Birutės parke - fotožvilgsnis į Palangos istoriją

Birutės parke - fotožvilgsnis į Palangos istoriją

Šiandien Palangos Birutės parką padabins originalios instaliacijos fotografijos tema, nes kurortas jau 10-ą kartą kviečia paminėti šio parko dieną.

Tai - visai šeimai skirtas renginys, kurio metu lankytojams suteikiama galimybė ne tik jaukiai pasivaikščioti po šventiškai padabintą parką, bet ir išsamiau susipažinti su kurorto istorija, patiems išbandyti Birutės parke siūlomas ramias pramogas.

Kasmet Birutės parko diena skiriama vis kitai su Palanga susijusiai temai. Šiemetinė tema - fotografija - pasirinkta ne atsitiktinai.

"Šiais metais sukanka 150 metų nuo pirmosios Palangos fotografės moters Paulinos Mongirdaitės gimimo. Gimusi 1865-aisiais Raseinių apskrityje, bajorų Mongirdų šeimoje, po dvidešimties metų Paulina su tėvais atsikėlė gyventi į Palangą. Būtent čia ji 1889 metais atidarė savo fotografijos saloną bei darbavosi įamžindama kurorto vaizdus bei čia gyvenusius miestiečius. Pripažinę Mongirdaitės sugebėjimus grafai Tiškevičiai užsakė pas ją Palangos bei Kretingos parkų fotografijas, taip pat - šeimos narių nuotraukas", - kalbėjo renginio sumanytoja ir organizatorė, Palangos kultūros centro renginių režisierė Aušra Latonienė.

Kad lankytojai šiandien Birutės parke tikrai pajustų senovinę fotografijos dvasią, itin stengėsi ne tik renginio režisieriai, bet ir menininkai. Jie sukūrė originalias šventines parko dekoracijas. Parko lankytojai taip pat turės galimybę išbandyti vieną iš seniausių pasaulyje žinomų vaizdo fiksavimo technikų - pagal garsiojo Leonardo da Vinčio aprašytą pirmąjį vaizdo kopijuoklį sukurtą camera obscua. Parke bus įrengtas ir neva senovinis fotoaparatas - kiekvienas galės juo nufotografuoti vaizdą savo mobiliuoju telefonu. Taip pat parko erdvėse bus iškabinta daug ir įvairių pagal XX a. pradžios madą padabintų neva senovinių nuotraukų rėmelių, kuriuose "įsirėminti" ir nusifotografuoti galės kiekvienas to pageidaujantis. Bus ir įvairios figūros su ertmėmis veido vietoje, grafus Tiškevičius vaidinantys aktoriai, pozuosiantys specialioje scenoje su įvairiomis užsklandomis (Palangos vaizdais) bei kolonomis - panašiomis, kokias savo fotoateljė naudojo ir pirmoji pajūrio fotografė moteris P. Mongirdaitė.

17 val. Birutės parko dienos lankytojai bus pakviesti į Gintaro muziejų, kur vyks nemokamas teatralizuotas knygos "Pirmieji pajūrio fotografai: Paulina Mongirdaitė, Ignas Stropus". Renginyje dalyvaus ir knygos autorė Jolanta Klietkutė.

Palangos orkestras, parko rotondoje visą vasarą klausytojus džiuginęs nemokamais koncertais, 18.30 val. surengs paskutinį šį atostogų sezoną.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder