Klaipėdoje prasidėjo pavojingų šunų medžioklė

Klaipėdoje prasidėjo pavojingų šunų medžioklė

Klaipėdoje patvirtinta tvarka, kokiais atvejais iš šeimininkų bus paimami koviniai ir pavojingi šunys bei jų mišrūnai.

Šios savaitės pradžioje Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai jau atliko reidą, kurio metu vienam daugiabučio namo gyventojui už tai, kad bute nelegaliai laiko agresyvų šunį, buvo surašytas protokolas. Dabar specialiai sudaryta komisija spręs, ar iš šio gyventojo laikinai paimti augintinį.

Tačiau, pasak Klaipėdos savivaldybės atstovų, tai nereiškia, kad mieste prasidėjo "raganų medžioklė", kad  dabar bus tikrinami visi butai ir iš žmonių atiminėjami šunys.

"Nors tvarka jau patvirtinta, bet pereinamuoju laikotarpiu nesiruošiame į kiekvieną skambutį reaguoti ir bėgti. Tai nėra kažkokia represinė struktūra. Tarsi norime įspėti gyventojus, kad jie įsigytų visus reikiamus dokumentus ir įvertintų savo augintinio agresyvumo laipsnį. Jei šeimininkai patys apsispręstų, kad nebegali auginti tokio šuns, mes tą šunį iš jo galime paimti", - trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Beveik prieš metus šalyje buvo priimtas gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas, kuriame numatyta, kad Lietuvos respublikoje draudžiami koviniai šunys, kovinių ir pavojingų šunų mišrūnai, tokius augintinius draudžiama laikyti daugiabučiuose namuose.

Tuo pat metu buvo numatyta, kad šalyje jau esantys bei daugiabučiuose jau gyvenantys šunys gali pasilikti iki gyvenimo pabaigos, tik savininkai iki šių metų sausio 1 dienos turėjo gauti savivaldybės administracijos leidimą. Tad visi tie, kurie leidimų neišsiėmė, augintinus laiko nelegaliai.

Savivaldybėms pavesta kartu su kitomis institucijomis ne tik kontroliuoti, kad šios tvarkos būtų laikomasi, bet ir organizuoto tokių šunų laikiną globą, kol šeimininkai nesutvarkys visų reikiamų formalumų.

Yra numatyta keletas atvejų, kai agresyvus šuo paimamas iš šeimininkų. Pirmiausia tais atvejai, kai savininkas neturi išduoto Klaipėdos savivaldybės administracijos leidimo tokį šunį turėti. Taip pat, jei pavojingo šuns savininkas yra įrašytas į sveikatos priežiūros įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos, psichikos ligos, yra nuteistas už tyčinį smurtinį nusikaltimą, arba gyvena su tokiu asmeniu ir kt.

Jei šeimininkai neatiduoda šuns geruoju, gali būti kreiptasi į teismą, kuris apribotų šuns šeimininkui teisę disponuoti savo augintiniu.

Pasak savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vedėjo Mariaus Poimanskio, šiuo metu Klaipėdoje yra išduota tik 18 leidimų tokiems šunims laikyti.

"Manau, kad tie žmonės, kurie neišsėmė leidimų, ieškos būdų kaip tai išspręsti. Žmogiškai žiūrint, yra visokių būdų, kaip išspręsti šią problemą", - pastebėjo J. Simonavičiūtė.

"Pavyzdžiui vakar varčiau leidimus ir mačiau, kad žmogus, registruotas Klaipėdoje, šuns laikymo vietą nurodo Dituvos soduose", - antrindamas sufleravo gyventojams galimą variantą ir M. Poimanskis.

Be kita ko jis priminė, kad tiems šunų šeimininkams, kurių augintinis sužaloja žmogų,  gresia nemenkos, tūkstantį litų siekiančios, baudos.

Informacija

Koviniais šunimis yra laikomos dvi veislės ir jų mišrūnai: amerikiečių pitbulterjeras ir bandogas (amerikiečių mastifas).

Pavojingais laikomos aštuonios veislės ir jų mišrūnai: amerikiečių Stafordšyro terjeras, Stafordšyro bulterjeras, Amerikiečių buldogas, Argentinos dogas, Fila Brasileiro (Brazilų mastifas), Kangalas (Turkų aviganis), Kaukazo aviganis, Pietų Rusijos aviganis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder