojamos.

NAUJOVĖ. Šiuo metu skaitytojai į bibliotekos fondus ir skaityklą patekti negali. Knygos priimamos ir išduodamos Registratūroje ir tik užsakius iš anksto. Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

Kitą savaitę, anot pašnekovės, I. Simonaitytės bibliotekos erdvės dar bus pertvarkomos, kad lankytojai galėtų saugiai laukti eilėje ir bibliotekos viduje. "Ieškome būdų, kaip sugrįžti į įprastą ritmą ir suteikti daugiau paslaugų skaitytojams. Svarstome atnaujinti parodinę veiklą bibliotekos vidiniame kieme, kad eilėje laukiantys skaitytojai galėtų sykiu pasigrožėti meno kūriniais", - pasakojo L. Juchnevič.

Knygas prašo užsakyti iš anksto

Nuo antradienio veiklą iš dalies atnaujino ir Klaipėdos miesto viešoji Imanuelio Kanto biblioteka. Pasak įstaigos direktorės Bronislavos Lauciuvienės, dirba beveik visi bibliotekos skyriai, išskyrus vaikų bibliotekos skyrių "Pelėdžiukas", kuriame nėra galimybės užtikrinti saugumą. Dėl tos pačios priežasties dar svarstoma, ar veiks "Vingio" skyrius.

I. Kanto viešoji biblioteka dirba tik darbo dienomis nuo 11 iki 16 val., nuo 13.30 val. daroma 20 min. pertrauka, kurios metu patalpos yra vėdinamos. Darbo laiku bibliotekoje galima grąžinti ir pasiskolinti knygas, tačiau bibliotekininkai taip pat labai prašo skaitytojų rezervuoti knygas iš anksto naudojantis elektronine LIBIS sistema arba telefonu.

"Bibliotekoje šiuo metu lankytojai vaikščioti ir rinktis knygas negali. Biblioteka veikia tik kaip knygų priėmimo ir išdavimo punktas. Tad skaitytojai turi iš anksto žinoti, kokias knygas nori pasiimti, jas užsakyti. Tada bibliotekininkės suruošia knygų ryšulėlį ir išduoda jį lankytojui atėjus. Jeigu skaitytojas nežino, kokią knygą pasirinkti, gali mums skambinti ir bibliotekininkės maloniai pakonsultuos", - aiškino naujas bibliotekos taisykles B. Lauciuvienė.

Pašnekovės teigimu, iš bibliotekos skolintis knygas yra saugu, nes visi skaitytojų grąžinti leidiniai yra karantinuojami, t. y. knygos sudedamos į maišus ir 72 val. laikomos atskiroje karantino patalpoje.

Jūrų muziejus įleis kas valandą

Nuo rytojaus lankytojų jau laukia ir Lietuvos jūrų muziejus. Pasak jo vadovės Olgos Žalienės, nuo gegužės 1-osios lankytojai bus įleidžiami į visas muziejaus akvariumo erdves, galės apžiūrėti istorines ekspozicijas, žvejo sodybą, tačiau pasimatymų su delfinais dar teks palaukti - delfinariumas kol kas nedirba.

"Visą šią savaitę ruošiamės darbui naujomis saugumo sąlygomis: ruošiame įrenginius, žymime saugius atstumus, rengiame saugos ženklus, informaciją. Pagrindinė naujovė yra tai, kad bilietai bus parduodami su konkrečiomis muziejaus lankymo valandomis, tai yra tam tikras lankytojų skaičius bus įleidžiamas į muziejų kas valandą. Tokiu būdu ketiname reguliuoti žmonių skaičių muziejuje", - sakė direktorė ir paprašė, kad muziejaus lankytojai bilietus į muziejų pirktų iš anksto muziejaus interneto svetainėje.

Pilies muziejaus veiklą kels į kiemą

Kitą savaitę, nuo antradienio, lankytojų lauks ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, kuris yra Didžiojo Vandens gatvėje. "Šio muziejaus erdvė yra didžiausia, tad užtikrinti saugų atstumą tarp lankytojų nėra sudėtinga. Kaip tai padaryti Klaipėdos pilies muziejuje - mums kol kas yra galvos skausmas", - prisipažino muziejaus vadovas Jonas Genys.

Pasak direktoriaus, Pilies muziejaus Frydricho, Karlo poternose, karo ekspozicijoje yra tokių siaurų praėjimų, kurių plotis vos 1-1,5 metro. Kaip juose užtikrinti saugų atstumą tarp žmonių, jeigu ateis į muziejų 5 lankytojai?" - retoriškai klausė pašnekovas.

"Kita vertus, nežinome, kiek tų lankytojų apskritai sulauksime. Gegužės mėnesį muziejus gausiai lankydavo moksleiviai, kruizinių laivų ir kiti turistai. Dabar jų nebus. Galbūt vasarą sulauksime daugiau vietinių turistų iš kitų Lietuvos miestų, tačiau iš tiesų susiduriame su naujais iššūkiais, kaip sudominti, pakviesti lankytojus, ką jiems pasiūlyti, kai negalime rengti grupinių edukacinių programų, ekskursijų ir galime priimti labai ribotą skaičių lankytojų vienu metu. Svarstome galimybę daugiau veiklos perkelti į Pilies muziejaus kiemą, galbūt sugrįžti prie anksčiau organizuotų, tačiau nusibodusių riterių turnyrų ir panašiai", - svarstė J. Genys.

MENAS. Virginijaus Viningo tapybos parodos "Trys dešimtmečiai" ekspozicijos fragmentas. Nerijaus JANKAUSKO nuotr.

Antras parodų atidarymas

Meno išsiilgusius žiūrovus jau kviečia ir uostamiesčio parodų erdvės. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmai duris lankytojams atvėrė vakar. Tiesa, prie įprastinės veiklos ir čia grįžtama palaipsniui, laikantis visų saugumo reikalavimų. Pirmosiomis savaitėmis KKKC Parodų rūmai dirbs trumpiau - nuo 13 iki 19 val.

Šiuo metu čia galima apžiūrėti Virginijaus Viningo tapybos parodą "Trys dešimtmečiai" ir jaunosios kartos menininkių Agnės Masilionytės, Austėjos Masliukaitės, Saulės Miežytės ir Aistės Marijos Stankevičiūtės kūrybos parodą "Ar ji ateina?" Karantino užkluptas ir įkalintas parodas mėnesį laiko buvo galima "lankyti" tik virtualiai - socialiniame tinkle stebint KKKC edukatorės Rūtos Petniūnaitės parengtas nuotolines ekskursijas. Gyvai šias ekpozicijas dabar bus galima apžiūrėti iki gegužės 10 d.

Primename, kad į visas veiklą atnaujinusias kultūros ir meno įstaigas įleidžiami tik apsaugines kaukes ar kitas apsaugines veido priemones dėvintys žmonės, atėję ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, išskyrus šeimas.

Privaloma laikytis saugaus socialinio atstumo ir rankų higienos - priemonių joms dezinfekuoti lankytojai ras šiose įstaigose.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder