Margučiuose - dangaus kūnai ir žemės dovanos

Margučiuose - dangaus kūnai ir žemės dovanos

"Niekada nekartoju to paties rašto margučiams, savaime vaizduotė padiktuoja, o kartais pasitelkiu ir vaikų sugalvotus paveikslėlius", - sakė pedagogė Aldona Gaižauskienė, kurios margučių paroda atidaryta Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų skyriuje, surengsianti ir margučių dažymo pamokėlė mažiesiems skaitytojams.

"Visą gyvenimą bendrauju su bibliotekomis, ir kasmet jose rengiu tautodailės darbų parodas. Kai Simono Dacho mokykla šventė 150 metų jubiliejų, buvau išmarginusi 150 kiaušinių, ir surengusi parodą šios bibliotekos Jaunimo skyriuje Tilžės gatvėje, vėliau - I. Simonaitytės bibliotekoje, o šią biblioteką laikau sava, nes su mokiniais čia mes rengdavome skaitymo pamokas",- sakė buvusi pradinių klasių mokytoja, per 43 darbo metus išleidusi į gyvenimą ne vieną kartą ugdytinių. Juos mokytoja vesdavosi į Etnokultūros centrą, mokė įvairių dailės darbelių, ir įdiegė estetikos pradus taip sėkmingai, jog net 15 jos mokinių tapo profesionaliais dailininkais. Tarp jų - žinoma audėja ir Mažosios Lietuvos dalmonų kūrėja Elena Matulionienė, pasaulyje žinomas klaipėdietis skulptorius Justas Mickevičius.

Margučių raštuose parodos autorė panaudojo ne tik tradicinius tautinius raštus bei simbolius, bet ir vaikų sukurtuosius. O šiems dažyti kiaušinius visada būna didelis džiaugsmas.

Ant kiaušinių sutilpo dangaus kūnai, saulutės, gėlės, medžių šakos, ir gyvatė, simbolizuojanti gamtos atbudimą. Margučiuose turi būti vaizduojami keturi pasaulio kraštai: šiaurė, pietūs, rytai, vakarai, ir būtinai turi būti pagrindinės spalvos - juoda (žemės), mėlyna (dangaus), raudona (kraujo, gyvybės) ir žalia. Ant margučių mokytoja piešia ir žvėrelius bei žmogeliukus, ir džiaugiasi, kad jos mokinių fantazija beribė. Ji išsaugojo mokinių surinktus herbariumus, karpinius, piešinius, sudėjusi juos į albumą.

Įdomu tai, jog ir sovietmečiu, dirbdama kaimo mokykloje, vaikų mylima mokytoja su jais švęsdavo Velykas, Užgavėnes ir kitas lietuviškas šventes. Tai, kas buvo pasėta tuomečių vaikų širdyse, išsiskleidė meilės, vilties ir tikėjimo žiedais.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder