Dilgelės preparatai ir sultys vartojami mažakraujystei gydyti, esant medžiagų apykaitos sutrikimams, mikroelementų trūkumui etc.
Negalima vartoti esant padidėjusiam kraujo krešumui, nėščiosioms, sergantiems širdies ligomis.
Jaunus lapus, skintus pavasarį, galima dėti į sriubą, salotas, kitus patiekalus.
Dilgėlių sriuba
Į puodą su verdančiu sultiniu įdėkite bulvių, morkų, aliejuje pakepintų svogūnų ir pavirkite 10 min. Tada įdėkite šviežių dilgėlių (supjaustytų), paskaninkite mairūnais, petražolėmis, krapais ir pan.
-------
AR ŽINOTE, KAD...
nuo tada, kai du Anglijos Maršvudo kaimelio gyventojai susiginčijo, kuris suvalgys daugiau dilgėlių, jau 20 metų toje vietovėje vyksta kasmetis dilgėlių valgymo čempionatas;
Anglijoje iš dilgėlių daromas vynas: 3 tūkst. litrų reikia 40 kg šio augalo lapų;
kadaise iš dilgėlių audinio buvo siuvamos stipriausios burės;
dilgėlių nuoviras stiprina plaukus;
karštą dieną dilgelės lapuose galima laikyti maisto produktus (mėsą, žuvį), kad nesugestų.
Rašyti komentarą