Juvelyrai atvėrė naujas brangakmenių briaunas (foto)

Juvelyrai atvėrė naujas brangakmenių briaunas (foto)

Praėjusią savaitę Klaipėdos krašto auksakalių cechas "Rūtų" galerijoje pakvietė į antrosios juvelyrinių dirbinių parodos "E pluribus unum" ("Iš daugelio vienas") atidarymą. Auksakaliai nustebino formų ir temų įvairove ir įrodė, kad jų kūriniai ne prastesni už užjūrio meistrų šedevrus.

Parodos kuratorius ir KKAC pirmininkas juvelyras dizaineris Viktoras Sitalo sakė, jog praėjusiais metais juvelyrų tikslas buvo Klaipėdos miesto bei visos Lietuvos visuomenei pristatyti ir atskleisti kuo platesnį Vakarų Lietuvos autorinės juvelyrikos spektrą. Tikimasi, jog tokios parodos virs dar viena savita Klaipėdos miesto tradicija, kaip Klaipėdos pilies džiazo festivalis arba Jūros šventė. Parodos dalyviai šiais metais dalijosi su parodos lankytojais ypatingais darbais, labiau atskleisdami savo asmeniškumą ir autentiką. Autoriai yra labai skirtingi, tačiau stengiamasi išlaikyti vientisumą ir harmoniją. Kai kurie papuošalai - funkcionalūs ir atspindi laikmečio dvasią, kiti dvelkia romantika, dar kiti yra it miniatiūrinės skulptūros.

Šilutiškė emalininkė Aušra Mačiulaitienė sukūrė papuošalų komplektą jaunavedžiams - apyrankę ir auskarus nuotakai bei segę jaunajam. Tai galėtų būti šeimos relikvija, turinti išliekamąją vertę ir perduodama iš kartos į kartą. Tokie papuošalai nedėvimi kasdien, sužėri tik vykstant svarbiausiems gyvenimo virsmams ir ypatingomis progomis. Autorė pripažįsta, jog moterų juvelyrių darbai - jautresni, siužetiškesni, ne tokie racionalūs, užtat kelia daugybę emocijų.

Klaipėdietis juvelyras Arūnas Krutkevičius, vienas iš nedaugelio išmanančių senovinę japonų metalo apdirbimo techniką, pristatė kūrinį, kuriame panaudoti auksas ir geležis. Jį vis dar įkvepia Tekančios Saulės šalies civilizacija, tenykščių juvelyrų darbai, kurių neįmanoma pakartoti; jie iš to paties aukso gabalo padaro skirtingų raštų ir ornamentų vestuvinius žiedus. Savita grožio bei estetikos pajauta apdovanotas vyresniosios kartos juvelyras Alfredas Žvagulis parodai pristatė masyvius žiedus, inkrustuotus brangiaisiais akmenimis, išsiskiriančius iškiliu reljefu bei pavidalais.

Vidas Bizauskas savo darbuose naudoja titaną, o Viktoras Sitalo pristatė autorinę sidabro monetą, skirtą Klaipėdos miesto 760 metų jubiliejui paminėti.

Šešiolika parodos dalyvių, atstovaujantys ne tik keliems Klaipėdos krašto miestams, bet ir skirtingoms auksakalystės meno pakraipoms, paruošė įspūdingą darbų kolekciją, kurią jungia vienybės įvairovėje principas. Paroda bus įdomi ne tik juvelyrinių dirbinių mėgėjams. Be papuošalų, ekspozicijoje pristatomi meninio emalio kūriniai, numizmatika, ir netgi neįtvirtinti brangakmeniai, kurie žadina lankytojų fantaziją ir vaizduotę, ir kuriuos būtų galima panaudoti patiems kuriant unikalų papuošalą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder