Klaipėdoje - turgaus naktis

Klaipėdoje - turgaus naktis

Spalio 13-ąją, 19 val., Klaipėdoje gyvenantys, dirbantys ir kuriantys menininkai kviečia miestiečius į senąjį turgų "sukirsti rankomis".

Profesionalūs ir mėgėjai muzikantai, aktoriai, klounai, mimai ir kiti menininkai rengia spalvingą meninę provokaciją - "Turgaus naktį". Pirmą kartą Lietuvoje turgaus prekėmis virs dainos, šokiai, žmonių ir lėlių spektakliai, cirko triukai - visa tai, ką vadiname sielos penu. Šventės tikslas - burti ir stiprinti bendruomės ryšius mieste.

Pasak renginio iniciatoriaus, vieno garsiausių Lietuvos aktorių ir režisierių, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Valentino Masalskio, bet kuriame Vakarų ar Rytų mieste yra dvi vietos, kuriose formuojasi bendruomenė. Tai - bažnyčia ir turgus.

"Bendruomenę sudaro daugybės profesijų žmonės - daktarai, kirpėjai, mokytojai, žvejai, teisėjai, statybininkai, menininkai, žemdirbiai. Turguje mes susitinkame ne tik tam, kad pasikeistume darbo vaisiais. Besikeisdami turguje, skirtingai nei moderniame prekybos centre, mes bendraujame - pirkėjas su pardavėju: žiūrime vieni kitiems į akis ir pasitikime. Filosofas Gintautas Mažeikis, nagrinėjęs žmonių santykius turguje, sakė, kad čia prasideda laisvas žmonių bendravimas - mainai: keičiamasi prekėmis, nuomonėmis, pokštais, apgavystėmis, pažadais, ištikimybe. Čia nuolatos draugaujama ir pykstamasi, pavydima ir giriama. Taigi mes nulipame nuo apšviestų scenų ir ateiname į turgų susitikti su kitais savo bendruomenės nariais, kad "sukirstume rankomis" dėl svarbiausio dalyko - vėliau jie ateis pas mus", - renginio idėją komentavo Klaipėdos universiteto Menų fakulteto dėstytojas V. Masalskis.

"Turgaus naktį" įprastus prekeivius pakeis profesionalūs aktoriai, šokėjai, džiazo ir klasikinės muzikos atlikėjai, choristai, klounai, tapytojai, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto studentai ir meno mokyklų moksleiviai. Iš visų kampų skambės muzika, už prekystalių šoks modernaus šokio atlikėjai, vaidins lėlininkai, Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai ir klounai.

Savo paslaugas siūlys Blusų turgaus iniciatoriai, batų valytojai, kirpėjai, sriubos virėjai, bulvių kepėjai ir likimo pranašautojai. Rudens niūrumą praskaidrins fejerverkai, profesionalių dizainerių ir moksleivių sukurti žibintai. Namo bus galima parsinešti dailininko nutapytą savo portretą ar nuotrauką su karaliaus, juokdario ar princesės kostiumu.

"Aš tikiu, kad antrojo spalio šeštadienio vakarą į senąjį turgų ateis ne tik miesto centro, bet ir gerokai nutolusių pakraščių gyventojai. Pirkėjai-žiūrovai yra tokie pat svarbūs renginio dalyviai, kaip ir artistai. Ne veltui sena patarlė sako "Šūdas ne kermošius, dvi bobos ir Tamošius". Ant bendruomenės stalo mes padėsime savo gebėjimus, parodysim, ką mokam, miestiečiai tegu ateina atvira širdimi. Nebijokime dalintis. Išdrįskime keistis", - kvietė V. Masalskis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder