Garbingu apdovanojimu įvertintas Klaipėdos krašto metraštininkas

Garbingu apdovanojimu įvertintas Klaipėdos krašto metraštininkas

Lapkričio 12 d. prie parodų rūmų liepsnojant deglams Klaipėdos šviesuomenė rinkosi į iškilmingą ceremoniją - Klaipėdos garbės piliečio regalijos už ypatingus nuopelnus buvo įteiktos Lietuvos meninės fotografijos patriarchui Vaclovui Straukui.

Fotomenininkas, leidėjas Saulius Jokužys priminė V. Strauko kūrybinės biografijos faktus, atkreipęs dėmesį į menininko filosofines nuostatas, vaizduotę, nuojautą, lyrinį pasaulio suvokimą, gebėjimą su meile perteikti klaipėdiečių darbus, gyvenimo epizodus.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, prieš įteikdamas Klaipėdos garbės piliečio regalijas, sakė, jog V. Straukas yra ne tik Klaipėdos krašto metraštininkas, bet ir jo istorijos dalis. Sakė, jog menininkas, pasiekęs pasaulines aukštumas, pasižymėjęs išskirtiniu, giliu požiūriu į žmogų, gamtos reiškinius, ir šiandien išliko šmaikštus, jaunatviškas, "šarmingas", todėl Klaipėdos visuomenė jį myli ir gerbia.

"Kai žiūriu į jūsų veidus, atrodo, kad salėje sėdi mano buvę mokiniai, ir jaučiuosi turintis pravesti pamoką", - jaudindamasis sakė V. Straukas, du dešimtmečius buvęs lietuvių kalbos mokytoju. Jis dėkojo atėjusiems pasveikinti "dūnininką", augusį nuostabioje vietovėje prie Medvėgalio, kuri vėliau pažadino potraukį užfiksuoti grožį, siekti gyvenime aukštesnių vertybių. Menininkas prisipažino, jog buvo užsibrėžęs tikslą sukurti žmogaus fotografiją, kuri atspindėtų momentą, kai prasideda jaunystė, ir skyręs tam visą gyvenimą. Prisiminęs išvykas į pasaulio šalis, sakė, kad visada labiau traukė gimtasis kraštas, o Sacharos dykuma nebuvusi jam nuostabesnė už Kuršių nerijos smėlynus. Mėgęs teatrą ir poeziją, V. Straukas susirinkusiems paskaitė savo mėgstiamų poetų eilių.

Po iškilmių žmonės su dideliu susidomėjimu apžiūrėjo meistro fotografijų parodą, kurioje daugiausia buvo iš labiausiai jį išgarsinusių ciklų "Paskutinis skambutis" ir "Kopos". Nemažai klaipėdiečių jose atpažino save.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder