Imperatoriškoji Kinija: originalūs receptai

Imperatoriškoji Kinija: originalūs receptai

Manoma, kad imperatoriškoji kinų virtuvė susiformavo 17 amžiuje, kai daugiatautės imperijos valdovas imperatorius Kansis (Kangxi, 1654-1722), kilęs iš mandžiūrų dinastijos Cin, įsakė ant jo stalo patiekti visokių delikatesų, kokių tik galima rasti jo plačiose valdose...

Taigi imperatoriškosios Kinijos patiekalai sujungia kulinarijos perliukus iš visų šalies provincijų.

Valdovo trapeza

Už imperatoriaus Kansio mitybą buvo atsakingas atskiras departamentas, pavaldus ritualų ministerijai. Vienas žmogus tikrindavo mėsos kokybę, kitas - daržovių ir t. t. Valdovo trapeza taip pat buvo griežtai reglamentuota. Pirmiausiai patiekalus ragaudavo eunuchas (haremą prižiūrintis kastratas), kad valdovas neapsinuodytų. Patiekalų asortimentas buvo didžiulis, tačiau daugumos jų Kansis net nepaliesdavo. Delikatesais nukrautu stalu mėgavosi imperatoriaus šeima, sugulovės ir aukštieji pareigūnai.

20 amžiaus pirmojoje pusėje žlugus monarchijai, imperatoriškuosius receptus išplatino rūmuose darbo netekę virėjai, kurie atidarė savo restoranus...


AMŽIAUS kiaušinis, keletą mėnesių išlaikytas molyje, pelenuose ir ryžių lukštuose, neįleidžiant oro. Rudas baltymas ir žalias trynys, atsiduodantis amoniaku. Kulinarinis Mingų dinastijos (1368-1644) paveldas.

4 virtuvės

Skirtinguose Kinijos regionuose bei jų socialiniuose sluoksniuose per amžius kūrėsi savi mitybos papročiai, integruodami ir kitų Rytų Azijos šalių įtaką. Kiniją su kaimynėmis sieja panašios maisto apdorojimo technologijos, bendri produktai, ingredientai, prieskoniai, mitybos filosofija.

Turtingiausia, įvairiausia ir viena geriausių pasaulyje yra laikoma Pietų Kinijoje paplitusi Kantono virtuvė. Ją sudaro Mincai-Fujian, Makao, Honkongo, Hakka ir Čiučou mitybos tradicijos. Daugelis žmonių sąvoką "kiniškas maistas" tapatina būtent su šio šalies regiono patiekalais.

Tačiau kiniškas maistas - ne tik Kantono virtuvė. Dar yra Pekino (Šiaurės Kinija), Šanchajaus (Huanghe upės baseinas) ir Sičuano (Vakarų Kinija) virtuvės.

Tarp geriausiai pasaulyje žinomų kiniškų tradicinių patiekalų yra kepti ryžiai, Pekino antis, dimsamas (pusryčių patiekalai), amžiaus kiaušinis, vėžlių sriuba... Kinai garsėja ir nepaprasto skonio mėsos valgiais. Šįkart siūlome jums išbandyti du tradicinius kinų mėsos patiekalus, atkeliavusius nuo imperatoriškojo stalo.

Kiaulienos šonkauliukai

Jums reikės: 200 g kiaulienos, 1 agurko, 2-3 ananasų žiedų, 200 ml augalinio aliejaus, 1 šaukšto raudonojo (glajinio) cukraus, 2-3 šaukštų žemės riešutų sviesto, 2 šaukštų sezamo sviesto (tahini), 1 šaukštelio krakmolo, šaukšto mėtų, 4-5 vyšnių. Padažui: 150 ml juodojo ryžių acto, 2 šaukštų cukranendrių cukraus, 1 šaukštelio žvaigždanyžių (badijonų) miltelių.

1. Šonkaulius pamarinuokite žemės riešutų ir sezamo sviesto mišinyje. Apvoliokite krakmole. Palikite trims valandoms.

2. Iškepkite gruzdintuvėje ir perdėkite į keptuvę.

3. Paruoškite padažą iš juodojo ryžių acto, raudonojo cukraus ir žvaigždanyžių. Užpilkite juo šonkaulius ir troškinkite apie valandą ant lėtos ugnies.

3. Paruoštą patiekalą papuoškite ananaso žiedais, šviežiais agurkais, mėtomis ir vyšniomis.

Jautiena su juodųjų pipirų padažu

Jums reikės: 900 g jautienos, 30 g žirnelių, 3 saldžiųjų paprikų, 1 svogūno, 1 šaukšto raudonojo vyno, 2 šaukštų augalinio aliejaus, 15 g sviesto. Padažui: 175 ml pomidorų padažo, 50 g sviesto, 1 šaukštelio juodųjų pipirų, 2 šaukštų cukraus, 1 šaukšto sojos padažo. Mėsos marinatui: 1 šaukštelio šviesaus sojos padažo, 1 kiaušinio, 2 šaukštų bulvių krakmolo, 120 ml vandens, 1 šaukšto augalinio aliejaus, cukraus ir druskos pagal skonį.

1. Užmarinuokite mėsą ir palikite porai valandų.

2. Marinuotą mėsą supjaustykite gabaliukais ir apkepkite iš abiejų pusių gilioje keptuvėje (voke) su augaliniu aliejumi ir sviestu.

3. Sudėkite daržoves (supjaustytas kubeliais) ir užpilkite padažo (sumaišykite pomidorų padažą, ištirpintą sviestą, cukrų, sojos padažą ir juoduosius pipirus). Virkite 3 minutes.

4. Patiekalą dėkite į lėkštę ir papuoškite paprikos gabaliukais.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder