Skulptūra, sujungusi visų žemynų žmones, sugrįžo į Klaipėdą

Skulptūra, sujungusi visų žemynų žmones, sugrįžo į Klaipėdą

"Noriu skulptūrą pristatyti Klaipėdai, nes nespėjau to padaryti prieš ją išveždamas", - sakė klaipėdietis menininkas Vytautas Karčiauskas, ketvirtadienį viešbučio "Amberton Klaipėda" hole pristatęs tiesiai iš Pietų Korėjos atkeliavusį jo sukurtą "Amber-O" žiedą ir suteikęs galimybę miestiečiams tapti šio meno kūrinio dalimi - pabūti žiedo inkliuzu.

Lietuva pasaulinėje parodoje "EXPO-2012" buvo pristatyta kaip gintaro kraštas. Pagrindinė mūsų šalies ekspozicijos idėja buvo ta, kad įvairių tautybių žmonės galėtų pažvelgti į pasaulį iš didelio gintaro vidaus.

Už kūrybiškumą atskleidžiant pagrindinę pasaulinės parodos temą komisija mūsų šalies paviljonui skyrė sidabro apdovanojimą - tai pirmasis toks Lietuvos įvertinimas pasaulinėse EXPO parodose po Nepriklausomybės atgavimo.

"Pirmasis darbas "Noriu būti", kuris prieš porą metų buvo eksponuotas analogiškoje parodoje Kinijoje, Šanchajuje, yra padovanotas "EXPO" muziejui. Buvau kalbinamas ir "Amber-O" padovanoti Pietų Korėjos Yeosu miesto muziejui, vyko susirašinėjimas, bet pagalvojau, kad gal gyvenime nebeprisiliesiu prie EXPO, tad turėčiau šį darbą sugrąžinti Klaipėdai", - sakė V. Karčiauskas.

"Tai yra didžiulis klaipėdiečio triūso, talento ir polėkio įvertinimas jau kelintą kartą iš eilės, kai jo kūrinys tampa pagrindiniu Lietuvą atspindinčiu akcentu tokio masto pasaulinėje parodoje. Aš manau, tai vienas prasmingiausių ir šilčiausių miesto vardą garsinančių pavyzdžių. Pažintis su teatru prasideda nuo rūbinės, o šis kūrinys buvo pristatytas beveik visų valstybių erdvėje, tai - ženklas, gintarinis žiedas, tad manau, kad Klaipėdos ir menininko vardas nuskambėjo taip, kad kiti Lietuvos miestai tik gali pasvajoti", - sakė uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Jis teigė, kad didžiuojasi V. Karčiausku ir sakė besitikintis, jog menininkui nepritrūks originalių, naujų idėjų. Meras taip pat sakė palauksiantis, kol pats V. Karčiauskas nuspręs, kokioje erdvėje geriausia būtų pastatyti šį "inkrustuotą žiedą Klaipėdos karūnoje". Anot V. Grubliausko, kūrinys turėtų būti matomas ir prieinamas visiems miestiečiams.

O kol kas skulptūrą jie galės du mėnesius lankyti "Amberton" viešbutyje, kurio direktorė Asta Jutaitė vakaro metu pristatė projektą "Pasveikink Klaipėdos miestą".

Kadangi "Amber-O" - išsipildymų skulptūra, žiedas, sujungiantis skirtingų žemynų žmones, susirinkusiems buvo pasiūlyta į jį mesti skrajutes su savo norais bei palinkėjimais Klaipėdos miestui ir jo gyventojams.

Atėjus šv. Kalėdoms, visi miestą mylinčių žmonių palinkėjimai bus įteikti merui. Jis išrinks laiminguosius, kuriems atiteks puikūs prizai. Originaliausių palinkėjimų autoriai galės pasirinkti nakvynę viešbutyje "Amberton" Vilniuje, Kaune arba Klaipėdoje, pelnyti metinę dienraščio "Vakarų ekspresas" prenumeratą, V. Karčiausko "Amber-O" suvenyrus bei kitus prizus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder