Majai tikėjo sulauksią 4772 metų

Majai tikėjo sulauksią 4772 metų

Nėra jokių nuorodų, kad majai ar actekai, ar kokios nors kitos senovės tautos Mezoamerikoje būtų išpranašavusios kokius nors netikėtus arba rimtus pokyčius 2012 metais. Nuoroda, kad "Didysis ciklas" baigiasi, yra šiuolaikinis pramanas.

Majų užrašai, kuriuose pranašauta ateitis, nurodo, kad jie tikėjosi kone begalinio gyvenimo egzistavimo. Pavyzdžiui, Palenkėje (sugriautas majų miestas Meksikoje. - Red. past.) jie pranašavo, kad žmonės 4772 mūsų eros metais švęs jų didžiojo karaliaus Pakalio karūnavimo metines.

Žinoma, astronomai tikisi, kad saulė galiausiai taps raudona gigante, ir sako, jog tai įvyks ne anksčiau negu po keleto milijardų metų. Ir nors majai bandė pranašauti tolimą ateitį, mes dar neaptikome jokių ženklų, liudijančių esant tokios tolimos ateities pranašysčių.

Jeigu kalbėsime apie pasaulio pabaigą 2012 metais, tai atsakymas į šį klausimą, jei norite, - ir teigiamas, ir neigiamas. Pavyzdžiui, amerikiečių nepažeidžiamumo jausmas baigėsi 2001 metų rugsėjo 11-ąją. Tapo tamsiau, įsibrovė nusivylimo jausmas. Volstritas griuvo. Pasaulis Artimuosiuose Rytuose nebuvo atstatomas metai iš metų. Pasigirdo naujienų apie niekam nežinomą rusų atominį arsenalą. Naftos vartojimas viršijo jos gavybą. Ką jau kalbėti apie visuotinį atšilimą ir gyventojų perteklių Žemėje. Šiaip ar taip, pasaulis po 2012 m. tikrai atrodys kitaip nei dabar. Statistika numato reikšmingus pokyčius į blogąją pusę tiek 2012, tiek 2011 ar 2014 ar 2020 metais - rinkitės savo nuožiūra.

Netgi jeigu mes rastume majų pranašystės apie 2012 metus įrodymų, jos nebūtinai turi išsipildyti. Pavyzdžiui, visas krikščioniškasis pasaulis laukė Kristaus sugrįžimo 1000 metais.

Tikriausiai vieną įdomiausių klausimų, kurį esu išgirdęs, pateikė Billas Saturno (William "Bill" Andrew Saturno - JAV archeologas, majų civilizacijos tyrinėtojas. - Red. past.), atradęs San Bartolo freskas: "Jeigu majai buvo tokie sumanūs pranašai, kaipgi jie tuomet pražiopsojo užkariavimą? Argi jie nematė, kas artėja? Vienintelė nelaimė, labiausiai suniokojusi Šiaurės ir Pietų Amerikos tautas - ir nė žodžio apie tai visoje pranašiškoje majų literatūroje?"

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder