Palangos kurorto muziejus ir Nacionalinis jūrų muziejus Gdanske sutarė bendradarbiauti

Palangos kurorto muziejus ir Nacionalinis jūrų muziejus Gdanske sutarė bendradarbiauti

Antradienį Palangos miesto savivaldybėje pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Palangos kurorto muziejaus ir Nacionalinio jūrų muziejaus Gdanske (Lenkija). Dokumentą pasirašė šių muziejų vadovai - Jūratis Liachovičius ir Jerzy Litwin. Sutarties pasirašymo ceremonijoje dalyvavo ir Palangos mero pavaduotojas Rimantas Antanas Mikalkėnas, Savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė, Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Robertas Trautmanas.

Pasirašyti dviejų muziejų sutartį nuspręsta atsižvelgiant į abipusį susidomėjimą plėtoti bendradarbiavimą bei pripažįstant, kad draugiškų partnerystės santykių Europos Sąjungoje stiprinimas padės plėtoti kultūrinius ryšius.

Palangos kurorto muziejus bei Nacionalinis jūrų muziejus Gdanske keisis moksline ir technine, studijų ir metodine, bei kita informacija, rems šių muziejus švietimo ir mokslinių tyrimų projektus. Taip pat bus bendradarbiaujama įgyvendinant konkrečius projektus bei palaikant nuolatinius ryšius, susijusius su šių muziejų veiklos rezultatais.

Įgyvendinant bendradarbiavimo sutartį, planuojama keistis kūrybinių kolektyvų turais bei parodomis, rengti profesinius susitikimus ir diskusijas, keistis delegacijų vizitais ir ekspertų grupėmis.

Nacionalinis jūrų muziejus Gdanske veikia jau 55 metus bei turi 4 filialus. Čia kaupiama labai įvairi medžiaga, susijusi su jūros regiono istorija – muziejuje galima išvysti tiek jūrinių eksponatų, tiek susijusių su regiono ūkiu, etnografija, politika. Tarp įspūdingiausių eksponatų – du laivai, kurių ilgis – maždaug 100 metrų.

Nacionalinis jūrų muziejus Gdanske nuolat organizuoja konferencijas, susijusias su jūrine ir upine laivyba. „Tai gali būti vienas iš muziejų bendradarbiavimo aspektų – siekis atgaivinti su jūra, žvejyba susijusias tradicijas“, - sakė J. Litwin.

Palangos kurorto muziejaus direktorius J. Liachovičius pabrėžė, jog Palangos kurorto muziejus yra labai jaunas, tad kolegų patirtis bus labai naudinga. „Aš matau atsiversiančias dideles bendradarbiavimo galimybes. Parodos, darbuotojų kvalifikacijos kėlimas – tai neįkainojama patirtis, kuria mes stengsimės pasinaudoti“, - teigė J. Liachovičius.

Bendradarbiavimo sutarties pasirašymo ceremonijoje dalyvavusi Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė pabrėžė, jog šiuo metu restauruojamas pastatas, kuriame netrukus įsikurs Palangos kurorto muziejus. „Tai – ne eilinis, o istorinis pastatas, grafų Tiškevičių vila, kuri restauruojama, remiantis istoriniais tyrimais“, - pabrėžė Savivaldybės administracijos direktorė. Ji teigė iš pasirašytos bendradarbiavimo sutarties besitikinti bendrų projektų, kuriuose dalyvauti galėtų ne tik muziejai, bet ir Savivaldybė. „Nes mūsų visų bendras tikslas yra išsaugoti paveldą ateities kartoms“, - kalbėjo A. Kilijonienė.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder