Aštuonių kontrabosų "Vizija"

Aštuonių kontrabosų "Vizija"

Paskutinis festivalio "Permainų muzika" koncertas klaipėdiečiams pateiks vieną didžiausių intrigų - italų ansamblį "Ludus Gravis", kurį sudaro aštuoni kontrabosais grojantys atlikėjai. Jų koncertas "Vizija" Klaipėdos koncertų salėje vyks spalio 25 dieną, antradienį, 18 val. Prieš tai šeštadienį kolektyvas pasirodys "Gaidos" festivalyje Vilniuje.

Ansamblio meno vadovas - atlikėjas ir kompozitorius Stefano Scodanibbio drauge su kitu kontraboso virtuozu Daniele Roccato 2010 metais surinko geriausius savo buvusius studentus ir įkūrė šį kolektyvą. S. Scodanibbio išrado naujas grojimo technikas, išplečiančias kontraboso tembrą ir garso aukščio paletę taip, kaip iki tol tai atrodė neįmanoma. Jo bendražygis D. Roccato įkvėpimo semiasi bendradarbiaudamas su džiazo atlikėjais, populiariosios muzikos kūrėjais, teatro ir literatūros asmenybėmis.

Kviesdami įsiklausyti į pačius subtiliausius kontraboso - vieno didžiausių ir paslaptingiausių muzikos instrumentų - skambesius, "Ludus Gravis" koncerte Klaipėdoje pristatys intriguojančią programą. Jos pradžioje jie atliks "naujojo dvasingumo" atstovo Arvo Pärto kūrinį "Pari intervallo", kuris bus interpretuojamas imituojant varpų skambesį. Dvi kūrinio melodinės linijos juda paraleliai: viršutinė vadovauja, o antroji jai akompanuoja tercija žemiau ir atsilikdama dviem aštuntinėmis. Pasak kompozitoriaus, pirmasis balsas įkūnija žmogaus klystkelius, antrasis - gailestingą Dievo ranką, nurodančią žmogui kelią.

Solistas D. Roccato pagrieš S. Scodanibbio "Due pezzi brillanti", kuriuose siekiama išlaisvinti instrumentą iš įprastinio skambesio varžtų. Šiuose virtuoziškuose kūriniuose solistas išgauna garsus, netelpančius į tradicinio kontraboso diapazoną. Iš dalies šie efektai pasiekiami išnaudojant obertonus, kurie jame rezonuoja geriau, negu bet kuriame kitame instrumente.

Visas kolektyvas atliks dvi "Permainų muzikos" pavadinimo krikštatėvio Johno Cage'o kompozicijas. Tai bus "Ryoanji", įkvėpta Japonijos kultūros ir pavadinta Kioto akmenų sodo vardu. Sode yra penkiolika akmenų, išdėstytų baltame, tvarkingai sugrėbstytame smėlyje. Kad akmenys prabiltų savo balsu kompozitorius sujungė juos linijomis.

Antroji J. Cage'o kompozicija "Dream" ("Vizija") nulėmė ir visos koncertinės programos pavadinimą. Tai vienas iš ankstyvųjų kompozitoriaus opusų, demonstruojantis J. Cage'o sugebėjimą kurti tonalumo įvaizdį pasitelkiant konkrečios tonacijos diapazoną, o ne funkcionalius akordus.

Koncerte įvyks jaunos lietuvių kompozitorės, šiuo metu gyvenančios Londone, Rūtos Vitkauskaitės kūrinio "Orion Arm" premjera. Kūrinio pavadinimas susijęs su astronomija, nes taip vadinama spiralinė Paukščių tako galaktikos vija (liet. - Oriono vija), kurioje yra mūsų Saulės sistema. Kūrinio idėja pagrįsta erdviniu garso judėjimu tarp aštuonių puslankiu išdėstytų instrumentų.

Pasirodymo viršūne neabejotinai taps minimalizmo eros pradžią 1964-aisiais paženklinusi amerikiečio Terry Riley'io kompozicija "In C". Tiesa, ansamblis atliks S. Scodanibbio kontrabosams pritaikytą šio kūrinio versiją, kuri vadinasi""In D". Nuo pat pirmųjų taktų ši muzika tarsi užhipnotizuoja publiką.

Unikalia aštuonių kontrabosų "Vizija" festivalis atsisveikins su klaipėdiečiais iki kito permainingo rudens.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder