ROTARY 110 metų sukaktį žymi reikšmingi darbai

ROTARY 110 metų sukaktį žymi reikšmingi darbai

Sekmadienį Klaipėdos apskrities ROTARY klubų nariai bei svečiai iš kitų miestų klubų iškilmingame renginyje paminėjo šio judėjimo 110-ąsias metines. Džiaugiamasi, jog per tiek laiko nuveikta daug reikšmingų ir svarių darbų.

Pirmasis susirinkimas žmonių, kurie vėliau pasivadino rotariečiais, įvyko 1905 metų vasario 23 dieną. Šią dieną "ROTARY International" vėliau įvardijo kaip Pasaulio susitarimo ir taikos dieną, o vasario mėnesį pažymėjo kaip Pasaulio susitarimo mėnesį.

110 metų tarnystės

"Mus vienijanti tarptautinė organizacija prasidėjo nuo Čikagos advokato Polo Hario (Paul P. Harris) vizijos. Jis įkūrė pirmąją tarnystės organizaciją - Čikagos ROTARY klubą. Prireikė vos 16 metų, kad tokie klubai atsirastų šešiuose pasaulio kontinentuose. ROTARY išliko ir sunkių jai periodų metu.

Per Antrąjį pasaulinį karą Vokietijos, Austrijos, Italijos, Ispanijos ir Japonijos ROTARY klubai buvo verčiami išsiskirstyti, bet dauguma jų tęsė savo neformalius susirinkimus, o karui pasibaigus šių šalių rotariečiai atstatė ir savo klubus, ir savo valstybes", - pasakojo Vygintas Grinis, "ROTARY International" Lietuvos apygardos 1462 valdytojas.

Pasak jo, per 1,2 milijono narių vienijančioje tarptautinėje organizacijoje Lietuvos Apygarda 1462 yra viena iš sparčiausiai augančių, turinti 1462 narius. Pokalbininkas pabrėžė, jog nors organizacija - su amerikietišku akcentu, bet jos idėjos priimtinos visam pasauliui.

"Centrinėje ir Rytų Europoje daugiau rotariečių turi tik savarankiškose apygardose veikiantys Rumunijos ir Bulgarijos klubai, kuriuose yra 3111 ir 2098 nariai, o Lenkijoje, kuri yra bendroje apygardoje su Ukraina ir Baltarusija, yra 1665 nariai. Latvijoje yra 20 klubų ir 404 nariai, o Estijoje - 16 klubų ir 534 nariai", - kalbėjo V. Grinis, pabrėždamas lietuvių rotariečių aktyvumą.

Pirmasis - Klaipėdoje?

Lietuvoje ROTARY klubai veikia nuo 1934 metų, tačiau įsimintina data, kai 1938 metais chartiją, tarptautinio pripažinimo dokumentą, gavo Klaipėdos ROTARY klubas.

Klaipėdoje 1939 metais įkurtas pirmasis krašto ROTARY klubas, kuris veikė 11 mėnesių ir 1939 birželio 16-ąją buvo uždarytas, kai Vokietija okupavo Klaipėdos kraštą. 1940 m. birželio 15 d. Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, klubų veikla buvo nutraukta, daugelis rotariečių ištremti į Sibirą.

Pokalbininko teigimu, dar ginčijamasi, kuris - Vilniaus ar Klaipėdos - ROTARY klubas tapo pirmuoju, gavusiu chartiją po 1990-ųjų: "Nėra visiškai aišku, pagal datą lyg ir Vilniaus klubas būtų pirmesnis, bet pagal numeraciją pirmauja Klaipėdos klubas."

Lietuvos ROTARY apygardos numeris - 1462. Sutapimas, tačiau narių skaičius šiuo metu siekia lygiai tiek pat.

"Esame viena sparčiausiai besivystančių ROTARY apygardų. Mūsų kaimynai lenkai, esantys vienoje apygardoje su baltarusiais ir ukrainiečiais, vienija 1665 narius. Pagal savo gyventojų skaičių esame mažesni, tačiau pagal rotariečių skaičių esame panašūs į kaimynus lenkus", - pasakojo V. Grinis, neslėpęs, jog tikisi, kad artimiausiu metu Lietuvos rotariečių skaičius perkops pusantro tūkstančio ribą.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 49 klubai, jaunimą nuo 12 iki 18 metų jungia "Interact", nuo 18 iki 29 metų - "Rotaract" klubai.

PADĖKOS. Iškilmių metu padėka už prasmingą veiklą įteikta ir pirmojo Lietuvoje moterų ROTARY klubo "Aditė", veikiančio nuo 1993 metų, narei.

Klaipėdos krašte veikia 10 ROTARY klubų: Palangos, Plungės, Tauragės, Šilutės, Klaipėdos, Klaipėdos Senamiesčio, "Maris", "Concordia 1826", "Aditės" ir "Karalienė Luizė". Pastarieji du vienija tik moteris.

"Klaipėdos ROTARY klubai aktyvūs, čia, kaip niekur kitur Lietuvoje, kuriasi daug naujų klubų, pavyzdžiui, "Karalienė Luizė", Klaipėdos Senamiesčio klubas, kuris gimė iš buvusio "Rotaract" judėjimo, "Concordia 1826". Labai aktyvios moterys Klaipėdos krašte. Tai galima tik sveikinti", - džiaugėsi V. Grinis.

Iškilmių metu Klaipėdoje buvo įvertintas ir pagerbtas Klaipėdos krašto rotariečių indėlis į visuomenės gerovę - už klubo narių skaičiaus gausinimą, projektų vystymą, ilgametį nuoširdų darbą buvo įteiktos padėkos ne vienam pajūrio rotariečiui.

Daryti gerus darbus

Pasak V. Grinio, ROTARY organizacija yra pakviesta daryti gerus darbus vietos bendruomenei.

"Kiekvienas klubas randa, kaip gali padėti savo bendruomenei - vieni orientuojasi į ligonines, neįgalius vaikus ir senelius, treti sodina parkus, kurie reikalingi konkrečiam miestui, - pavyzdžius vardino V. Grinis.

- Kalbant apie pagrindines sritis, į kurias orientuojasi ROTARY, galima jas įvardinti kaip "mama ir vaikas", "vanduo ir sanitarija", vietinio verslo vystymas ir ligų prevencija."

V. Grinio teigimu, vasario 23-ioji žymi ne tik ROTARY veiklos pradžią, bet ir masinio skiepijimo nuo poliomielito pradžios metines. Pasak valdytojo, tai - vienas didžiausių ir svarbiausių darbų, kuriuos įgyvendino ROTARY judėjimas.

"Didžiausia ROTARY organizacijos tarnystės akcija prasidėjo 1976 metais, kai Filipinuose buvo paskiepyti 6 milijonai vaikų. Dar šiandien nėra ši liga iki galo nugalėta, bet siekiame, kad ji būtų įveikta. Šiuo metu kova tęsiama trijose šalyje - Nigerijoje, Afganistane ir Pakistane, palyginimui, 1988 metais poliomielito atvejai fiksuoti 125 šalyse", - kalbėjo V. Grinis.

Būsimasis Lietuvos apygardos 1462 valdytojas Antanas Čepis teigė, jog rotariečiai priklauso vienai geriausių pasaulyje ne pelno siekiančių organizacijų, kurios istorijoje aukso raidėmis bus įrašytas poliomielito išnaikinimas visame pasaulyje.

"Mes, Lietuvos rotariečiai, prie šito taip pat prisidėjome savo įnašais į tarptautinį ROTARY fondą, - kalbėjo A. Čepis. - Būtų sunku suskaičiuoti visus nuveiktus darbus. Viena aišku - be ROTARY pagalbos švietimo įstaigos, vaikų namai, mokyklos būtų skurdesnės, sirgtų daugiau žmonių, daugelio Lietuvos miestų ir miestelių gyvenimas jau sunkiai įsivaizduojamas be ROTARY klubų. Savo veikla užsitarnavome visuomenės pagarbą."

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder