Kryžiažodžių sprendimo turnyrai tapo tradicija

Kryžiažodžių sprendimo turnyrai tapo tradicija

Pavasarišką kovo 9-osios rytą nemažas būrys entuziastų keliavo į Plungės Suaugusiųjų švietimo centrą, kuriame vyko Kryžiažodžių sprendimo turnyras. Jį organizavo aktyvūs kryžiažodžių sprendėjai, buvusi pedagogė, dabar pensininkė Gertrūda Poškienė bei aktyvus pensininkas, Kretingos Trečiojo amžiaus universiteto studentas Pranas Andriejaitis, bendradarbiaudami su „OHO“ kryžiažodžių žurnalų redakcija. P. Andriejaitis ne tik aktyvus sprendėjas, bet ir organizatorius - praėjusiųjų metų lapkričio mėnesį jis buvo vienas iš turnyro Kretingoje organizatorių, taip pat ketinantis prisidėti ir prie turnyro Klaipėdoje organizavimo.

Išankstinėje registracijoje į turnyrą Plungėje užsiregistravo net 40 ketinusių jame dalyvauti, bet atvyko 34. Vienas iš dalyvavusiųjų buvo neužsiregistravęs, o dar viena ponia atvyko, tačiau dėl labai svarbių asmeninių priežasčių neturėjo jėgų dalyvavimui. Bendras sprendimas truko du „kėlinukus“ po vieną valandą laiko, kuriuos skyrė pusvalandžio pertraukėlė. Jos metu vieni dalyviai bendravo prie arbatos puodelio, kiti stengėsi susirasti atsakymus į kryžiažodžių klausimus. Iš viso dalyviams buvo pateiktos 25 užduotys, įvertintos taškais pagal sudėtingumą. Maksimali taškų suma išsprendus visas užduotis teisingai – 107 balai. Pasibaigus sprendimui skirtam laikui, dalyviai buvo pakviesti į konferencijų salę, kurioje, kad neprailgtų rezultatų laukimas, meninę programą atliko Plungės literatų klubo „Vingiorykštė“ narės, paskaičiusios savo eiles bei padainavusios keletą dainų tarmiškai dėl šių metų paskelbimo Tarmių metais, taip pat turnyro organizatorė Gertrūda Poškienė surengė mįslių žaidimą.

Rezultatų sumavimas ir nugalėtojų aiškinimasis truko ilgiau negu valandą. Maksimalią taškų sumą surinko ir turnyro čempionu tapo patyręs kryžiažodžių sprendėjas ir ne vieno turnyro nugalėtojas Vaidas Aleknavičius iš Marijampolės, dviem taškais nuo jo atsiliko ir antrąją vietą užėmė Algimantas Plauska, taip pat iš Marijampolės. Trečioji liko Kamilė Vilimaitė iš Kretingos, surinkusi 87 taškus. Jie buvo apdovanoti „OHO“ taurėmis, Plungės bibliotekos išleistomis knygomis „Plungės Palazzo Vecchio: nuo grafų Zubovų pilaitės iki bibliotekos“ bei kitomis rėmėjų įsteigtomis dovanomis. Visi turnyro dalyviai taip pat buvo apdovanoti ir pasirinkto kryžiažodžių žurnalo prenumerata ketvirčiui.

Turnyras Plungėje buvo jau ketvirtasis šalyje. Tradicija organizuoti turnyrus gimė pernai balandžio mėnesį Kudirkos Naumiestyje suorganizavus Sudoku galvosūkių sprendimo turnyrą. Po jo turnyrai vyko Birštone ir Kretingoje. Neseniai Klaipėdos Universitete vykusi „Sudokiada – 2013“ nepriskiriama prie šių šalyje vyksiančių turnyrų, kadangi pastarajame turnyre dalyvavo konkreti dalyvių grupė, t.y. studentai.

Kitas turnyras numatomas jau gegužės mėnesį, jis vyks uostamiestyje.

Informaciją parengė Mindaugas Kuras.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder