Paskelbti Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai

Paskelbti Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai

Pirmadienį paaiškėjo šeši Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai. Prestižiniai apdovanojimai atiteko aktoriui Donatui Banioniui, kompozitoriams Faustui Latėnui ir Giedriui Antanui Kuprevičiui, rašytojui Vladui Braziūnui ir aktoriui Juozui Budraičiui. Už viso gyvenimo nuopelnus apdovanotas kino operatorius Jonas Gricius.

Gauti Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas šiemet pretendavo 12 kultūros ir meno veikėjų - aktoriai Donatas Banionis ir Juozas Budraitis, rašytojai Vytautas Martinkus ir Vladas Braziūnas, džiazo muzikas ir kompozitorius Vladimiras Čekasinas, muzikologas Viktoras Gerulaitis, kompozitoriai Giedrius Antanas Kuprevičius ir Faustas Latėnas, chorvedys ir kompozitorius Vytautas Miškinis, kino operatorius Jonas Gricius, vizualaus meno kūrėjas Artūras Raila, fotomenininkas Algirdas Šeškus.

Premijos laureatus išrinkusiai Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai vadovavo istorikas Alfredas Bumblauskas. Kiti komisijos nariai - literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas, rašytojas Donaldas Kajokas, dirigentas Juozas Domarkas, skulptorius Robertas Antinis, menotyrininkė Lolita Jablonskienė, architektas Saulius Juškys, kompozitorius Algirdas Martinaitis, teatrologė Irena Veisaitė ir kino režisierius Audrius Stonys.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų 7 metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius, viena premija taip pat gali būti skiriama už viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną.

Nacionalinės premijos laureatai išrenkami ir paskelbiami gruodžio mėnesį, o premijas teikia Respublikos Prezidentas Vasario 16-osios proga.

Kasmet teikiama ne daugiau kaip šešios Nacionalinės kultūros ir meno premijos, kurių kiekvienos dydis - 104 000 litų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder