Atsisveikina muzikinių "Sugrįžimų" festivalis

Atsisveikina muzikinių "Sugrįžimų" festivalis

Antradienį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su klausytojais atsisveikina 14-asis tarptautinis muzikos festivalis "Sugrįžimai", į gimtinę sukvietęs po pasaulį išsibarsčiusius Lietuvos muzikus.

Lietuvos muzikų rėmimo fondo rengiamas festivalis per pusantro mėnesio klausytojams pažėrė platų spektrą įvairios muzikos. Festivalį užbaigs JAV gyvenantis vargonininkas Virginijus Barkauskas, koncertuosiantis su operos solistu Liudu Norvaišu (bosas) ir obojininku Robertu Beinariu. Programoje skambės ne tik užsienio klasikų ir XX a. kompozitorių kūriniai, bet ir Juliaus Juzeliūno Koncertas vargonams bei Vaidos Striaupaitės-Beinarienės Sonata obojui ir vargonams "Sugrįžimas".

Pasak festivalio "Sugrįžimai" vadovės Aušros Duobienės, šiemet į tradicinę šventę atvyko 12 svetur gyvenančių ar studijuojančių mūsų tėvynainių ir trys jų kolegos iš 10 šalių. Aštuoniolikoje festivalio koncertų svečiams talkino per 20 žinomų Lietuvos muzikų.

"Sugrįžimuose" sulaukta Belgijoje gyvenančio jaunosios kartos kompozitoriaus Vykinto Baltako, kurio muzika skambėjo Londone, Paryžiuje, prestižiniame Berlyno festivalyje. Viešėjo ir retai Lietuvos scenose pasirodantis violončelininkas Vytautas Sondeckis, koncertavęs Amerikos, Kanados, Japonijos, Kinijos bei daugelio Europos šalių salėse, į "Sugrįžimų" festivalį atvykęs kartu su dainininke Verene Andronikof ir pianistu Olafu Silberbachu.

Smuiko garsais klausytojus palepino Raimondas Butvila, po aštuoniolikos koncertinės ir pedagoginės veiklos metų Venesueloje visam laikui sugrįžęs į Lietuvą. Į gimtinę trumpam sugrįžo lietuviai muzikai iš Šveicarijos, Vokietijos, Čilės, Didžiosios Britanijos, Norvegijos.

"Sugrįžimai" pratęsė tradiciją pristatyti Lietuvai po vieną lietuvių išeivijos muziką - šių metų festivalio programoje surengtas išeivijos atstovės, operos solistės Salomėjos Valiukienės-Nasvytytės (JAV) kūrybos vakaras. Kazio Varnelio namuose-muziejuje surengta konferencija "Sugrįžtantis Lietuvos menas".

Gausiai klausytojų lankyti festivalio koncertai vyko Taikomosios dailės muziejuje, Vilniaus rotušėje, Stasio Vainiūno namuose, Vilniaus paveikslų galerijoje, Lietuvos nacionalinėje bei Kauno filharmonijoje, Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, Marijampolės Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje, aukštosiose ir muzikos mokyklose, socialinės globos įstaigų salėse.

Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktorės Liucijos Stulgienės teigimu, nuo 1998 metų rengiamo festivalio "Sugrįžimai" programose dalyvavo per 100 išeivijoje studijuojančių ir dirbančių muzikų, surengta per 200 koncertų ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

"Visi trokštame, kad šis sugrįžimų procesas būtų nesibaigiantis, ir tikime, kad iš svečių šalių po ilgokų metų vis daugiau muzikų sugrįš į gimtinę gyventi ir darbuotis", - teigia Lietuvos muzikus remiančio fondo direktorė.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder