Klaipėdoje - pirmasis dizaino blusturgis

Klaipėdoje - pirmasis dizaino blusturgis

Savaitgalį įvyko pirmasis uostamiestyje blusturgis, kuriame dizaineriai, architektai bei kiti kūrėjai miestiečiams siūlė įsigyti "įvairaus plauko" daikčiukų - nuo rankų darbo ekologiškų pirkinių maišų, subtilių atvirukų, kvepalų iki lempos, sukonstruotos iš "Lego" kaladėlių.

Nors blusturgis buvo žadamas rengti M. Mažvydo alėjoje, tačiau dėl lietingo oro renginys buvo perkeltas į netoliese esančius "Kavos architektus". Nors kavos namai prekystalių gausa "nelūžo", tačiau turgui būdingo šurmulio ir nusiteikusiųjų derėtis dėl geresnės kainos tikrai netrūko.

Tolimiausiame, tačiau jaukiai įrengtame kavinės kamputyje savo kūrybą pristatė drabužių dizainerė Inga Šviesaitė. Ji pasakojo, kad tai - dalis visai neseniai "Kultūros fabrike" pristatytos jos kolekcijos "Penktasis elementas". Visi drabužiai yra pasiūti iš puikios kokybės lino, pagaminto Lietuvoje. Dizainerė pasakojo, kad kurti ją paskatino tai, kad prekybos centruose ji tiesiog nerasdavo kokybiškų audinių ir vertų didelius pinigus mokėti drabužių. I. Šviesaitė ragino ruoštis vasarai ir sukomplektavo smagų palaidinės, šortų, delninės, karolių ir akinių derinuką.

LEMPA. Vienas įdomiausių blusturgio objektų - tai dizainerio Mariaus Ščerbinsko iš "Lego" detalių sukonstruota lempa. Šią pagaminti vaikinas užtruko vos 5 valandas.

Lina Jaruševičiūtė, ant kurios prekystalio pritiesta daug raukšlėto lino servetėlių ir staltiesių, pasakojo, kad tai - jos darbai, kuriuos kūrė tuomet, kai dirbo dizainere audinių fabrike. "Tai - sankaupos, likusios po įvairiausių bandymų. Fabrike mes juk dažnai eksperimentuodavome su spalvomis ar formomis", - pasakojo viena "Kavos architektų" įkūrėjų L. Jaruševičiūtė.

Nors mergina šiuo metu labiausiai rūpinasi tuo, kad uostamiesčio gyventojai visuomet turėtų galimybę išgerti puikios kavos puodelį, tačiau ji vis dar užsiima tekstile. Vieni naujausių jos darbų - pirkinių krepšiai, pagaminti iš drobinių kavos maišų.

IDĖJOS sumanytoja Lina Jaruševičiūtė rodo kavos maišus, iš kurių pagaminti ekologiški pirkinių krepšeliai.

Visai šalia - Linos Itagaki prekystalis. Čia ji išsidėliojusi įvairaus dydžio paveiksliukus. Paklausta, kiek kainuoja jos darbai, ji tik pagūžčiojo pečiais: "O kiek duotumėte?" Akivaizdu, kad šiai menininkei dar stinga drąsių turgaus prekeivio įgūdžių. Tačiau idėjų jai tikrai netrūksta... Apie mano išsirinktą darbą ji pasakojo, kad šis pagamintas Vilniaus dailės akademijos spaustuvėje, o turinys - tai filosofijos pamokų rezultatas.

Dar vienas įdomus objektas, kuris ieškojo naujų namų, tai - Mariaus Ščerbinsko stalinė lempa, sukonstruota iš "Lego" kaladėlių. Vaikinas sakė, kad ją sukūrė dėl to, kad tuo metu namie neturėjo šviestuvo. Gamyba jam užtruko vos penkias ar šešias valandas. Pasiteiravus apie originalaus objekto kainą, dizaineris taip pat kuklinosi. "Kadangi šią lempą aš ir pats namie naudoju, už du eurus neatiduočiau. Juk reikės tuomet kitą darytis", - sakė vaikinas.

L. Jaruševičiūtė, kuri taip pat yra ir šio unikalaus uostamiestyje renginio organizatorė, labai dėkojo Klaipėdos savivaldybei už galimybę pirmąjį dizaino blusturgį rengti gana pasyviame Mažvydo alėjos ruože. Gaila, kad dėl prasto oro jo nepavyko "išnaudoti". Tačiau mergina sakė, kad blusturgį būtinai rengs ir toliau. Ateinanti vasara - pats tinkamiausias tam laikas. Tikimasi, kad prie blusturgio idėjos plėtojimo ir rengimo prisidės ne tik gausesnis kūrėjų, bet ir dizaino mėgėjų, miestelėnų ratas.

DIZAINERIAI. Inga Šviesaitė prekiavo savo kūrybos drabužiais, o Robertas Bogumila - atvirukais.

L. Jaruševičiūtė pasakojo, kad mintis apie blusturgio rengimą Klaipėdoje kilo jau tada, kai prieš keletą metų šis buvo pradėtas rengti Vilniaus mokytojų namų kiemelyje. "Ten mes pardavėme visus savo įdomius niekučius. Ir kai atvykome gyventi į Klaipėdą, pagalvojome, kad būtent to čia ir trūksta", - sakė renginio organizatorė. Idėja, anot merginos, nėra ta, kad žmonės prekiautų daiktais, iš kurių jie siekia tik uždirbti. Juk tai ne Rietavo ar Gariūnų turgus: "Mes norime, kad žmonės čia neštų savo kurtus, kolekcionuojamus ar šiaip įdomius daikčiukus."

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder