Festivalis „Materia Magica“ užklups ir gatvėse

Festivalis „Materia Magica“ užklups ir gatvėse

Šiuolaikinis lėlių teatras laužo stereotipus, keičia įsitikinimus, jungia skirtingas meno šakas ir yra rodomas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Tokį lėlių teatrą Klaipėdoje gegužės 25-28 dienomis pristatys festivalis „Materia Magica“.

Festivalio programoje – 11 spektaklių, kuriuos atveža pripažinti, apdovanojimais ir prizais įvertinti lėlių teatro kūrėjai iš Izraelio, Ispanijos, Prancūzijos, Čekijos ir Lietuvos. Nors festivalis tarptautinis – jo kalba – universali meno kalba. Daugelis spektaklių yra be žodžių, muzikalūs ir vizualūs, jungiantys skirtingus meninės kūrybos žanrus ir suprantami visų tautų atstovams.

Vienas iš svarbių festivalio „Materia Magica“ išskirtinumų, jog jis skirtas ne tik vaikams, bet įvairaus amžiaus publikai. Pažymėtina, kad net 6 festivalio spektakliai skirti jaunimui ir suaugusiems žiūrovams. Šiuolaikinio, tarpdiscipininio lėlių ir objektų teatro kūrėjai nevengia prabilti rimtomis temomis, kaip karas, tremtis, vienatvė…

Festivalį gegužės 25 d. 20 val. „Kultūros fabrike“ atidarys itin originali geriausio XIX amžiaus literatūros kūrinio Levo Tolstojaus romano „Ana Karenina“ versija „KAR“,  kurią sukūrė nepriklausomo teatro studija „Damuza“ ir alternatyvios muzikos grupė „Fekete Seretlek“ iš Prahos (Čekija). Žinomo čekų režisieriaus Matijaus Solce režisuotame spektaklyje susijungia rusų literatūros klasika ir folkloras, objektų teatras, kabaretas ir ugninga muzika, atliekama šešiais balsais, akordeonu, trimitu, smuiku, violončele ir kontrabosu.  Garsiojo romano herojais šiame spektaklyje virsta krištolinės taurės, stikliukai, buteliai, šaukšteliai, visas gedulingų pietų stalo rekvizitas, o spektaklio pabaigoje – net žiūrovai.

Festivalio scenoje žiūrovai išvys šiuolaikinio lėlių teatro žvaigždžių, tarptautinių festivalių favoritų Yael Rasooly (Izraelis), Arielio Dorono (Izraelis, Berlynas) pasirodymus suaugusiems „Karpiniai“, „Plastikiniai herojai“. Jaunimui bei suaugusiesiems skirtas ir ispanų eksperimentinio lėlių teatro trupės „La Societé de la Mouffette“ spektaklis „Ovidija“ bei tarptautinės trupės „Collectif 23h50“ iš Prancūzijos, kurioje dalyvauja legendinės Šarlevilio lėlių teatro mokyklos lėlininkai (tarp jų ir lietuvaitė Jūratė Trimakaitė), spektaklis  apie tremtį „Mirti? Aš tuo netikiu“.

Su vaikais žiūrovai kviečiami į garsiojo Jeruzalės lėlių teatro „Train Theatre“ spektaklį „Siuvėjo ateljė“, ispanų teatro „Ymedioteatro“ spektaklį „SoloS“, prancūzų lėlių teatro trupės „Le Clan de Songes“ spektaklį „Be pabaigos“, į Vilniaus teatro „Lėlė“ naujausią spektaklį „Gėlių istorijos“ bei festivalį organizuojančio Klaipėdos lėlių teatro premjerą „Tėtis ir jūra“ pagal Tuvės Jansson apsakymą.

Didžiausio susidomėjimo festivalyje sulaukė  vaikams organizuojamos kūrybinės dirbtuvės. Organizatoriai informuoja, jog jau neliko vietų į J. Trimakaitės vedamas „Mapetų“ dirbtuves ir kviečia registruotis į kino animatorės Birutės Sodeikaitės lėlių animacijos dirbtuves „Stop LĖLĖ“ gegužės 27 d. 9:30 val. Šių dirbtuvių dalyviai pažins lėlių animacijos paslaptis ir patys sukurs filmuką. Į dirbtuves būtina išankstinė registracija el. p. [email protected] arba telefonu (8 46) 239932.

Festivalio „Materia Magica“ renginiai vyks Klaipėdos lėlių teatre, „Kultūros fabrike“, Klaipėdos dramos teatre, piliavietėje. Dauguma šių salių yra nedidelės – tad bilietų į festivalio „Materia Magica“ renginius kiekis labai ribotas. Bilietai į festivalio renginius kainuoja nuo 5 iki 11.20 Eur. Juos galima įsigyti Klaipėdos lėlių teatro kasoje (Vežėjų 4, Klaipėda, tel. (846) 239932) ir TIKETOJE.

Nemokama festivalio „Materia magica“ dovana žiūrovams – dvi trumpametražių lėlinės animacijos filmų programos: vaikams ir suaugusiesiems Klaipėdos „Kultūros fabrike“ gegužės 26 d. Nemokamai teatro pasirodymus bus galima stebėti ir uostamiesčio gatvėse. Gegužės 27d. festivalio „Materia Magica“ svečiai – tarptautinė kūrėjų grupė „Gyvosios skulptūros“ - klaipėdiečius ir miesto svečius stebins gatvės reginiu „Tu, aš ir kiti“.

Naujo Klaipėdos lėlių teatro gatvės projekto „Familia“ personažai su žinia apie festivalį „Materia Magica“ uostamiesčio gatvėse pasirodys jau gegužės 23-24 dienomis. Klaipėdai – Lietuvos kultūros sostinei dedikuotas projektas „Familia“ perims iš festivalio „Materia Magica“ intriguojančio, provokuojančio ir stebinančio šiuolaikinio lėlių teatro estafetę ir džiugins žiūrovus viešosiose Klaipėdos erdvėse visą vasarą.

Daugiau informacijos apie festivalį „Materia Magica“  – https://www.facebook.com/materia.magica.festival/

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder