Kas tie kazokai?

Kas tie kazokai?

Rusijoje šiandien veikia 15 oficialiai įvardytų, valstybei tarnaujančių sukarintų kazokų draugijų su savo valdymo organais. Sukarintoms kazokų organizacijoms priklauso daugiau nei 700 000 žmonių. Rusijos kazokų veiklą reguliuoja strateginė valstybės politika. Mokyklose veikia kazokų klasės. Kazokai specialiai rengiami saugoti objektus, padėti policijai tramdyti mitingų dalyvius. Šių metų gegužės 5 d. kazokai Maskvos centre rimbais pliekė taikius protestuotojus prieš Putino režimą.

Valstybinė politika

1995 m. buvo įkurta Rusijos Federacijos Prezidento vyriausioji kazokų pajėgų valdyba. 2003 m. Vladimiras Putinas paskyrė Čečėnijos karo generolą Genadijų Troševą (kilusį iš Tereko kazokų) savo patarėju kazokų reikalais. 2008 m. buvo priimta nauja Rusijos Federacijos valstybinės politikos, susijusios su rusų kazokais, koncepcija iki 2020 m. Ji remiasi "sėkminga istorine patirtimi" ir yra įtvirtinta įstatymo kaip "valstybės tarnyba".

2009 m. įkurta RF Prezidento Kazokų reikalų taryba (ne visuomeninė, bet tarpžinybinė struktūra). Kazokų reikalų pavaldumas perduotas Regionų plėtros ministerijai.

Minėtiems prezidentinės tarybos skyriams regionuose vadovauja aukšto rango valstybės tarnautojai.

Karinių kazokų organizacijų atamanus tvirtina prezidentas.

Apie visa tai 2010 m. papasakojo RF Prezidento Kazokų reikalų tarybos narys, prezidento administracijos viršininko pavaduotojas Aleksandras Beglovas, duodamas interviu leidiniui "Rosijskaja gazeta".

A. Beglovas 2010 m. pasakojo: "Pagal ekspertų vertinimus, Rusijoje yra apie 7 milijonai žmonių, kurie priskiria save kazokams. Karinėms kazokų organizacijoms priklauso daugiau nei 700 000 žmonių, visuomeninėms kazokų organizacijoms - per 600. Rusijoje veikia 24 kazokų kadetų korpusai, daugiau kaip 1000 kazokų klasių bendrojo lavinimo įstaigose, kuriose mokosi daugiau kaip 40 000 auklėtinių. Be to, šalyje egzistuoja 150 karinių-patriotinių ir karinių-sportinių klubų ir daugiau kaip 500 kazokų folklorinių ansamblių."

Vaikai, menas, bažnyčia

Vykdant vyriausybinę programą, pavyzdžiui, Krasnodaro krašto mokyklose nuo 2016 m. rugsėjo kazokų klasių padaugėjo trimis tūkstančiais. Krasnodaro krašto naujienų portalas Yuaga.ru skelbia, jog kazokų klasėse mokosi apie 63 tūkst. vaikų. Iš krašto biudžeto 2016 m. buvo skirta 223 mln. rublių kazokų kadetų korpusams.


VAIKIŠKA kazoko nagaika - 690 rublių (9 Eur) vertės. Tokią ir daug kitokių siūlo internetinės parduotuvės, pavyzdžiui, Magazin-kazachestva.ru. Taip pat maloniai siūloma pirkti kazokiškų durklų ir kitokių šaltųjų ginklų.

Rusijoje leidžiami romanai, kuriamos dainos ir filmai, romantizuojantys kazokus, išaukštinantys jų patriotizmą, religingumą. "Už tikėjimą, Tėvynę ir carą!" - toks yra kazokų šūkis, viliojantis Rusijos gyventojus stoti į šią organizaciją.

Kazokų veiklą palaiko ir Rusijos stačiatikių bažnyčia. "Jūsų vaidmuo Rusijos istorijoje nesulyginamas su jokios kitos socialinės grupės vaidmeniu. Visada, kai kildavo grėsmė mūsų šaliai, kai reikėdavo palaikyti tvarką, kazokai būdavo pirmose linijose, - 2018 m. pradžioje visuotiniame rusų kazokų suvažiavime kalbėjo Stačiatikių bažnyčios vadovas, Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kirilas. - Šiandien mes matome kazokų, kaip dvasinės ir karinės valstybės jėgos, atgimimą. Jūsų veikloje dera siekis kelti kvalifikaciją kaip kariams ir siekis plėsti savo žinias tikėjimo bei liaudies ir kazokų istorijos srityse."

Patriarchas taip pat priminė, kad 1917 m. kazokai "liko ištikimi carui ir liaudžiai".

Visuotiniame kazokų suvažiavime Maskvoje vasarį dalyvavo 1,5 tūkst. žmonių iš 80 šalies regionų: tai kazokų sukarintų draugijų, Rusijos Federacijos kazokų partijos atstovai, jaunimo kazokų organizacijų nariai bei Bažnyčios atstovai, globojantys kazokų draugijas. Buvo aptarta valstybinės politikos, susijusios su kazokų veikla, įgyvendinimo eiga, bendradarbiavimas su Pravoslavų bažnyčia, rusų kazokų konsolidacijos klausimai. (Informaciją apie suvažiavimą skelbia portalas Tass.ru)

Caro baudžiauninkai

Pasak politikos mokslų daktaro Vadimo Volovojaus, kazokai yra "etninė, socialinė ir istorinė grupė", "išskirtinis karinis sluoksnis", atsiradęs XIV a. stepėse tarp Maskvos kunigaikštystės, Lenkijos, Lietuvos ir totorių valdų.

[CITATA]

Viena iš versijų teigia, kad kazokais tapdavo pabėgę valstiečiai baudžiauninkai, kita - kad jie kilę iš mongolų (kuriuos rusai vadino totoriais).

1721 m. Petras I išleido įsakymą, pagal kurį kazokų vadai turėjo būti skiriami centrinės valdžios. Anot XIX a. istoriko A. Karasevo, kazokai buvo paversti tikrų tikriausiais baudžiauninkais. Rusijos imperijoje jie buvo išnaudojami pirmiausiai kaip karinė jėga.

Bolševikų revoliucijos (1917 m.) išvakarėse kazokai skilo. Sovietmečiu jie buvo masiškai represuojami ir kaip išskirtinis karinis sluoksnis ir etnosociumas išnyko.

XXI a.: Georgijaus juostelės ir nagaikos

XX a. pradžioje nagaika (rimbas) buvo caro rūstybės ženklas - kazokai jas naudojo demonstracijoms vaikyti. XXI a. pradžioje (šių metų gegužės 5 d.) kazokai Maskvoje taikius demonstrantus irgi pliekė nagaikomis.

Sukarintas darinys "Centrinė kazokų armija" savo internetiniame puslapyje patvirtino dalyvavusi protesto prieš Putiną demonstracijoje gegužės 5-ąją. Organizacija pranešė, kad "nesankcionuotame mitinge išsakė savo pilietinę poziciją".

V. Putinas ne kartą yra sakęs, kad "spalvotosios revoliucijos" yra "inspiruotos Vakarų" ir kad "Rusijoje tai tikrai nepavyks".

MASKVA. Patriotizmas lengvai gali virsti parodija, žuvusiųjų minėjimas - karnavalu. Dvasinės ir karinės Rusijos valstybės jėgos atgimimą demonstruoja dvasininkai: gegužės 9-osios parade vienas vilki kazoko apdarą, kitas - kamufliažinę sutaną. Šia nuotrauka dalijamasi socialiniame tinkle "Facebook".

Maskvos valdžia su "Centrine kazokų armija" yra sudariusi tris kontraktus už 16 mln. rublių viešajai tvarkai palaikyti ir saugumui viešuosiuose renginiuose užtikrinti. Vieno kontrakto vertė - 5,3 mln. rublių (73, 6 tūkst. Eur) per metus, skelbia rusų portalas Thebell.io.

Pasak Maskvos publicisto Antono Oriecho, valdžia ne šiaip sau skiria tiek dėmesio ir pinigų kazokų būrių rengimui ir leidžia jiems "išsakyti savo pilietinę poziciją". Ji sąmoningai siekia parodyti, kad atskalūnų protestus malšina ne valstybė, o patys piliečiai.

Rašytojo Viktoro Šenderovičiaus žodžiais, tai tolygu pilietinio karo kurstymui. "Šis bjaurus džokeris guli kiekvienos autoritarinės valdžios kišenėje", - "Facebook" paskyroje teigia rašytojas.

"Visi kazokai segėjo Georgijaus juosteles, - portale Inosmi.ru atkreipė dėmesį Pjeras Afneris (Pierre Haffner), šiuo metu Rusijoje gyvenantis Prancūzijos pilietis. - Tai yra savotiškas leidimas, ženklas, padedantis išvengti arešto; pagal jį policija atpažįsta savus." Autorius išreiškė abejonę, ar pavyks užkirsti kelią būsimai rusų revoliucijai "mušant XXI amžiaus jaunimą viduramžių rimbais".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder