Jūrų muziejus taps mokykla?

Jūrų muziejus taps mokykla?

Lietuvos jūrų muziejus žengė netikėtą žingsnį – ėmėsi pedagoginės edukacinės veiklos, atkreipdamas dėmėsį į tai, kad moksleiviams jis gali tapti įdomia ir kūrybiška mokymo baze. Kaip muziejaus edukacinius projektus ir veiklą galima integruoti į standartinę mokyklų programą, bus galima sužinoti parodoje „Mokykla“.

Parodoje Jūrų muziejus pristatys kartu su pedagogais parengtą Jūrinės biologijos modulio programą ir pakvies į tiesioginę transliaciją, kuri pademonstruos kaip atrodo užsiėmimai realybėje, kai gali akis į akį susidurti su gyvais pamokų herojais – ruoniais, pingvinais ar jūrų liūtais. „Pedagogai galės patys įsitikinti, kad netradicinės muziejaus erdvės gali suteikti daug naujų kūrybinių impulsų mokymosi procese ne tik mokiniui, bet ir mokytojui – juk muziejai turi tokią medžiagą ir tokius fondus, kokiais niekada negalės disponuoti mokykla“, – sako Lietuvos Jūrų muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus atstovė Renata Būdvytienė.

Pasak R. Būdvytienės, iš viso Lietuvos Jūrų muziejus yra sukūręs apie 20 edukacinių programų, o bendradarbiaudamas su biologijos mokytojais – tris biologijos mokymo programas. Šios programos jau pradedamos įgyvendinti su dviem mokyklom – Klaipėdos Vydūno vidurine ir Vilniaus Balsių pagrindine.

Parodoje bus pristatyti tik keli iš užsiėmimų. Per biologijos užsiėmimą „Kaip atsiranda perlas?“ bus ne tik papasakota apie perlus, jų atsiradimo istoriją, bet bus pristatomi netradiciniai mokymo metodai bei muziejaus ekspozicijų panaudojimo galimybės mokantis apie moliuskų įvairovę. Atsižvelgdamas į šiuolaikinės pamokos reikalavimus, muziejus užsiėmimo metu integruoja net kelis mokomuosius dalykus: etnologiją, technologijas, geografiją ir t.t. Istorijos užsiėmime „Laivai ir jūrininkai“ bus galima sužinoti kaip panaudoti muziejaus galimybes mokantis laivybos istorijos. Šiame užsiėmime laukia pažintis su jūrinių vėliavėlių kalba, praktinės jūrinių mazgų rišimo pratybos, burinių laivų konstravimas, ekologiškų laivų plaukimo varžytuvės.

Jūrų muziejaus pakvies ir į bestariumo knygų kūrimą. Muziejaus edukatoriai papasakos bestariumų istoriją, pristatys Jūrų muziejaus augintinius. Lankytojai galės susikurti po bestariumo knygelę.

Kaip teigia R. Būdvytienė, dalis edukacinių užsiėmimų vyksta pačiame muziejuje, dalį programų, atlikdami švietėjišką misiją, jie vykdo mokyklose. Muziejaus sudarytose programose kalbama apie Baltijos jūros ekologiją, apie šios jūros šeimininkus ruonius, apie laivus ir jų istoriją, apie laivybos reikšmę šiuolaikiniame pasaulyje, apie žvejybą ir jos būdus, apie žinduolių trenerio profesiją ir kt. „Kai kurios programos dar tik išbandomos, plačiau apie tai papasakosime parodoje „Mokykla“, kurioje dalyvaujam jau antrą kartą ir kuri paskatino mūsų poreikį kurti tokias edukacines netradicines programas“, - sako R. Būdvytienė.

Edukacinė, švietimo procesui ir visoms jame dalyvaujančioms grupėms skirta paroda „Mokykla“ pernai buvo surengta pirmą kartą. Naujoji paroda pristatė ateities mokyklos viziją, iškėlė daug švietimo sistemai aktualių klausimų ir buvo įvertinta kaip ypač sėkmingas, seniai reikalingas ir novatoriškas projektas. Ši paroda iš karto atsidūrė tarp lankomiausių Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO renginių, kurį aplankė daugybė mokytojų iš visų mūsų šalies miestų ir miestelių.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder