5 taisyklės norintiems išsaugoti gyvenimo džiaugsmą darbe

5 taisyklės norintiems išsaugoti gyvenimo džiaugsmą darbe

Ar gerai jaučiatės savo darbe? O gal ariate kaip jautis, nenorite keltis rytais? Kas rytą sunkiai slenkate į darbą kaip į katorgą ar skriejate kaip ant sparnų?

Nepriklausomai nuo to, ką veikiate per dienas – kantriai vykdote viršininkų nurodymus biure, dalyvaujate konkurencinėje kovoje ar plėtojate savo verslą, neigiama nuostata į darbą gali apnuodyti ir visą asmeninį gyvenimą. Jei taip, laikas keisti požiūrį!

„Net jei jums ne visada taip atrodo, kad mes patys atsakome už mūsų pusiausvyrą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo“, – aiškina Cathy Black, patarimų knygos apie tai, kaip prasimušti darbe ir gyvenime ( „Basic Black: The Essential Guide for Getting Ahead at Work“) autorė .

Cathy Black duoda vertingų patarimų, kaip sėkmingai dirbti darbe ir tuo pat metu dar džiaugtis gyvenimu.

 

1. Kartkartėmis sulaužykite taisykles

Jums netikėtai kilo fantastiška idėja. Ją reikia skubiai perduoti vadovui. Šis priima pokalbiui tik iš anksto skirtu laiku. Sulaužykite išimties tvarka įprastas taisykles ir startuokite, nelaukdami žalios šviesos.. „Jeigu gerai pažįstate savo viršininką, turite nujausti, kas blogiausia jums gali atsitikti, – sako Black. – Ar jis supyks ant jūsų? Jei viskas klostysis gerai, jūs tikrai sulauksite pripažinimo. Jei ne, būsite parodę iniciatyvą. Jeigu nepakenksite firmai, jūsų šefas tikrai įvertins iniciatyvą.“

2.Nepanikuokite!

Kartą suklydote. Pasitaiko! Piktas elektroninis laiškas apie klientą ,kurį išsiuntėte savo šefui, nuėjo ne tuo adresu, ir jį gavo pats klientas. Dabar lieka saugoti nervus. Kiekvienas darbe padaro klaidų. Jei prisivirėte košės, svarbiausia bus išsaugoti ramybę, kad iš vienos katastrofos nepasipiltų virtinė kitų.

„Nieko gero nenuveiksite apimti panikos, – pataria Black. – Pirmiausia išeikite trumpam į lauką įkvėpti gryno oro. Apsvarstykite strategiją. Kas dabar galėtų jums padėti? Ką galima padaryti? Savigrauža ir abejonės jūsų neišgelbės, o geras planas – gali.“

3. Nesikrimskite!

Darbe neįmanoma išvengti emocijų. Jei kolegos išeina pietauti, nepranešdami jums arba kas nors aštriai sukritikuoja jūsų pasiūlymą, pasidaro skaudu. Tik kas jums iš to, kad nervinsitės? Nieko. Tik jūsų koncentracija, kuri turėtų būti sutelkta į darbą, nukentės dėl to.

Kol jūs kankinsitės apnikti nemalonių minčių, kiti tuo metu stropiai dirbs toliau ir nepajus, kaip pasibaigs diena. Parodyti silpnumą yra žmogiška, bet biure tai netinka. Jeigu jums kitą kartą nuo kritikos sudrėks akys, pasvarstykite, ar tikrai norite, kad kolegos pamatytų, kaip jūs netenkate savitvardos. Geriau trumpam išeiti iš patalpos ir giliai pakvėpuoti.

4. Savo vertės pojūtis

„Dauguma moterų labai nerimauja, ar jos mėgstamos ir patinka kitiems. Jos niekada nepaprašys pakelti atlyginimo iš baimės, kad gali būti atstumtos, – pastebi Black – Nedarykite tokios klaidos! Įsikalkite sau į galvą, kad jūs to vertos.“ Paprašykite, kad jums paskirtų laiką pokalbiui su personalo viršininku. Su juo galėsite išsiaiškinti, kurioje įmonės atlyginimų tarifų lentelės vietoje jūs esate.

Ir palyginimai su uždarbiais kitose analogiškose įmonėse gali padėti jums išsiaiškinti, ar jūs tinkamai atlyginamos už savo triūsą. Prieš kreipdamosi į firmos vadovą dėl didesnio atlyginimo, gerai apsvarstykite, kokius argumentus jam išsakysite. Atidžiai išklausykite prieštaravimus. Tada iš naujo išdėstykite savo pageidavimą. Įtikinami argumentai tikrai padarys poveikį.

5. Neįmanoma visko turėti

Net jei iš principo mes viską galime pasiekti, ko norime: Visko iškart tikrai negausime. Prieš užsikraudamos vis daugiau darbų biure, nors jau nebežinote, kaip susidoroti su turimomis užduotimis, laiku nutraukite tempiamą virvę. Jūsų darbo rezultatai nukentės nuo per didelio krūvio. Netrukus ir jūsų šeima pradės skųstis, kad jūsų beveik nebemato.

„Reguliariai įvertinkite savo gyvenimą iš naujo, – pataria Black. – Paklauskite savęs, kokio gyvenimo norite.“ Kai būsite atviri sau ir savo artimiesiems, galėsite surasti pusiausvyrą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder