Knyga "Partizanas" - ir jauniesiems skaitytojams

Knyga "Partizanas" - ir jauniesiems skaitytojams

Praėjusią savaitę viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje pristatyta trečioji žurnalisto, redaktoriaus Mindaugo Milinio knyga - istorinis romanas "Partizanas".

Renginio metu ištraukas iš knygos skaitė aktorius Aleksandras Šimanskis, o partizanų dainas atliko Antrojo posmelio klubo atlikėjai.

"Nors knygos pradžioje rašiau, kad visi šie įvykiai yra išgalvoti, tačiau iš tiesų galima sakyti, kad 80 proc. jų yra autentiški. Perskaitęs kai kurias metraštininko Romo Kauniečio užrašytas partizanų istorijas, nustebau, nes tai prilygo nuotykių romanui. Buvo labai keista, jog niekas neperkėlė dokumentinių faktų į grožinės literatūros puslapius. Turėdamas įžūlumo paskambinau R. Kauniečiui ir paklausiau, ar būtų nusikaltimas, jei kai kuriuos jo pašnekovų prisiminimus perkelčiau į savo knygą. Stojo tyla. Ir tuomet jis atsakė: "Būtų labai didelis nusikaltimas, jei šių istorijų nepanaudotumėt", - pasakojo M. Milinis.

Pagrindinis autoriaus sumanymas esą buvo sukurti nuotykių romaną visiems suprantama kalba - tam, kad knyga būtų įdomi ir jaunajai kartai. M. Miliniui buvo įdomi jaunuolių psichologija, jam norėjosi atsakyti į klausimą - kas skatino juos eiti į mišką? Juk tai buvo tolygu mirties nuosprendžiui...

"Nepaisant tragiškos baigties, manau, tai buvo vienas didvyriškiausių lietuvių tautos pasipriešinimų", - sakė istorinio romano kūrėjas.

Susirinkusieji gyrė autoriaus pastangas visuomenei priminti apie skaudų tautos laikotarpį, didvyriškus partizanų žygius ir teigė neabejojantys, kad šį kūrinį reiktų įtraukti į mokyklų privalomosios literatūros sąrašą.

Pirmosios M. Milinio knygos buvo "Afganistano kariai. Prisiminimai po dvidešimties metų" ir "Afganistano kariai. Antra knyga", kuriose perteikti 1979-1989 m. Afganistane tarnavusių ir Sovietų Sąjungos gretose su Afganistano tautomis kariavusių vaikinų iš Lietuvos prisiminimai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder