Atgimstantis teatras pamažu praveria duris miestiečiams

Atgimstantis teatras pamažu praveria duris miestiečiams

Po dvejų metų duris atversiantis Klaipėdos dramos teatras ėmė "jaukintis" žiūrovus. Progą apsilankyti 2007-aisiais rekonstrukcijai uždarytame teatre gavę klaipėdiečiai stebėjosi salėje žiojinčiomis giliomis duobėmis. Kultūros įstaigos atstovai žada, kad iki numatytos darbų pabaigos jose bus sumontuota moderni, specialiai Klaipėdai pagaminta įranga, kuri turėtų būti unikali ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Savaitės pradžioje kultūros įstaigoje lankėsi ir ten 4-as bendradarbiavimo sutartis pasirašė asociacija "Mano miestas Klaipėda". Rekonstruojamame pastate rinkosi ir Klaipėdos ROTARY klubo "Concordia 1826" nariai, kurie apžiūrėjo rekonstruojamo teatro patalpas bei turėjo galimybę išvysti Ksenijos Dragunskajos spektaklį "Lunačiarskio lunaparkas". Klubas "Concordia 1826" į šį renginį pakvietė ir kitų Klaipėdoje veikiančių ROTARY klubų atstovus.

Trūksta apie 30 milijonų

Teatro vadovas Gediminas Pranckūnas džiaugėsi, kad 2015-ųjų spalį teatras turėtų pakviesti miestelėnus į atidarymo šventę. Pasak jo, kitais metais jau turėtų būti montuojama scenos ir parterio įranga.

"Parteryje bus reguliuojamos kėdės, galima pakelti į norimą aukštį, kad visiems gerai viskas matytųsi arba iš viso tas kėdes per keletą minučių paslėpti - tuomet bus lygios grindys", - apie technologinius sprendimus pasakojo G. Pranckūnas.

Apie teatre atliktus darbus plačiau pasakojęs Klaipėdos dramos teatro kultūros projektų vadovas Tomas Juočys priminė, kad visi darbai įvertinti 60 mln. litų, kol kas jų atlikta už pusę sumos.

Rugpjūčio pabaigoje Klaipėdoje lankęsis premjeras Algirdas Butkevičius, apžiūrėjęs rekonstruojamą teatrą, tuomet žadėjo pasitarti su finansų ir kultūros ministrais ir pasistengti kitąmet iš vyriausybinių lėšų jo rekonstrukcijai surasti 15 mln. Lt.

"Laukiame, kol pasibaigs politiniai ginčai dėl biudžeto, tada sužinosime, ar Vyriausybė skyrė mums kiek daugiau pinigų, ar ne. Jei kitais metais gautume 15 milijonų litų, tai būtų didelis įnašas, 2015-iems užtektų 13-14 milijonų", - atviravo G. Pranckūnas.

Iš avarinės būklės - į naują gyvenimą

"Pastatas buvo tokios avarinės būklės, kad viena siena, kurią reikėjo tik renovuoti, ne griauti, nugriuvo pati, vos rangovas pajudino stogą. Gerai, kad tuo metu viduje nebuvo žmonių", - pasakojo T. Juočys.

Pasak jo, šiuo metu pastatas stovi ant 300 polių. "Iš esmės esame pastatyti kaip kokia prieplauka: gręžtiniai poliai mus laiko nuo nusėdimo, spraustiniais mes tarsi įleidome inkarą į žemę, jie mus laiko nuo upės spaudimo jėgos", - aiškino T. Juočys.

Kol kas vietoj scenos bei parterio žioji apie 4 metrų gylio duobės - jose bus montuojama įranga.

G. Pranckūnas pažymėjo, kad šiek tiek sumažėjo didžiosios teatro salės plotas - nuo 444 iki 430 kvadratinių metrų. Tai lėmė joje būsiančių kėdžių savybės - jos platesnės, modernesnės, bus kilnojamos, vartomos, joms išlaikyti reikia tvirtesnių konstrukcijų, todėl ir "dingo" dalis salės ploto.

Tarptautinės pajėgos

Teatro atstovai informavo, kad su įrangos gamyba tiesiogiai ar netiesiogiai yra susijusios apie 15 užsienio šalių.

"Akustinius projektus daro suomiai, garsu rūpinasi amerikiečiai, apatine mechanizacija - kanadiečiai, viršutiniais skersiniais - italai, lempas gamina Vokietija, Austrija, scena bus atvežta iš Kanados. Jos garantinio aptarnavimo laikas - viena para, nesvarbu, kad ji vežta iš Kanados, jie per savo atstovus per parą atsiunčia savo specialistus, kurie turi gedimą pašalinti", - vardino T. Juočys.

PAGAL PLANĄ. Rekonstruojamo Klaipėdos dramos teatro vadovas Gediminas Pranckūnas tikisi, kad visi darbai bus atlikti laiku ir įstaiga miestelėnus į atidarymo šventę galės pakviesti 2015-ųjų spalį. Eimanto Chachlovo nuotr.

Pasak jo, technikos vadovo planuojama ieškoti nuo kitų metų pradžios. Jis turėtų dalyvauti montuojant, diegiant naują įrangą, susipažinti su sistemomis.

"Turėsime 12 grimo kambarių, kuriuose bus įmontuoti ekranai, kurie tiesiogiai transliuos tai, kas vyksta scenoje - ir vaizdą, ir garsą, aktoriai žinos, kada jiems laikas į sceną. Tai, kas vyksta scenoje, bus galima filmuoti iškart 8 kameromis, reikalui esant, bus galima įrašyti DVD diską", - dėstė T. Juočys.

Teigiama, kad mažesnėje teatro salėje bus įrengti 24 taškiniai keltuvai, žmonės su kėdėmis bus sukami aplinkui 360 laipsnių, todėl spektaklių kūrėjai galės išnaudoti visą salės erdvę. Joje išliks istorinės raudonosios kėdės - jos taip pat bus restauruotos.

"Norime prisidėti"

Arūnas BURKŠAS, Klaipėdos ROTARY klubo "Concordia 1826" prezidentas


Pirklių sueiga, kuri įsikūrė 1826 metais, labai rėmė meną Klaipėdoje, jų iniciatyva čia buvo pakviestas ir darbavosi garsus vokiečių kompozitorius Richardas Vagneris, pasaulinio lygio žmogus. Vienas iš mūsų klubų, švenčiantis vienerių metų veiklos sukaktį, "Karalienė Luizė", ruošiasi remti spektaklį apie karalienę Luizę, kuris čia bus statomas pagal Arvydo Juozaičio parašytą istorinę pjesę, kurios veiksmas vyksta 1807-aisiais, kai visus metus Prūsijos karališkoji šeima ir Berlyno dvaras buvo Klaipėdoje.

Mes neatsiribojam nuo kultūrinio miesto ir kartu teatro gyvenimo. Ateityje, ko gero, išvystysime kokią nors bendrą veiklą su teatru. Vienas iš ROTARY klubų bendradarbiauja su Klaipėdos savivaldybe, bandysime Puodžių gatvėje esančiame skverelyje įkurti parką. Stengiamės būti aktyvūs krašto ir miesto piliečiai, padėkoti tiems, kam nėra savo laiku padėkota, ir patys prisidėti prie miesto ir krašto puoselėjimo.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder