"Cappella'A": į konkursus - kas mėnesį

"Cappella'A": į konkursus - kas mėnesį

Vienintelis toks Lietuvoje ir kol kas Europoje labiau nei tėvynėje žinomas klaipėdiečių vokalinės muzikos ansamblis "Cappella'A" skina laurus tarptautiniuose a cappella konkursuose. Šios vasaros vidurkis - po išvyką kas mėnesį: vien birželį kvartetas į užsienio scenas lipo dusyk; paskutiniosiomis rugpjūčio dienomis planuoja dar vieną kelionę - į Kroatiją, o rudenį laukia iki šiol egzotiškiausias maršrutas - į tolimąjį Taivaną.

Aštuonerius metus džiazo, gospelio, soulo, ritmenbliuzo ir kitų stilių muziką be instumentų pritarimo atliekantis kvartetas, kuriame dainuoja Kristina Jatautaitė, Rasa Serra, Aušra Smičiūtė ir Mindaugas Putna, dažniausiai prisistato kaip džiazo ansamblis.

Tai - gana retas žanro ir technikos derinys: birželį Italijoje, šiaurinėje Varezės provincijoje vykusiame a cappella ansamblių ir chorų konkurse "Solevoci" lietuvių paraiška pasirodyti džiazo muzikos kategorijoje buvo vienintelė, tad ansamblis į sceną lipo kartu su popmuzikos kategorijos dalyviais iš Italijos, Vengrijos, Vokietijos, Belgijos, Kazachstano, Venesuelos. Ir atsiėmė geriausios konkurso grupės bei geriausiai atliktos dainos apdovanojimus.

Kiek anksčiau tarptautiniame a cappella muzikos konkurse Suomijoje, Tamperėje klaipėdiečiai iškovojo trečiąją vietą rungdamiesi su septyniais įvairiausią muziką nuo folkloro iki klasikos atliekančiais kolektyvais iš Danijos, Vokietijos, Rusijos, Namibijos, Prancūzijos, Suomijos bei Meksikos.

Kolektyvas šiemet iš viso sulaukė keturių kvietimų dalyvauti tarptautiniuose vokalinės muzikos konkursuose. Priešaky - kelionė į Kroatijoje, Adrijos jūros pakrantėje esantį Rijekos miestą, kur pirmosiomis rugsėjo dienomis rengiamas tradicinis vokalinių ansamblių konkursas "Vocal Marathon", ir, jeigu leis kuklios nepriklausomo muzikinio kolektyvo galimybės, viešnagė festivalyje Taivane.

Anot A. Smičiūtės, kiekvienas konkursas turi savitumų - juo įdomiau įvertinti skirtingų šalių renginių organizavimo tradicijas ir mentaliteto skirtumus. Vienas didžiausių dalyvavimo tarptautiniuose konkursuose pranašumų - galimybė atgaivinti požiūrį į savo paties veiklą bei patobulinti įgūdžius meistriškumo pamokose. Viešėdami Italijoje, "Cappella'A" dainininkai apsilankė konkurso komisijos pirmininko, amerikiečio Kirbio Shaw privačioje pamokoje.

Šio aranžuotojo ir vokalo pedagogo vardą žino veik kiekvienas muzikantas, besidomintis vokaline muzika, mat visi savo repertuare turi jo aranžuotų dainų. Nieko keisto: vokaliniam atlikimui jis yra aranžavęs šimtus kūrinių. Dėmesio "Cappella'A" komandai nepagailėjęs profesionalus mokytojas lietuviams pažėrė ir kompetentingų patarimų, ir komplimentų.

Konkurso vakarėlyje klaipėdiečiams teko garbė surengti vokalinį "jam'ą" kartu su italų vokalistu ir prodiuseriu Andrea Figallo ir keletą "Grammy" apdovanojimų laimėjusio britų a cappella ansamblio "The Swingle Singers" nariu Tobiasu Hugu. Beje, tarptautiniame a cappella ansamblių konkurse Austrijoje "Vokal.total" "Capella'A" prieš porą metų yra pelniusi vardinį šio legendinio kolektyvo įkūrėjo Wardo Swingle apdovanojimą. Šiuosyk iš pasaulinio garso a cappella propaguotojų lietuviai sulaukė ir siūlymo parengti bendrą programą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder