Apdovanoti teatralams pritrūko pinigų

Apdovanoti teatralams pritrūko pinigų

Trečiadienį, švenčiant Tarptautinę teatro dieną, Klaipėdos koncertų salėje įvyko iškilminga "Padėkos kaukių" nominacijų - didžiausio miestiečių pagarbos ir dėkingumo teatralams ženklo - įteikimo ceremonija.

Šventėje, kurią vedė aktoriai Kęstutis Macijauskas ir Jolanta Puodėnaitė, netrūko humoro. Susirinkusieji klydo, atsakydami į klausimą, nuo ko prasideda teatras - ne nuo drabužinės, o nuo bufeto. Ir buvo pastebėta, jog niekas Lietuvoje nepadarys geresnės karjeros už bufetininkę.

"Klaipėda unikali tuo, jog turime du teatrus - vieną tebegriūvantį, kitą - tebekylantį. Gera žinia ta, kad teatras GYVAS, ir einame į jį lyg į šventyklą pasisemti tikėjimo, jėgų ir vilties. Tad tai yra visų mūsų šventė", - sakė mūzų globėjas Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Garbinga ekspertų komisija, įvertinusi geriausius 22 teatralų, pristatytųjų garbingam apdovanojimui, profesionalaus scenos meno darbus, paskelbė pretendentus aštuonioms nominacijoms.

Artėjant šventės apogėjui, vertinimo komisijos pirmininkė, Klaipėdos universiteto humanitarinių mokslų daktarė Jūratė Grigaitienė pasveikino visus, kurie visus metus su žiūrovais dalinosi kūrybos džiaugsmu ir pakilia dvasia.

Nors buvo pažymėta, jog visi pristatytieji nominacijoms buvo labai arti savo laimės valandos, tačiau ji nusišypsojo vos dviem. Pasirodo, Klaipėdos savivaldybės kultūros skyriaus biudžete šiais metais būta tik 6 tūkst. litų, tad jų užteko tik dviem "Kaukėms". Galima sakyti, už kulisų liko teatro debiutantai, kompozitoriai, scenografai, šokėjai-choreografai.

Už "Metų spektaklį" Padėkos kaukė atiteko Jono Vaitkaus režisuotam spektakliui "Mums viskas gerai", o nominaciją atsiėmė šią Dorotos Maslovskos pjesę išvertęs dramaturgas Gintaras Grajauskas.

Už nuopelnus teatro menui "Padėkos kauke" apdovanota Klaipėdos dramos teatro aktorė Nijolė Sabulytė. Ji savo įspūdingu balsu padainavo ne dainą iš kurio nors spektaklio, bet 200 metų senumo "Kapitonų himną" - apie meilę, ištikimybę ir jūrą.

"O, ne, aš tikrai nesitikėjau šio apdovanojimo, ir labai juo didžiuojuosi, esu dėkinga, todėl, kad tai - miesto apdovanojimas visai vyresniajai mūsų teatro kartai. Mes tiek daug dirbome pirmaisiais, antraisiais, trečiaisiais jo gyvavimo dešimtmečiais, dabar mes esame miesto šventėse, koncertuose - visur", - sakė aktorė, apdovanojimą žadėjusi pasikabinti garbingiausioje vietoje namuose. Sakė turinti įvairių garbės raštų, o kaukė yra jai pirmasis garbingas, apčiuopiamas apdovanojimas.

Nominaciją "Padėkos kaukė" 2005 m. režisieriaus Alvydo Vizgirdos iniciatyva įsteigė Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos teatro sąjungos Klaipėdos skyrius, o vertingą juvelyrinę meno miniatiūrą sukūrė menininkas Vidas Bizauskas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder