Lietuviško kino poreikis televizijoje nedidelis

Lietuviško kino poreikis televizijoje nedidelis

Praėjusią savaitę Seime surengtuose naujos redakcijos Kino įstatymo projekto klausymuose buvo siūloma Lietuvos radijui ir televizijai (LRT) suteikti pirmumo teisę eteryje rodyti filmus, kurių gamyba 100 proc. buvo finansuota valstybės biudžeto lėšomis. Kino kūrėjai suinteresuoti, kad įstatyme būtų numatyta, jog filmus, ypač dokumentinius, rodytų visuomeninis transliuotojas, tačiau prodiuseriai siekia, kad LRT prisidėtų prie filmo kūrimo lėšomis ir reklama. Apie tai "TV publika" kalbėjosi su Lietuvos televizijos (LTV) programų direktoriumi Rolandu Maskoliūnu.

- Lietuvos televizija nuolat rodo lietuviškus vaidybinius ir dokumentinius filmus. Be to, ji bendradarbiauja su filmų autoriais: leidžiama naudotis televizijos archyvais, teikiama informacinė/reklaminė parama. Pavyzdžiui, mes bendradarbiavome su filmo "Kaip mes žaidėme revoliuciją" autoriais ir šį Giedrės Žickytės filmą parodysime kovo mėnesį. Kitas pavyzdys - dokumentinis serialas "Farewell, Comrades" apie viso sovietinio bloko subyrėjimą. LRT bendradarbiavo su filmo autoriais, leido naudotis archyvine medžiaga, šį serialą rodysime pirmadienio dokumentinio kino pozicijoje. Sausio mėnesį pradėsime rodyti Šarūno Barto filmų retrospektyvą, Manto Kvedaravičiaus gausiai apdovanotą filmą "Barzakh". LRT - bene vienintelė vieta (išskyrus kino teatrus), kur kino mėgėjai gali pamatyti naujausius lietuviškus filmus.

Sprendžiant pagal reitingus, šis poreikis nėra didelis. Didžiausią paklausą, be abejo, turi vaidybiniai filmai, kuriuos geriausiai žiūrėjo kinuose.

Mes remiame lietuviškų filmų kūrėjus įvairiais būdais, kaip minėjau, tačiau finansinės rėmimo galimybės (koprodukcijos) yra ribotos. Jos ypač sumenko prasidėjus krizei.

Jeigu būtų padidintas LRT biudžetas, galėtume mokėti lietuviškų filmų autoriams ir žiūrovai pamatytų daugiau naujienų. Ne tik vaidybinių, bet ir animacinių filmų.

Vertinu lietuvių kino kūrėjų entuziazmą. Sunkiomis sąlygomis išlieka stipriausi ir talentingiausi. Mes turime gabių jaunosios kartos kūrėjų, tik jiems reikia daugiau praktikos. Manau, kad lietuviškas kinas stiprės, nes technologijos atpigina filmų kūrimo procesą. Režisierių daugės. Reikia tik gerų scenarijų.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "TV Publika"

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder