Legendinis svieto lygintojas - apie Naująjį Tadą Blindą

Legendinis svieto lygintojas - apie Naująjį Tadą Blindą

Nors naujausias lietuviškas režisieriaus Donato Ulvydo filmas "Tadas Blinda. Pradžia" lenkia visus žiūrimumo rekordus, legendinis svieto lygintojas visuomet asocijuosis su senuoju Tadu Blinda ir šio personažo atlikėju aktoriumi Vytautu Tomkumi (71). Prieš beveik 40 metų pastatytą režisieriaus Balio Bratkausko 4 dalių filmą apie entuziastingą žemaičių maištininkų vadą legendinis Lietuvos aktorius prisimena gerai. Pažiūrėjęs šiandienį filmą, V.Tomkus pasigedo jame tikros maištininko dvasios ir energijos.

- Naujausias lietuviškas filmas "Tadas Blinda. Pradžia" į kino teatrus sutraukė būrius žiūrovų. Kaip jūs vertinate šį filmą?

- Kadangi naująjį filmą apie Tadą Blindą kūrė jaunimas, jie surinko visus amerikonizmus. Ir gerąja, ir blogąja prasme. Herojai čia mušasi, kaip yra mušamasi amerikonų filmuose - trenkia į "liūlį", seilės, kraujai trykšta ir panašiai. Visi labai gražiai joja, ypač pagrindinio vaidmens atlikėjas Mantas Jankavičius. Gražios spalvos, didelės batalinės scenos, juokinga ir pasakiška, kad mužikėliai su pagaliais nugali visą armiją.

- Kokius panašumus ir skirtumus pastebėjote tarp naujojo ir senojo Tado Blindos?

- Kai man, Tadui Blindai, ponas įkrėtė į kailį, aš sukilau prieš tuos ponus. Aš visus kursčiau, šaukiau kovoti, sakiau, ar matėte kada nors karaliaujantį ubagą? Ne? Tai aš jums parodysiu. O šiame filme tas "blindukas", nors ir šaunus, gražiai nuaugęs, pasportavęs, bet sėdi balne ir sako: "Aš nieko nedarau, nieko nekurstau". Lyg krūmuose sėdėtų.

- Koks, jūsų manymu, turėtų būti Tadas Blinda?

- Kaip aš suprantu, Blinda turėtų savo entuziazmu užkrėsti liaudį, kad ji eitų paskui jį. Lygiai taip pat, tik gal čia per drąsus palyginimas, darė visi politiniai vadai - Hitleris, Musolinis, Stalinas. Pažiūrėkite, kaip jie aršiai kalbėdavo. Todėl liaudis ir ėjo paskui tuos vadus. Man šito labiausiai filme ir trūko.

- Kas filme jus nustebino gerąja prasme?

- Visų pirma tai, kad yra spalvotas filmas. Gražios spalvos, graži gamta, gražiai nufilmuoti žmonės. Visa tai labai gražu. Bet labai jau viskas jaunatviška. Truputį gal skonio trūkumas juntamas. Nenoriu ko nors įžeisti, bet, mano manymu, nebuvo saiko jausmo. Žinoma, jie nenorėjo padaryti blogai.

- Ar filmo kūrėjai kvietėsi jus į pagalbą?

- Iš pradžių buvau iškviestas tokiam pokalbiui. Iš karto paklausiau, kiek jie turi pinigų tam filmui. Sako, neturime nieko, bet ieškosime rėmėjų. Dabar matau, kad kažką surado, kažkiek gavo iš valdžios. Bet statyti filmą be pinigų neįmanoma.

- Kaip apskritai vertinate šiandienę lietuviško kino situaciją?

- Šiandien lietuviško kino nematau ir apskritai į kinus nevaikštau. Niekas manęs nekviečia ir neinu. Į "Tadą Blindą. Pradžią" pakvietė, nuėjau, bet sėdėjau ten be didelio entuziazmo.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "TV publika"

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder