Kėdainiuose vyks agurkų šventė

Kėdainiuose vyks agurkų šventė

Šeštadienį senajame Kėdainių miesto parke vyks tradicinė kulinarinio paveldo ir pramogų šventė. Prieš daugiau kaip du dešimtmečius sumatyta ir Kėdainių kultūros centro įgyvendinama Agurkų šventė šiais metais žada nustebinti naujais skoniais ir linksmomis pramogomis.

Agurkų šventės siela − režisierė Daiva Urbonienė sako, kad Agurkų šventė niekada neišsisemia.

„Mūsų agurkų šventė – unikali ir vienintelė tokia. Didžiausias jos tikslas buvo pagerbti augintoją, žemdirbį, kuris gražiausią sezoną − vasarą – sunkiai triūsia, kad užaugintų skanių ir maistingų daržovių. Dėl to pirmosiose šventėse rinkome Agurkų karalius. Dabar jau nebe. Šiandien tai bene linksmiausia šventė suaugusiems žmonėms, kurioje gali būti, pramogauti ir ragauti“, − sakė šventės režisierė D. Urbonienė.

Šiemet Agurkų šventėje ant grilio bus čirškinama, skrudinama 22 metrai dešros, 22 kilogramai šviežių bulvyčių ir ruošiama 22 kilogramai net vienuolikos skirtingų rūšių agurkų salotų. Šventės organizatoriai tikisi pavaišinti ne mažiau kaip 400 šventės pramogautojų. Organizatoriai garantuoja, kad šviežių agurkų bus iki soties.

Į Agurkų šventės renginių planą šiemet pasibeldė nauja idėja. Agurkų šventė pakvietė prisijungti ir prekės ženklą „Gurkė“ su jų sukurtu projektu – „Kėdainių ūsai“. Kiemelyje vyraus inovatyvūs skoniai ir produktai bei pramogos vyrams.

Organizatoriai džiaugiasi, kad ir šių metų Agurkų šventės mugė išsiskirs dalyvių gausa ir asortimentų įvairove. Mugės dalyviai suvažiuos iš įvairių Lietuvos miestų, bus ir iš Jekaterinburgo. Bus galima įsigyti ne tik tautodailės dirbinių ir tautinio paveldo produktų, bet ir skaniai ir sočiai pavalgyti. Blynų, mėsainių ir šilkinės košės kvapas vilios iš tolo. Kiekvienas apsilankęs mugėje, galės nusikalti proginę monetą, „išsitatuiruoti" ar ąžuolinėje bačkutėje išsispausti aliejaus.

Šventėje tradiciškai kasmet įsikuria 11-os rajono seniūnijų kiemeliai, kuriuose vyksta skirtingos pramogos, patiekiami gardžiausi patiekalai, demonstruojami amatai ir miestelių žmonių išmonė bei rodomas atstovaujamo krašto savitumas.

Taip pat kasmet vyksta šeimininkų varžytuvės. Šiemet konkurse „Skonių puokštė“ net 11 užsirekomendavusių šeimininkių varžysis gamindamos geriausias salotas pagal savitą receptą.

Agurkas – viena populiariausių daržovių Lietuvoje. Jis – nepakeičiamas salotų, sriubų, užkandžių ingredientas. Šviežias, marinuotas, raugintas, džiovintas, dabar jau ir šaltyje džiovintas, ir į miltelius sutrupintas agurkas tinka visur. Iš jų gaminami net agurkų ledai Kėdainių miesto restorane. Ir paprastai patiektas, tiesiog žalias, be jokių priedų prie keptos mėsos, dešrelių ar maltinių, agurkas paglostys gurmanui širdį. Agurkas gali būti ir idealus užkandis su šviežiu medumi.

Kėdainiuose dar tikima, kad agurkas skaniausias „iš lauko“. Nors iki šiol šeimininkės užsiaugina agurkų daržo lysvėje, tačiau dažniausiai jie perkami iš ūkininkų, kurie agurkus augina profesionaliai.

Kėdainių rajone agurkų plotus deklaruoja 30 ūkio subjektų. Iš viso agurkai užima 16,90 ha. Uždarame grunte, t. y. šiltnamiuose, agurkus augina 26 rajono ūkininkai ir tik 4 ūkininkai šią populiarią daržovę augina lauko lysvėse. Lauke auginama apie 4 ha agurkų. Pagal auginamus plotus, agurkai – tik šeštoje vietoje, po morkų, gūžinių kopūstų, svogūnų, špinatų ir burokėlių.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder