16 intriguojančių geografinių faktų

16 intriguojančių geografinių faktų

Ar žinote, kaip galima atsidurti keturiose vietose iškart arba sužaisti futbolo rungtynes būnant skirtinguose Žemės pusrutuliuose? O kokioje planetos vietoje jūsų tikrai niekas neras?

Kai kurie faktai iš geografijos srities nustebins net visko regėjusius ir girdėjusius...

Everestas - ne aukščiausia planetos vieta

Čimboraso vulkanas yra 3,4 metrais aukštesnis už Everestą, tiesa, tik matuojant kalno aukštį nuo Žemės centro (Čimboraso 6384,4 m, Everesto 6381 m), o ne aukštį virš jūros lygio (Everesto aukštis 8848 m). Taigi, šiuo būdu lyginant Everesto aukštį su kitomis viršukalnėmis, jis net nepatektų tarp 20-ies aukščiausiųjų Žemėje.

Futbolo komandos gali sužaisti rungtynes, būdamos skirtinguose Žemės pusrutuliuose

Stadionas „Estadio Milton Correa“, Brazilijoje taip pat yra vadinamas „Zerao“ (portugališkai - „didelis nulis“). Jo pavadinimas yra susijęs su tuo, kad beveik per aikštės vidurį eina pusiaujas - nulinė paralelė. Taigi galima laikyti, kad jame žaidžiančios komandos gina ne tik savo vartus, bet ir atstovauja skirtingiems Žemės pusrutuliams.

Nemo taškas - sunkiausiai pasiekiamas Žemėje

Ramiajame vandenyne yra santykinis taškas, labiausiai nutolęs nuo bet kokios sausumos mūsų planetoje. Arčiausia jo esanti žemė - už 2688 km. Ši vieta dar yra vadinama Nepasiekiamumo ašigaliu. Artimiausi žemės lopinėliai - negyvenamas Diusi salynas, Motu Nui salelė ir Maherio sala prie Antarktidos. Taškas pavadintas Žiulio Verno (Jules Verne) romano „20 tūkstančių mylių po vandeniu“ herojaus vardu. Įdomu, kad virš Nemo taško gali praeiti Tarptautinės kosminės stoties orbita, taigi kai kada arčiausia gyvenama vieta atsiduria už maždaug 400 km, tik ne Žemėje, o kosmose.

Įmanoma būti iškart keturiose valstijose

„Keturi kampai“ - tai vieta JAV, kur susikerta Arizonos, Jutos, Kolorado ir Naujosios Meksikos valstijų ribos. Taigi iš esmės yra įmanoma vienu metu būti keturiose skirtingose valstijose.

Ledynuose - didžioji geriamojo vandens dalis

Apie 10 proc. mūsų planetos paviršiaus dengia ledas. Ledynai Žemėje užima 15 mln. kv. km. O tuose 10 procentų yra 75 proc. viso geriamojo vandens Žemėje. Jeigu vertinsime tik nesušalusį geriamąjį vandenį, net 20 proc. jo yra viename ežere - Baikale.

„Dingų tvora“ Australijoje yra ilgesnė negu Rusijos ir Kinijos siena

XIX a. Australijoje avininkystė buvo svarbi ekonomikos šaka. 9-ame dešimtmetyje fermeriai nusprendė pastatyti ilgą tvorą avių ganykloms apsaugoti nuo laukinių šunų dingų puldinėjimų. Šios tvoros ilgis yra 5614 km. Palyginkite: Rusijos ir Kinijos sienos ilgis - 4209,3 km.

Didžiausia Žemėje dykuma yra Antarktidoje

Dykuma - tai nebūtinai alinantis karštis ir smėlis. Iš tiesų tai yra labai sausa vieta, kur iškrenta itin mažai kritulių - mažiau kaip 250 mm per metus. Taigi dykumomis yra laikomos ir šaltos vietos, kur iškrenta mažai sniego. Todėl galima teigti, kad Antarktinė dykuma - didžiausia pasaulyje, jos plotas yra 13,8 mln. kv. km, o kritulių čia iškrenta mažiau kaip 51 mm per metus. Taigi Sachara, aišku, yra didžiausia karšta dykuma, bet tarp visų Žemės dykumų ji yra tik antra po Antarktinės.

Fazanų salos priklausomybė keičiasi kas pusmetį

Ši sala Bisasoa upės viduryje pusę metų priklauso Ispanijai, o kitus šešis mėnesius - Prancūzijai. Reguliariai iš eilės pasikeičia administracijos: nuo vasario 1 dienos iki liepos 31 d. tai yra Ispanijos teritorija, o likusius šešis mėnesius - Prancūzijos. Tai tęsiasi jau daugiau kaip tris šimtmečius. Saloje niekas negyvena ir ji yra uždara lankytojams.

Negyvoji jūra yra žemiau jūros lygio

Sūrūs Negyvosios jūros vandenys kasmet nuslūgsta 1 metrą. Dabar jie yra 430 m žemiau jūros lygio.

Kanadoje yra sala su ežeru, kuriame yra sala, kurioje taip pat yra ežeras, o tame ežere - sala.

Kalbama apie Viktorijos salą Kanados Arkties salyne. Būtent čia yra sala saloje, kuri yra saloje. Jos dydis - apie 4 ha. Greičiausiai žmogus joje niekada nesilankė.

Ervanduno ir Šondongo olos yra tokios didelės, kad kiekvienoje iš jų susiformavo savas mikroklimatas.

Ervanduno olos Kinijoje gylis - 441 m. Ji yra tokia didelė, kad joje susidarė atskiras mikroklimatas ir augmenija. Vietos gyventojai prognozuoja orus remdamiesi olos stebėjimais. Pavyzdžiui, jeigu iš jos slenka rūkas, žmonės laukia lietaus.

Šondongo ola yra Vietname. Jos gylis vietomis siekia 200 m. Oloje yra požeminė upė, liūčių metu užtvindanti kai kurias jos dalis. O dar oloje auga žolė ir medžiai.

Apalačų kalnai - žemėja, o Himalajai - auga

Apalačai - kalnai Šiaurės Amerikos rytuose. Jų aukštis siekia iki 2037 m. Tai nėra labai daug, lyginant su Uolėtaisiais kalnais (4399 m) ir Himalajais (8848 m). Tačiau taip buvo ne visada: kadaise Apalačai buvo aukštesni už Himalajus. Pastarieji yra jaunesni už Apalačų kalnų sistemą ir auga iki šiol, nes Indijos plynaukštė „skečia“ Euraziją. Apalačai susiformavo panašiai, bet jau neliko jėgos, kuri „stumtų“ tuos kalnus aukštyn.

Mauricijaus saloje yra kopų, kurias sudaro septynių skirtingų spalvų smėlis

Raudonas, rudas, violetinis, žalias, žydras, purpurinis ir geltonas - tokiomis spalvomis švyti smėlis netoli Šamarelio kaimo. Įvairius atspalvius smėlis įgavo po vulkanų išsiveržimų dėl uolienose išsilydžiusių metalų. Įdomiausia, kad smėlis visada susisluoksniuoja: jeigu pasemsite saują smėlio ir delnuose sumaišysite, netrukus smėlis vis tiek susisluoksniuos pagal spalvą.

Viena ganykla Australijoje yra didesnė už visą Izraelio teritoriją

„Anna Creek“ - didžiausia galvijų ferma Žemėje. Jos teritorija sudaro 23 677 kv. km, o, tarkime, Izraelio valstybės plotas yra 20 770 kv. km. Ūkis buvo įkurtas 1863 m.

Atstumas tarp Diomido salų - apie 4 km, jas skiria valstybių sienos ir 21 val. laiko skirtumas

Šios dvi salos yra Beringo sąsiaurio viduryje. Vakarinė - Ratmanovo sala - priklauso Rusijai, o rytinė - Kruzenšterno sala - Jungtinėms Valstijoms. Tarp jų sąsiaurio viduriu eina Rusijos ir JAV jūrų siena, taip pat datos keitimosi linija. Pavyzdžiui, kai Amerikos saloje tik aušta šeštadienio rytas, 6 valanda, Rusijos saloje - jau kitos dienos, sekmadienio, 9 valanda.

Ramusis vandenynas yra toks didelis, kad jame yra jo paties antipodai

Bet kurio Žemės taško antipodas - diametrialiai jam priešingas Žemės paviršiaus taškas. Tikriausiai ne vienam iš mūsų yra tekę fantazuoti: kas būtų, jei iškasčiau tunelį per visą Žemės rutulį - kokioje Žemės rutulio vietoje atsidurčiau? Tai yra, mes galvojome: kur yra mano buvimo vietos antipodas? O Ramusis vandenynas yra toks didelis, kad panėrę į jį viename taške ir praplaukę per Žemės viduriuką, vis tiek išnirtumėte Ramiajame vandenyne.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder