Klaipėdoje - paroda "Atspėk emociją mano sukurtame kvape"

Klaipėdoje - paroda "Atspėk emociją mano sukurtame kvape"

Kovo 28 – balandžio 11 d. Klaipėdos miesto rotušės II a. fojė (Danės g. 17) veiks  kvapų paroda „Atspėk emociją mano sukurtame kvape“. Kvapus sukūrė neregių jaunimas socialinio projekto „Kvapų pasaulis neregiams“ metu. Parodos dalyviai galės panirti į paslaptingą kvapų pasaulį ir pabandyti atspėti, kokią emociją jiems sukelia kiekvienas kvapas. Ekspozicija pritaikyta ir neregiams.

Paroda „Atspėk emociją mano sukurtame kvape“ – tai jaunimo, turinčio regos negalią, kūrybos paroda, kuri yra baigiamoji projekto „Kvapų pasaulis neregiams“ dalis.

„Nematantis žmogus yra priverstas orientuotis pasaulyje naudodamas kitas jusles – klausą, lytėjimą, uoslę. Norint atpažinti kvapus, reikia lavinti tokius įgūdžius,o tam reikia specifinių žinių. Neregiai tokios galimybės Lietuvoje neturėjo. Šiame socialiniame projekte jaunimas su regos negalia, mecenato AB „LOTOS Geonafta“ dėka, dalyvavo jiems pritaikytuose mokymuose ir kūrybinio proceso metu „Kvapų namų“ specialistų pagalba sukūrė savo pirmuosius kvapus, kurie ir pristatomi šioje parodoje“, – sako projekto organizatorė ir parodos rengėja, VšĮ „Verslas ar menas“ direktorė, Eglė Jokužytė.

Pirmasis projekto „Kvapų pasaulis neregiams“ etapas, kai vaikai su regos negalia turėjo galimybę pažinti kvapus, buvo rengiamas vasaros stovykloje „Pažinimo stebuklas“, kurią jau ketvirtus metus iš eilės organizuoja parodos partneris Klaipėdos senamiesčio ROTARY klubas.

Paroda – tai įžanginis renginys į šią stovyklą, kuri šiemet vyks birželio 2-6 d. Giruliuose.Tokie projektai parodo, kad kūrybinės dirbtuvės, pritaikytos neregiųir silpnaregių lavinimui, yra naudingos ir prasmingos. Jos dalyvaujantiems suteikia galimybę praturtinti savo žinias bei socialinius įgūdžius.„ Stovykla „Pažinimo džiaugsmas“ skirta ne tik neregiams ir silpnaregiams vaikams. Jos programoje, be įvairių kūrybinių dirbtuvių – piešimo, muzikinių, teatro, kulinarinių – organizuojamos pamokos tėvams, auginantiems regos negalią turinčius vaikus. Susitikimai su įvairiais specialistais bei žinomais regėjimo negalią turinčiais žmonėmis tokius vaikus ir jų tėveliusskatina neužsidaryti savyje, o siekti svajonių ir realizuoti save“, – sako Klaipėdos senamiesčio ROTARY klubo prezidentas Kristupas Šliogeris.

Parodos „Atspėk emociją mano sukurtame kvape“ tikslas – ugdyti visuomenės požiūrį į žmones su negalia ir parodyti, kad neregiai taip pat gali būti kūrybingi. „Neregiai nenori, kad į juos žiūrėtų su gailesčiu, jie nori būti tokie, kaip ir visi, mūsų visuomenės dalis. Jie nori piešti, kurti kvapus, dainuoti, dalyvauti renginiuose. Nuoširdus bendravimas, dėmesys ir savęs prisidėjimas yra daug didesnė žmogui dovana nei gailestis ar užuojauta. Mes turime priimti kitus tokius, kokie jie yra. Ši paroda yra Klaipėdoje, nes norima padėkoti tiems, kurie palaiko tokias iniciatyvas ir pasakyti ačiū tiems, kurie dar palaikys“,– sako E. Jokužytė.

Parodos ekspozicijoje rasite 12 kvepiančių kompozicijų, kuriomis aklieji ir silpnaregiai bandė išreikšti savo išgyventas emocijas. Kviečiame pasimėgauti originaliais aromatais ir pabandyti atspėti, kokias emocijas išgyveno juos kūrę jaunieji autoriai. Ar jūsų spėjimas teisingas, galėsite pasitikrinti, perskaitę kvapo aprašymą spausdintu ir Brailio raštu. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder