Bizonienos patiekalai iš nuojautos

Bizonienos patiekalai iš nuojautos

Vienintelį Baltijos šalyse bizonų ūkį turintys kelmiškiai Audra ir Robertas Schelenzai rengia patiekalų iš bizonų mėsos degustacijas salėje prie savo namų Lopetiškės kaime. Be to, kilnojamuoju nameliu, egzotišku pavadinimu „Bizonų ranča“ jie važiuoja į pokylius ir šventes, kur vaišina svečius patiekalais iš bizonų mėsos. Patiekalus gamina pati Audra.

Kokybiškiausia mėsa

Audra sako, jog bizonų mėsa panaši į jautieną ir, gaminant patiekalus iš jos, galima naudotis tais pačiais receptais. Tik bizoniena — dar kokybiškesnė.

Tai viena kokybiškiausių mėsos rūšių. Jos sudėtyje — labai mažai riebalų ir cholesterolio, taip pat nedaug vandens. Bet gausu mineralų: geležies, vario, seleno ir cinko, kurie suteikia mėsai ypatingą skonį. Bizoniena sveika, lengvai įsisavinama, tinkanti ir alergiškiems žmonėms, mėsa.

Gaminant patiekalus, reikia labai jausti jos skonio subtilybes. Kai kas bizonieną vadina alternatyviąja jautiena su marmuriniu riebalų ir raumenų raštu. Ši mėsa pasižymi stipriu skoniu. Termiškai apdorojama per trumpesnį laiką negu jautiena. Tai mėsa, mėgstanti švelnumą.

Receptų nereikia

Pagrindinius dalykus apie bizonų mėsą ir patiekalus iš jos Audra sužinojo iš savo draugų Vokietijoje turinčių bizonų ūkius. Jais ir vadovaujasi. O konkrečių receptų neužsirašė ir jais nesinaudoja. Nemėgsta atskleisti ir savo receptų, nes juose — kiekvienos šeimininkės originalumas.

„Viską darau iš nuojautos, — sako Audra. — Žinau, kad bizonienos negalima perkepti, pervirti, nes ji — ir taip sausoka. Be to, tardamasi su klientu dėl užsakymo pasiteirauju, kas priimtiniausia jo skoniui. Tuomet ir pasiūlau patiekalą, kuris būtų tinkamiausias jo šventei ir jo draugų kompanijai.“

Audra iš bizono mėsos gamina daug tokių pat patiekalų kaip ir iš jautienos, tik šiek tiek pakeičia ingredientus. Kartais pasiūlo net maltos mėsos patiekalų, mėsainių su bizonienos įdaru. Tačiau populiariausi ir labiausiai bizonienos savybes išreiškiantys yra steikas ir guliašas su vyno arba grietinėlės padažu.

Steikas — tai kepta natūrali bizono nugarinė. Prie jos Audra pagamina bulvių kukulių, pati iškepa juodos arba baltos duonos.

Kiek sudėtingiau pagaminti guliašą su vyno padažu. Minkštą mėsą ūkininkė supjausto nedideliais gabaliukais. Juos pasūdo ir apibarsto pipirais, pagardina česnaku. Tuomet apkepa svieste arba alyvuogių aliejuje. Po to deda į puodą, užpila nedideliu kiekiu sultinio ir verda ant silpnos ugnies 45 minutes arba valandą. Baigiant virti pagardina apkepintais šampinjonais su vyno arba grietinėlės padažu.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder