Klaipėdoje - Šiaulių dramos teatro gastrolės

Klaipėdoje - Šiaulių dramos teatro gastrolės

Po kelerių metų pertraukos Šiaulių dramos teatras vėl atvyksta į gastroles Klaipėdoje. Lapkričio 14 d. Žvejų kultūros rūmuose šiauliečiai uostamiesčio gyventojams pristatys dvi naujausias savo premjeras: vaikišką spektaklį pagal Sergejaus Kozlovo knygą "Ežiukas rūke" ir Marselio Panjolio romantinę istoriją "Duonkepio žmona", kuri šį rudenį šalies profesionalių teatrų festivalyje pelnė "Žiūrovų spektaklio" nominaciją.

Vaikiško spektaklio sceninę interpretaciją pagal S. Kozlovo knygos "Ežiukas rūke" pasakas paruošė vienas ryškiausių ir perspektyviausių jaunosios kartos režisierių Paulius Ignatavičius.

Pagrindiniai veikėjai (Ežiukas, Meškiukas ir Kiškis) keliauja iš vienos pasakos į kitą, nuolat atrasdami kažką naujo ir ypatingo. Jie nuolat patenka į keistas situacijas, kurios išprovokuoja tokius pat keistus veikėjų apmąstymus įvairiausiomis temomis - draugystę, senatvę, vienatvę, Dievą, prasmę, beprasmybę.

"Žmonės viską bando sureikšminti, o spektaklyje vyrauja antisureikšminimas. Vaikams subtiliai perduodama žinutė, kad gyvenime prasmės nėra, bet turime gyventi, lyg ji būtų. Nonsenso pasakose suabejojama pačia gyvenimo prasme, bet Ežiukas susikuria prasmę iš paprastų dalykų. Tam, kad patikėtum Dievu, nereikia perskaityti Biblijos, pakanka pažiūrėti į medį, gėlės žiedą ir kyla mintis, kas tai sugalvojo. Vaikui perduodama žinutė, kad yra svarbiau ieškojimas, o ne rezultatas", - sako P. Ignatavičius.

Spektaklyje skamba subtili muzika, įspūdingo dydžio ekrane rodoma animacija (autorius-Ignas Meilūnas), ryškūs personažų kostiumai (autorius - Neli Ivančik). Šešetą personažų įkūnyja gerai žinomi Šiaulių dramos teatro aktoriai - Dalius Jančiauskas, Rolandas Dovydaitis, Monika Šaltyė, Sigitas Jakubauskas, Agnė Kiškytė ir Juozas Bindokas.

M. Panjolio romantinė dviejų dalių istorija "Duonkepio žmona" - nėra visiškai nepažįstama klaipėdiečiams. Prieš penkioliką metų Klaipėdos scenoje ją buvo pastatęs tas pats režisierius Arvydas Lebeliūnas. Anot jo, teko laukti tiek metų, kol atsirado aktorius idealiai tinkantis pagrindiniam, Duonkepio, vaidmeniui - Sigitas Jakubauskas.

Šį rudenį Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje būtent Duonkepio vaidmuo S. Jakubauskui atnešė "Geriausio aktoriaus" titulą, o pats spektaklis pelnė nomoninaciją "Žiūrovų spektaklis".

"Duonkepio žmonos" veiksmas rutuliojasi mažame Prancūzijos miestelyje, kuriame apsigyvena naujas duonkepys su jauna žmona. Deja, netrukus seno duonkepio gražuolė žmona naktį pabėga su jaunu piemeniu. Širdgėlos kamuojamas duonkepys liaunasi kepęs duoną. Gyventojai, kurie iš pradžių šaiposi iš raguoto senio, išeina ieškoti dingusios žmonos, nes jiems trūksta skanios duonos. Banali neištikimybės ir meilės kančios istorija, iš tiesų, yra jautri atleidimo ir susitaikymo istorija.

"Tos pjesės sėkmė ta, kad žiūrovas pamatys kiekvienas save, pažvelgs į tai, kas giliai: prisimins, kada yra suklydęs, supykęs, nesugebėjęs atleisti ir dėl to gal ką praradęs. Pjesėje meilės suvokimas ir santykių trapumas atskleidžiamas per paradoksą: jei žmogus nusidėjo, tai atrodytų logiška - jį nubausti, o čia jam atleidžiama - tai jau išmintinga. Kai atleidi - susigrąžini kažką", - sako A. Lebeliūnas.

Spektaklyje vaidina kone pusė Šiaulių dramos teatro trupės. Vieną iš vaidmenų - Mokytojo - atlieka iš Klaipėdos kilęs jaunas ir perspektyvus aktorius Aidas Matutis.

Šiaulių dramos teatro gastrolės Žvejų rūmuose lapkričio 14 d.: "Ežiukas rūke" - 12 val., "Duonkepio žmona" - 18.30 val. Bilietų kainos: 8, 20, 25 ir 30 Lt. Bilietus platina bilietai.lt, taip pat juos galite užsisakyti iš anksto telefonais (8 41) 52 49 68 ir (8 686) 12 616 bei el. paštu [email protected]

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder