Finišavo tarptautinės kūrybinės dizaino dirbtuvės "NewIDeA"

Finišavo tarptautinės kūrybinės dizaino dirbtuvės "NewIDeA"

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno fakultetas rugsėjo 6-13 dienomis organizavo tarptautines kūrybines dizaino dirbtuves "NewIDeA" Nidos meno kolonijoje. Tai pirmas tokio pobūdžio renginys Lietuvoje, kai akademinei bendruomenei bendradarbiaujant su verslo įmonėmis buvo taikomas inovatyvus dizaino kūrybos procesas.

Neabejota, jog VDA Kauno fakultete Dizaino katedrai bendradarbiaujant su nacionaliniais gamintojais yra ugdoma savotiška Kauno dizaino mokykla, ieškant naujų veiklos galimybių. Projektas vyko bendraujant ir keičiantis idėjomis su italų dizaino mokykla "Scuola Italiana Design" (SID). Ši mokykla buvo įkurta Padujoje, Italijoje, 1991m. Įkūrėjai - Padujos prekybos, pramonės ir amatų rūmai, ir Mokslo ir technologijų parkas "PST Galileo". Kasmet SID organizuoja intensyvų darbą dizaino kūrybinėse dirbtuvėse Rovine, Kroatijoje. Renginio metu SID dirbo drauge su "Alfa Romeo', "Fila", "Ferrero", "DeLonghi", "Chicco', "Electrolux" ir kitų žinomų prekinių ženklų kūrėjais. Mokyklos sėkmę dirbant su verslininkais laidavo SID kūrybinis metodas, kurio esmė - išskirtinio kūrybiškumo ir greičio dermė.

EKSPERIMENTAS. Jaunieji dizaineriai kūrė ekologišką interjerą. 

Kūrybinių dirbtuvių "NewIDeA" organizatoriai inicijavo bendradarbiavimą su Kaune įsikūrusiomis įmonėmis UAB "Eneka" ir UAB "Vandens linija". Lietuvių iš VDA Kauno fakulteto ir italų iš Italų dizaino mokyklos SID dizainerių komanda, naudojanti unikalų kūrybinį metodą, visą savaitę Nidoje dirbo su dizaino studentais ir jaunaisiais dizaineriais iš Lietuvos, Italijos bei Rusijos. Trys studentų ir jaunųjų dizainerių grupės, vadovaujamos dizainerių profesionalų, susibūrę į komandas, generavo idėjas tomis temomis, kurias pasiūlė įmonės: kūrė lauko baldus, gyvatukų dizainą ir lauko vazonus.

Renginys Nidoje vyko ne atsitiktinai - vienas iš amato įgūdžius praturtinusių ir sėkmę lemiančių veiksnių buvo išskirtinė kūrybingumą skatinanti aplinka vienoje gražiausių ir unikaliausių Lietuvos vietovių - Nidoje. Neringos miesto meras Darius Jasaitis, susitikęs su kūrybinių dizaino dirbtuvių "NewIDeA" organizatoriais ir dalyviais, neslėpė susižavėjimo, jog Vilniaus dailės akademija organizuoja tokio pobūdžio renginius Nidoje.

Kūrybinių dizaino dirbtuvių uždarymo metu Nidos meno kolonijoje džiaugsmingai klegėjo dalyviai: VDA Kauno fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis sveikino kūrybinių dirbtuvių dalyvius - italų ir lietuvių dėstytojus, įmonių vadovus, studentus su tuo, jog jie patikėjo šia VDA Kauno fakulteto idėja ir su dideliu entuziazmu ir užsidegimu jose dalyvavo. Studentai džiaugėsi, jog jie įgijo neįkainojamą patirtį, kaip panaudoti kūrybinį potencialą dirbant komandoje, kuriant šiandienos ir ateities dizainą. Italų dizaino mokyklos SID dėstytojai Giorgio Pellizzaro, Andrea Busato ir Eugenio Farina bei VDA Kauno fakulteto Dizaino katedros dėstytoja Rūta Valušytė nuoširdžiai didžiavosi studentų pasiekimais. A. Busato juokavo, jog nesvarbu, ar komandų pateikiami rezultatai patiks įmonių vadovams, ar ne, jis esąs patenkintas tuo, ką nuveikė lietuvių, italų ir rusų studentų komandos. Tuo tarpu UAB "Eneka" vadovas Edvardas Kuodis ir UAB "Vandens linija" vadovas Andrius Didžgalvis, su nerimu laukę kūrybinių dirbtuvių pabaigos, lengviau atsipūtė, kai visos jų įmonėms skirtos idėjos buvo pristatytos, o lūkesčiai pateisinti. Trys komandos pristatė po 25 naujas dizaino idėjas kiekvienai pateiktai užduočiai, ir tai, kas buvo sukurta, pasibaigus kūrybinėms dirbtuvėms tapo įmonių turtine nuosavybe, ir galės būti nevaržomai naudojama komercijos tikslais.

Dizaino renginiui pasibaigus, jo organizatorius VDA Kauno fakultetas tikisi, kad tai virs tradicija, kuri padės ir toliau glaudžiai bendradarbiauti dizaineriams iš įvairių valstybių bei nacionaliniams gamintojams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder