Dilgėlė: ir maistas, ir vaistas

Dilgėlė: ir maistas, ir vaistas

Įkyria piktžole laikoma dilgėlė, kuri auga patvoriuose ir šiukšlynuose, iš tiesų yra sveikatai naudingas augalas. Vertingiausia jo dalis - lapai. Juose gausu vitaminų C, B ir K, baltymų, raugų.

Dilgelės preparatai ir sultys vartojami mažakraujystei gydyti, esant medžiagų apykaitos sutrikimams, mikroelementų trūkumui etc.

Negalima vartoti esant padidėjusiam kraujo krešumui, nėščiosioms, sergantiems širdies ligomis.

Jaunus lapus, skintus pavasarį, galima dėti į sriubą, salotas, kitus patiekalus.

Dilgėlių sriuba
Į puodą su verdančiu sultiniu įdėkite bulvių, morkų, aliejuje pakepintų svogūnų ir pavirkite 10 min. Tada įdėkite šviežių dilgėlių (supjaustytų), paskaninkite mairūnais, petražolėmis, krapais ir pan.
-------

AR ŽINOTE, KAD...
nuo tada, kai du Anglijos Maršvudo kaimelio gyventojai susiginčijo, kuris suvalgys daugiau dilgėlių, jau 20 metų toje vietovėje vyksta kasmetis dilgėlių valgymo čempionatas;
Anglijoje iš dilgėlių daromas vynas: 3 tūkst. litrų reikia 40 kg šio augalo lapų;
kadaise iš dilgėlių audinio buvo siuvamos stipriausios burės;
dilgėlių nuoviras stiprina plaukus;
karštą dieną dilgelės lapuose galima laikyti maisto produktus (mėsą, žuvį), kad nesugestų.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder