Artėja teatro festivalių lavina

Artėja teatro festivalių lavina

Klaipėdos teatrai šiais metais žiūrovus nustebins naujų festivalių ir premjerų lavina. Teatro puota prasidės kovo mėnesį Klaipėdos jaunimo teatro organizuojamu tarptautiniu festivaliu "Jauno teatro dienos", gegužę Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras žiūrovus pakvies į naują Kamerinės operos festivalį, Klaipėdos lėlių teatras taip pat gegužę stebins publiką naujos koncepcijos lėlių teatro festivaliu "Materia Magica". Birželį teatrinį sezoną vainikuos pirmas Klaipėdos dramos teatro organizuojamas tarptautinis festivalis "TheATRIUM".

Teatro laboratorija - arenoje

Klaipėdos jaunimo teatro organizuojamos "Jauno teatro dienos" šiemet vyks penktą kartą. Kovo 12-18 dienomis vyksiančio festivalio programoje - grandiozinė teatro laboratorija "Švyturio" arenoje, 4-5 spektakliai ir koncertas "Kultūros fabriko" ir Klaipėdos universiteto Menų akademijos teatro salėse. Klaipėdos jaunimo teatro direktorius Tomas Jankauskas kol kas neatskleidžia, kokie Lietuvos ir užsienio teatrai dalyvaus festivalyje, nes programos detalės dar derinamos. Taip pat kol kas neviešinamos pavardės režisierių, teatro kritikų ir scenografų, kurie dalyvaus unikalioje teatro laboratorijoje.

"Tai naujas festivalio projektas, kuriame dalyvaus masė žmonių. Šiuo metu vykdoma aktorių, norinčių jame dalyvauti, atranka. Tikimės suburti 6-7 darbo grupes, kuriose kurs 7-8 aktoriai, režisierius, scenografas ir teatro kritikas. Teatro laboratorijos dalyviams bus skirtos "Švyturio" arenos holų erdvės, kuriose gims skirtingų teatrinių žanrų kūriniai ir žiūrovai galės juos įvertinti", - pristatė festivalio teatrinės laboratorijos koncepciją T. Jankauskas.

Prieš pat festivalį, kovo 10 d., Klaipėdos jaunimo teatras žiūrovams pristatys premjerą - aktoriaus Pauliaus Pinigio režisuotą spektaklį "Žiurkiagalviai". Balandį Klaipėdos jaunimiečiai pakvies į spektaklio "Opa" premjerą. Tai vaikams ir jaunimui skirtas kūrinys, kuris yra kolektyvinis Klaipėdos jaunimo teatro aktorių darbas. Balandžio pabaigoje jaunieji uostamiesčio teatralai vaikus pakvies į dar vieną premjerą "Karalius nuogas". Šį spektaklį režisuos teatro meno vadovas Valentinas Masalskis. Režisierius iš Vilniaus Jonas Tertelis Jaunimo teatre jau kitą mėnesį pradės spektaklio "Rem" itin aktualia Lietuvai emigracijos tema repeticijas. Gegužės pabaigoje teatras pristatys dvejų metų projekto su režisiere Živile Mičiulyte rezultatą - spektaklį "Eksperimentas".

Kamerinės operos festivalis

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras šiuo metus pasitiko su itin dideliais planais. Svarbiausias iš jų - teatro pastato rekonstrukcija. Jos pradžia numatoma vėlyvą pavasarį - vasaros pradžioje, tačiau teatras veiklos nenutrauks. Atvirkščiai - pavasarį klaipėdiečių ir miesto svečių laukia naujas, garsiais vardais ir įspūdingais pastatymais pasipuošęs Kamerinės operos festivalis.

"Vienas svarbiausių šio festivalio ženklų yra tas, kad atsisuksime į šiuolaikinį meną ne vien per partnerystes su vizualinių menų srities atstovais, bet ir tiesiogiai mums priklausančiame lauke. Pagrindinis Kamerinės operos festivalio akcentas bus "Auksinių scenos kryžių" laureatės, jaunosios kartos kompozitorės R. Mačiliūnaitės operos "Į švyturį" premjera. Festivalyje taip pat viešės Lietuvoje šiuolaikinės operos simboliu tapusi L. Lapelytės opera "Gera diena!" - intrigavo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Jonas Sakalauskas.

Šokio teatro mėgėjus balandžio pabaigoje Muzikinis teatras nudžiugins premjera "Žizel", kurią režisuoja choreografas Donatas Bakėjus ir Mantas Černeckas. Nuo rudens teatre vykstantys džiazo muzikos vakarai, pasak J. Sakalausko, yra džiazo oratorijos, kūrybinio proceso dalis. "Džiazo mieste džiazo oratorijos premjera rugpjūčio 1-ąją paskelbs tradicinio festivalio "Muzikinis rugpjūtis pajūryje" pradžią", - sakė J. Sakalauskas.

Pasak pašnekovo, antrąją teatrinio sezono pusę Muzikinio teatro repertuare grįžtama prie šaknų, prisimenami seniai rodyti išskirtiniai darbai: G. Kuprevičiaus miuziklas "Veronika", G. Donizetti opera "Meilės eliksyras", J. Bock miuziklas "Smuikininkas ant stogo". Anot teatro vadovo, šį pusmetį daugiau dėmesio sulauks vyresnės kartos teatro atlikėjai, bus pagerbtas jų indėlis formuojant Muzikinio teatro veidą. "Norime ir patys pažvelgti į save naujai, pamatyti, kokie esame ir kokiais galime būti. Taip norime parodyti, kad einame į naują startą, naują Muzikinio teatro epochą, kurioje sieksime europinės kokybės", - pažymėjo J. Sakalauskas.

Jau šią savaitę Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre startuoja ir nauja iniciatyva - Vaikų operos studija. "Tokio darinio poreikis buvo juntamas jau kurį laiką, pavyzdžiui, statant F. Wildhorn miuziklą "Boni ir Klaidas", nekalbu jau apie G. Puccini "Bohemą", kuriai reikėjo daugybės vaikų, - studijos atsiradimo priežastis vardijo teatro vadovas, - be to, teiraudavosi patys tėvai, muzikos mokytojai. Norime, kad tai būtų nuolatinis teatro elementas, juk viena teatro funkcijų yra telkti bendruomenę, auginti naują klausytojų ir atlikėjų kartą", - sakė J. Sakalauskas.

"Karakumų asilėlį" keičia "Materia Magica"

Klaipėdos lėlių teatras šį pavasarį savo kūrybą pristatys ne tik savo scenoje, bet ir netradicinėse miesto erdvėse. "Netikėtos teatrinės, socialinės provokacijos stebins klaipėdiečius ir miesto svečius įvairiose viešosiose uostamiesčio erdvėse nuo gegužės 23-iosios ir visą vasarą, o rudenį susijungs miuzikle "Familia", kuris bus pristatytas Klaipėdos lėlių teatro kiemelyje. Projektą "Familia", kuris yra ir Klaipėdos - Lietuvos kultūros sostinės programos dalis, režisuoja Klaipėdos lėlių teatro menininkas Vytautas Kairys", - anonsavo Klaipėdos lėlių teatro vadovė Aušra Juknevičienė.

Kitas skirtingas meno formas jungiantis Klaipėdos lėlių teatro kūrinys - tai muzikos, šviesos ir lėlių spektaklis-instaliacija vaikams ir visai šeimai "Tėtis ir jūra" pagal Tuvės Janson kūrinį. "Šis tarpdisciplininis pastatymas - bendras projektas su Klaipėdos koncertų sale. Spektaklyje pagrindinius vaidmenis atliks lėlė ir violončelė, kuria bus grojama gyvai", - sakė A. Juknevičienė. Šį spektaklį režisuoja Gintarė Radvilavičiūtė. Spektaklio premjerą gegužės 5 d. pirmieji išvys Tarptautinio violončelių festivalio Klaipėdos koncertų salėje klausytojai, o gegužės 13, 14 d. premjera vyks Klaipėdos lėlių teatre.

Pasak teatro vadovės, svarbiausias Klaipėdos lėlių teatro įvykis šį pavasarį - gegužės 25-28 dienomis vyksiantis lėlių teatro festivalis "Materia Magica". "Iš tarptautinio lėlių teatro festivalio "Karakumų asilėlis" išaugęs festivalis keičia koncepciją ir orientuojasi į aukščiausios meninės kokybės lėlių ir objektų teatrą. Festivalio spektakliai skirti visiems žmonėms. Iš viso festivalio programoje 12 spektaklių, kuriuos pristatys teatrai iš Izraelio, Prancūzijos, Ispanijos, Graikijos, Olandijos, Čekijos bei Lietuvos. Spektakliai vyks įvairiose Klaipėdos miesto teatrinėse ir visai neįprastose teatrui erdvėse. Lėlių ir objektų teatro programą papildys kino programa", - intrigavo A. Juknevičienė.

Festivalis - teatro gurmanams

Ambicijų surengti aukštos kokybės teatrų festivalį šiais metais turi ir Klaipėdos dramos teatras. Pasak teatro vadovo Tomo Juočio, birželio mėnesį suplanuotas tarptautinis teatrų festivalis "TheATRIUM" vyks nepaisant to, kad Lietuvos kultūros taryba neskyrė jam paramos.

"Šiuo metu tiksliname festivalio biudžetą ir programą, tačiau sumanymo neatsisakysime. Planuojame per 3 savaites žiūrovams pristatyt 8 spektaklius", - anonsavo T. Juočys.

Pasak teatro vadovo, į festivalį kviečiamas "Nowy teatr" iš Lenkijos pristatys Michalo Borczucho spektaklį pagal Tomaszo Spiewako dramaturgiją "Apokalipsė", pelniusį pagrindinį prizą prestižiniame lenkų teatro festivalyje "Boska Komedia". Iš Lenkijos atvyks ir menininkų grupė "Sutari", kuri parodys projektą "Arbūzas" ("Watermellon"), kuris sukurtas lietuviškų sutartinių pagrindu. Taip pat į festivalį pakviestas vienas įdomiausių šiuolaikinių Estijos teatrų "Teatr NO99", pernai sužibėjęs tarptautiniame Avinjono festivalyje. Liepojos dramos teatras kviečiamas parodyti spektaklį "Stavangeris" (režisierius Konstantinas Bogomolovas), kuriame vaidina aktorių Veltos ir Vytauto Anužių kurso studentai. Festivalyje taip pat planuojama pristatyti ryškiausius Nacionalinio dramos teatro, O. Koršunovo, E. Nekrošiaus pastatymus bei premjeras, surengti dokumentinių filmų peržiūrą, teatralizuotus koncertus teatro erdvėse ir Teatro aikštėje.

Intensyviai besirengdamas festivaliui "TheATRIUM" Klaipėdos dramos teatras šį pavasarį dar pakvies žiūrovus į dvi premjeras: kovo 17, 18 d. režisierius Darius Rabašauskas pristatys Pavelo Priežko pjesės "Juoda dėžutė" premjerą, o gegužės 13 d. scenoje - Jaroslavos Pulinovič pjesės "Elzės žemė" premjera, kurią režisuoja Povilas Gaidys.

"Juoda dėžutė - itin sudėtingas psichologinis kūrinys, kuris pareikalavo didžiulių režisieriaus pastangų. Tikime, jog D. Rabašausko talentas su šiuo pastatymu sužibės naujomis spalvomis, o "Elzės žemė" - labai jautrus pastatymas apie vyresnio amžiaus žmones, apie jų vienatvę. Manau, kad jame atsiskleis ir režisieriaus P. Gaidžio asmeniniai išgyvenimai", - pažymėjo T. Juočys.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder