Parodų rūmuose - pokalbis apie laisvę

Parodų rūmuose - pokalbis apie laisvę

Klaipėdos kultūrų komunikacijos centro (KKKC) Parodų rūmuose pristatyta trijų Baltijos šalių grupės menininkų bendra paroda - meno projektas 3FREE, trijų Baltijos valstybių šimtmečiams paminėti. Kūrėjai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos pristatė itin originalius ir įvairius darbus, kuriuos sieja bendra tema - laisvė ir skaičius trys.

"Jeigu darbus stebėsime atidžiau, juose kartojasi tam tikri motyvai: žemė, sienos, laikas. Kartojasi ir pasikartotojamumo motyvas: kas buvo svarbu prieš dvidešimt metų, svarbu ir dabar. Visoje parodoje kartojasi skaičius trys: trys šalys, trys personalinės parodos, kurias pristato menininkai iš trijų šalių, pagrindinėje parodoje taip pat dalyvauja po tris menininkus iš kiekvienos valstybės", - apie magišką skaičių - trys - parodos atidarymo metu pasakojo KKKC direktorius Ignas Kazakevičius.

Laisvė mene ir menas laisvėje, pasak jo, yra neatsiejami. "Kažkada laisvę reikėjo iškovoti visiems kartu, tačiau šiandien laisvę reikia patirti kiekvienam asmeniškai. Svarbiausia, kad šiame procese mano laisvė netaptų jūsų nelaisve. Laisvė yra susitarimas, o ši paroda yra pokalbis apie tai", - pagrindinę parodos temą atskleidė I. Kazakevičius.

Parodoje dalyvavusi Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson pastebėjo, jog, pažymint trijų Baltijos valstybių šimtmečius, yra puiki proga ne tik švęsti, bet ir pamąstyti apie nueitą kelią, pasiekimus ir paklausti, ką mums reiškia valstybės šimtmetis.

INSTALIACIJA. Grupinėje parodoje Severija Inčirauskaitė pristatė savo instaliaciją "Donaldo nuotykiai/Donald Bubble Gum".

"Menas mums suteikia neribotų galimybių apie tai pamąstyti, ypač apie laisvę. Džiaugiuosi, kad tam tikslui susijungė menininkai iš trijų Baltijos šalių. Aš pritarčiau minčiai, kad laisvė nėra duotybė. Tai - pasiekimas, kurį reikia ginti. Tačiau gynyba nebūtinai turi vykti fizinėmis priemonėmis, ji gali būti tiesiog laisvės reikšmės įsisąmoninimas", - sveikinimo žodį tarė ministrė.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pastebėjo, kad ši paroda yra galimybė pažvelgti į laisvę kitokiu nei įprasta kampu.

Parodų rūmuose personalines parodas pristatė grafikė Jūratė Rekevičiūtė, latvių menininkė Vika Eksta ir estas Alas Paldrokas, žinomas meniniu pseudonimu Anonymous Boh.

Vienas įdomiausių darbų - J. Rekevičiūtės grafikos kūrinyje įamžinta dainininkės Eurikos Masytės suknelė, kurią ji vilkėjo atlikdama dainą "Laisvė".

PROJEKTAS. Latvė Vika Eksta susirado nuošalią apleistą sodybą, kurioje savo meninio projekto metu apsigyveno: įsigyveno į prieš tai buvusios šeimininkės buitį ir būtį, rengėsi jos paliktais drabužiais, miegojo jos lovoje, gamino maistą pagal rastus receptus, naudojo tik tos aplinkos daiktus.

Latvė V. Eksta pristatė nuotraukų parodą, kurioje įamžinta pati menininkė. Pasirodo, V. Eksta susirado nuošalią apleistą sodybą, kurioje savo meninio projekto metu apsigyveno. Ji perėmė prieš tai buvusios šeimininkės buitį ir būtį: rengėsi jos paliktais drabužiais, miegojo jos lovoje, gamino maistą pagal rastus receptus, naudojo tik tos aplinkos daiktus.

KKKC parodų rūmuose atidaryta ir viena bendra paroda, kurioje savo kūrinius eksponuoja po tris kiekvienos Baltijos šalies autorius. Parodoje dalyvauja: Severija Inčirauskaitė, Kristina Inčiūraitė, Žygimantas Augustinas (Lietuva), Kristaps Epners, Ivars Drulle, Vilnis Putr?ms &Vladimir Jakushonok (Latvija), Taje Tross, Leonhard Lapin ir Peeter Allik (Estija).

Paroda 3FREE veiks iki 2018 m. birželio 23 d.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder