"Urvinis žmogus": apie rimtus dalykus su šypsenos užtaisu

"Urvinis žmogus": apie rimtus dalykus su šypsenos užtaisu

Pradėkime viską nuo pradžių pradžios. Penelopė laukė savojo Odisėjo, gražuolė Laura svajingai klausėsi Petrarkos, Džuljeta balkone dūsavo dėl Romeo, o filme „Titanikas“ Kate Winslet pametė galvą dėl scenos numylėtinio Leonardo Di Caprio. Kuo visa tai susiję? O gi tuo, kad nuo pat pradžių pradžios moteriai reikėjo vyro, o vyrui moters!

Ko galime tikėtis šiais laikais? Žinant tai, kad mados toli nenubėga, kad ir kaip aktyviai jas vytumei, „Idioteatras“ ragina žiūrovus atsigręžti į „Urvinį žmogų“. Vyrą, tokį koks jis buvo nuo pat pradžių pradžios iki šių dienų. Juk taip dažnai mes visai užmirštame, kad šiandien žeme bėgioja tokie patys urviniai ir urvinės su tais pačiais poreikiais, tik vietoje kuokų jie tvirtai laiko odinius lagaminėlius ir kasdien keliasi ne į mamutų medžioklę, o į darbą.

Lietuvoje sunkiai rastumėte kitą tokią komediją, kuri pralenktų „Urvinio žmogaus“ šlovę. Skaičiai kalba patys už save – per dešimtmetį daugiau nei 1000 spektaklių, parduoti 400 000 bilietų. Vargu ar esate buvę tokiame miestelyje, kuriame bent valandai nebūtų apsilankęs „Urvinis žmogus“. O dėmesys jam iš tiesų patinka, todėl ir spektaklis toks pat ilgaamžis, kaip vyrų ir moterų (ne)santarvė. Atšventęs vieną dešimtmetį scenoje, drąsiai šuoliuoja antruoju.

Tai nejaugi visą dešimtmetį vienas ir tas pats urvinis? – paklausite. Urvinių Lietuvoje šmirinėjo ne vienas ir ne du. Nuotaikingame monospektaklyje jau spėjo suvaidinti tokie scenos grandai kaip Dainius Kazlauskas, Kostas Smoriginas, Darius Meškauskas, Vaidotas Martinaitis ir dar visai „šviežias“ urvinis Giedrius Savickas. Juk vieniems urviniams po šypsenų ir plojimų medžioklės norisi grįžti atgal į olą pas savo urvinę, o kitiems ateina laikas kilti į sceną.

Lietuviškojo urvinio tėvu galima laikyti aktorių ir spektaklio režisierių D. Kazlauską. Jis dar ir dabar galėtų pasidalinti ne viena smagia istorija, lankant net ir atokius Lietuvos kampelius. Dabar senbuviai užleidžia sceną dešimtmečiu jaunesniam urviniui G. Savickui. „Esu dešimtmečiu jaunesnis už spektaklio režisierių Dainių, tačiau betarpiškai su juo susiejęs didžiąją dalį savo aktorinio gyvenimo. Pirmasis Urvinis prieš 13 metų buvo jis, o štai dabar šį vaidmenį, Dainiaus padedamas, su visomis galimybėmis jį interpretuoti, auginti, jaukintis ir kurti perimu aš kartu su seniausiai ir daugiausiai urvinį vaidinančiu Dariumi Meškausku,” – entuziazmo neslepia G. Savickas, „Idioteatro“ gerbėjams pažįstamas iš tokių spektaklių kaip „Boeing boeing“, „Menas“, ir „Karo dievas“.

Kiekvienas G. Savicko pasirodymas ant scenos – vienintelis ir nepakartojamas, visai toks pat, kokie būna santykiai tarp vyro ir moters. Niekada nesutiksi tokio paties vyro, niekada nesutiksi tokios pačios moters. Santykiai – nepaprastas improvizacinio žanro pavyzdys. Būtent todėl „Urvinis žmogus“ nepriekaištingai tiko sceninių eksperimentų nevengiančiam Giedriui. Po spektaklio autorius kalbėjo: „Geriau jokios komedijos nei bloga komedija, todėl visada labai kruopščiai atsirenku komedijos žanro spektaklius, kuriuose esu kviečiamas vaidinti. „Urvinis žmogus” patiko sava forma, nes man sunku susilaikyti nuo improvizavimo scenoje, nuo vis naujų netikėtų situacijų įpynimo, taip pat nuo abipusio ryšio su publika paieškos.”

Ko ne ko, o ryšio šiame spektaklyje tikrai netrūks. Ar gali būti tvirtesnis ryšys už nuoširdų juoką vienam iš kito ir kartu su visais? „Urvinis žmogus“ žiūrovą nuneš į šmaikštų ir nuotaikingą psichoterapijos seansą poroms ir tiems, kurie savo gyvenimo urvinio ar urvinės dar tik ieško. Tai – geros nuotaikos receptas visiems, kuriems nesvetima visa, kas žmogiška: nuo nevaržomų pavydo protrūkių iki nerūpestingai ant grindų išmėtytų kojinių ar ginčų, kieno eilė plauti indus.

„Idioteatro“ komanda tikisi, kad žiūrovai į kasdienius barnius tarp vyrų ir moterų pažvelgę per meno prizmę taps vieni kitiems atlaidesni ir supras, jog žmogaus prigimtis tokia pati amžina kaip ir meilė. Vienintelis būdas ją sutramdyti – pasiduoti savo silpnybėms, nedideliems kaprizams ir pasistengti irzlius atodūsius pakeisti vaikišku krizenimu.

Nepraleiskite progos padovanoti sau vakarą kartu su iš kojų verčiančia komedija apie mus pačius, urvinius ir urvines, kurie, nepaisydami modernaus pasaulio iššūkių, drąsiai stoja greta vienas kito, pasiruošę bučiuotis, kalbėtis, kovoti ir vėl taikytis. Būti savimi, klausyti savo prigimties, o svarbiausia, kurti kartu prisiminimus, kad ir teatro salėje, spektaklyje „Urvinis žmogus“.

Atnaujintas spektaklis “URVINIS ŽMOGUS” su Giedriumi Savicku - Spalio 20d. 19 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Bilietus galite rasti „Tiketoje”.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder