Rūkas Muziejų nakčiai suteikė daugiau romantikos

Rūkas Muziejų nakčiai suteikė daugiau romantikos

Šeštadienį vakarop uostamiesčio muziejai svetingai atvėrė duris lankytojams, kurių netrūko iki pat vėlumos.

Lietuvos jūrų muziejus šiemet surengė vakarą „Vakarienė baltai po burėmis“. Priešais Delfinariumą lankytojų laukė baltomis staltiesėmis užtiesti stalai ir baltais rūbais pasidabinę muziejaus darbuotojai. Sklido prancūziškos melodijos, nes Muziejų nakties tradicija atkeliavo iš Prancūzijos. Kadangi visa pakrantė šeštadienio vakarą buvo padengtai rūku, baltumo tikrai netrūko. Beje, vakaro metu buvo renkama ir balčiausia pora, kurios laukė prizas – visa diena, praleista poilsio parke. Padedant edukatoriams kiekvienas svečias galėjo susikurti vėjaknygę.

„Mums talkino pati gamta – užliejo baltu rūku, viską baltai kaip pienu nudažė. Galbūt reikėtų labiau sušilus orams organizuoti daugiau tokių vakarienių, nes žmonės nori pabūti gamtoje. Tai bendruomeninė vakarienė, kiekvienas atsineša savo lauknešėlį, dalijasi maistu su sėdinčiu prie stalo“, - sakė Nika Puteikienė, muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja.

Kai keltas į Smiltynę prieš 20 val. atplukdė svečius, vakaro organizatoriai išsigando, kad jų tikrai ne 200, kaip planuota. Pasirodo, jų buvo 400 suaugusiųjų ir 65 vaikai. Bet nieko neatsitiko, visi kuo puikiausiai sutilpo. Ne visi, žinoma, buvo apsirengę baltais rūbais, kaip pageidavo organizatoriai, tačiau rūkas juos pridengė. Beje, plaukiant keltu kilo improvizuotas mini koncertas – šokis, akomponuojant akordeonininkams.

Koncertinę programą Jūrų muziejus organizavo kartu su jaunatvišku kolektyvu VšĮ „Kūrybos kišenės“. Improvizuotoje scenoje priešais Delfinariumą modernųjį šokį demonstravo „Saidos“ šokio namų merginos, grojo Juozo Karoso muzikos mokyklos akordeonininkų ansamblis, Jeronimo Kačinsko mokyklos kvartetas. Lietuvaitė Ramunė su savo vyru amerikiečiu ne tik patys pašoko Vakarų pakrantės svingą, bet ir šokti mokė svečius. Scenoje tarp šokančiųjų buvo ir pati muziejaus direktorė Olga Žalienė. Vakaro kulminacija, be abejo, buvo delfinų ir jūrų liūtų bei šokėjų pasirodymas naujojoje muziejaus erdvėje Saulės įlankoje.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje irgi naktinėta. Tarp lankytojų buvo girdėti ir vokiškai kalbant. Mažoji klaipėdietė Veronika sakė žinanti, kad šiandien yra Tarptautinė muziejų diena ir jai buvę labai įdomu pažiūrėti, kaip atrodo muziejus naktį. „Norisi vaikui parodyti muziejų, kad susipažintų su Lietuvos istorija. Mes lankėmės ir paveikslų galerijoje, ir Laikrodžių muziejuje“, - sakė Veronikos mama Julia.

„Ne, mums labai sunku dirbti nebuvo, bet žmonių šiandien ypač daug buvo - ir vaikučių, ir mokinukų“, - kalbėjo Bronė, šio muziejaus eksponatų saugotoja.

22.30 val. Laikrodžių muziejaus kiemelyje dar knibždėti knibždėjo žmonių, vaikai žaidė kuo aktyviausiai. Suaugusieji fotografavosi šviesos instaliacijos „Rožių spalvos naktyje“ ant muziejaus istorinio pastato fone.

Jaunas klaipėdietis Vilius, aplankęs du muziejus ir žadėjęs suspėti ir į kitus, pasidžiaugė proga, kad nemokamai gali daug ką pamatyti įdomaus. Be to, pasak vaikino, naktį muziejuje visiškai kitokia atmosfera nei dieną.

Prano Domšaičio galerijoje atidarytose parodų salėse vyko įvairios edukacinės atrakcijos, pavyzdžiui, buvo sekamos pasakos, kurių noriai klausėsi tiek vaikai, tiek suaugusieji. Irgi lankytojų sulaukta gausiai. Daug organizuota įvairių užsiėmimų ir vaikams. Jiems patiko hiperaktyvi siena - kelių paveikslų projekcijoje buvo galima pamatyti ir save.

Ir prieš pat 23 val. vienoje iš salių dar buvo suaugusių žmonių, besimokančių piešti. Dvylikametį Rapolą radome besėdintį prie svečių knygos ir besiruošiantį rašyti atsiliepimą. „Diena buvo labai užimta, o kadangi galerija dirba iki 24 val., mes su šeima pagalvojome, kodėl neatėjus ir neapžiūrėjus visko“, - aiškino Rapolas.

Muziejai klaipėdiečiams pasiūlė įvairių renginių: buvo skaitoma poezija, įvairios paskaitos, vyko operos ir baleto solistų koncertas, buvo pristatomi nematyti eksponatai. Nemažai buvo tokių lankytojų, su kuriais susitikdavome vis kitame muziejuje, t. y. tokių, kurie tikrai nuoširdžiai šventė Tarptautinę muziejų dieną, kuri minima gegužės 18-ąją.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder