(Ne)tobula Mišelės Obamos istorija

(Ne)tobula Mišelės Obamos istorija

„Mano istorija“ veda skaitytoją per kuklias Ajovos virtuvėlės ir Baltųjų rūmų puotų sales, supažindina su širdį gniaužiančiomis ypatingomis akimirkomis.

Kaip sako kritikai, nuoširdžiai ir drąsiai pasakodama savo istoriją buvusi pirmoji Jungtinių Amerikos Valstijų dama Mišelė Obama (54 m.) meta iššūkį mums visiems – kas esame ir kuo norime tapti?

Kai bateliai svarbesni už darbus

Kasmet atliekamose apklausose M.Obama tapo moterimi, kuria amerikiečiai žavisi labiausiai. Septyniolika metų iš eilės šių apklausų pirmose pozicijose karaliavo Hilari Clinton.Buvusi pirmoji dama, išleido didelio dėmesio sulaukusią autobiografiją „Mano istorija“ („Becoming“), kurioje atvirai pasakoja apie pirmuosius santuokos metus su Baraku Obama, sunkumus derinant darbą, šeimą ir sparčiai kylančią vyro politinę karjerą.

Ji papasakoja ir jų asmeninę diskusiją apie tai, ar Barakas turėtų kandidatuoti į prezidentus, supažindina su savo pačios, populiarios, bet dažnai kritikos strėlių per jo rinkimų kampaniją sulaukusios, vaidmeniu. Su puikiu humoru ir nepaprastai atvirai ji pateikia gyvą šeimos istorinio tapsmo, į kurį sutelktas pasaulio dėmesys, ir 8 įsimintinų gyvenimo Baltuosiuose rūmuose metų užkulisių aprašymą.

„Žinote, pirmi metai Baltuosiuose rūmuose man buvo šokas. Bet ne dėl pokyčių gyvenime, o dėl to, kad visuomenei buvo kur kas svarbiau, ką aš aviu ar kuo esu apsirengusi, o ne tai, ką sakau ar darau. Tai mane varė iš proto“, - duodama interviu prisipažįsta moteris. Tačiau ji sakosi per gana trumpą laiką sugalvojusi, kaip nukreiptą į ją dėmesį išnaudoti svarbiems dalykams. 

Tapusi pirmąja ponia Mišelė ėmėsi iniciatyvos spręsti socialines problemas, į kurias iki tol nelabai kas kreipė dėmesio. Ji pradėjo vaikų sveikatinimo kampaniją „Let‘s move!“. Kaip ne kartą pabrėžė M.Obama, šios tikslas - skatinti sveikiau maitintis ir daugiau judėti. Mat trečdalis Amerikos vaikų, kuriems tėra vos septyneri, jau nutukę. Iš kur atsiranda agurkas? Toks, regis, absurdiškas klausimas daugelį Amerikos vaikų priverstų rimtai susimąstyti.
 
Pasak M.Obama, kai kurie jaunosios kartos atstovai tiesiog nežino, kokiu būdu daržovės ar vaisiai pasiekia mūsų stalą, o tai stipriai paveikia požiūrį į maistą.
Todėl dar 2010-aisiais Mišelė inicijavo nacionalinę kampaniją, kuria siekiama pakeisti vaikų valgymo įpročius. Kampanijos tikslas – iki 2030-ųjų Amerikoje penkiais procentais sumažinti nutukusių vaikų skaičių. Viena kampanijos veiklų – galimybė patiems vaikams prisidėti auginant vaisius ir daržoves.
 

Vaikinas, šefę pakvietęs į pasimatymą

Vaikystėje Mišelės Robinson pasaulis buvo pietinė Čikaga, kur ji su broliu Craigu dalijosi kambariu šeimos bute, žaidė gaudynių parke. Jos tėvai Fraseris ir Marian Robinsonai užaugino ją atvira ir nebijančia reikšti nuomonės asmenybe.Tačiau netrukus gyvenimas paskatino ją išplėsti pasaulio ribas ir nuvedė į Prinstono universitetą, kur ji pirmą kartą sužinojo, ką reiškia būti vienintele juodaode auditorijoje, o galiausiai ji buvo užkelta į stiklo bokštą ir tapo įtakinga bendrovių teisininke.

Bet vieną vasaros rytą jos kabinete pasirodęs teisės studentas Barakas Obama sujaukė visus kruopščiai kurtus planus. Mišelė buvo paskirta jaunojo stažuotojo Barako mokytoja. Labai greitai bendras darbas virto kai kuo daugiau, o Barakas išdrįso viršininkę pakviesti į pasimatymą. Tiesa, pirmieji bandymai nebuvo sėkmingi, tačiau jie jauną vyrą tik dar labiau pakurstė. Po trejų metų įsimylėjėliai atšventė vestuves.

Kai jų kas nors klausia, kur slypi šeimos laimės paslaptis, abu šypsodamiesi atsako: „Kaip ir kiekvienoje šeimoje mūsiškėje būna pakilimų ir nuosmukių, bet reikia mokytis drauge išgyventi sunkius laikus... ir daug juoktis!“ Jie juokiasi tiek, kad buvo praminti juokiausia Baltųjų rūmų pora. Kaip sako sutuoktiniai, humoro jausmas - puikus vedybinio gyvenimo cementas. „Per dvidešimt santuokos metų iš vyro išmokau kantrybės ir ramybės. Arba bent jau stengiuosi to išmokti. Su juo išmokau nei per daug džiaugtis, nei dėl ko nors labai liūdėti – mudu tiesiog giliai įkvėpiame ir gyvename toliau. To mokausi kiekvieną dieną“, - sakė M.Obama.
 

Svarbiausia galvoti savo galva

Prieš biografinės knygos „Mano istorija“ pasirodymą Mišelė sutiko duoti interviu apie tai, apie ką nėra lengva kalbėti nė vienai moteriai. M.Obama atvira – prieš pirmosios dukros gimimą ji buvo patyrusi persileidimą, o vėliau abiejų dukrų susilaukė tik pasinaudojusi pagalbinio apvaisinimo procedūra. M.Obama atvirai papasakojo apie pasimetimą ir vienatvę. „Jaučiausi tarsi pralaimėjusi, nes tuomet net nenutuokiau, kokie dažni yra persileidimai... Juk mes apie juos beveik nekalbame“, – sunkius gyvenimo momentus prisiminė moteris.

M.Obama tikina, kad apie persileidimus privalome kalbėti garsiai. „Buvome tokie pasimetę, nežinojome, kur kreiptis. Būtent todėl reikia kuo daugiau kalbėti apie tai ir padėti jaunoms poroms“, – tikino buvusi JAV pirmoji ponia.
Knygoje moteris netvardo pasipiktinimo ir dabartiniu prezidentu Donaldu Trumpu. Ji rašo apie sukrėtimą, kurį patyrė sužinojusi, kas pakeis jos vyrą Ovaliajame kabinete, ir bandymą „visą tai blokuoti“.
 
M.Obama knygoje stebisi, kaip 2016 metų rinkimuose šitiek moterų galėjo pasirinkti moterų niekintoją, o ne Hilari Clinton. „Aš to tiesiog nesuprantu. Kodėl mes moterys vis dar nusileidžiame? Kodėl dar galvojame, kad esame kuo nors prastesnės, kad su mumis galima elgtis taip, kaip norisi, nors mums tai nemalonu. Dar daugybės dalykų nežinau apie Ameriką, apie gyvenimą ir apie tai, ką gali atnešti rytojus. Tačiau pažįstu save. Tėtis išmokė mane daug dirbti, dažnai juoktis ir laikytis duoto žodžio, o mama - galvoti savo galva ir pasakyti savo nuomonę. Kai gyvenome ankštame butelyje pietinėje Čikagoje, jie padėjo man suvokti mūsų istorijos, mano istorijos, šalies istorijos vertę. Net jei ta istorija nei graži, nei tobula, ji priklauso mums“, - sako M.Obama.

Tarp kitko

M.Rominson Obama buvo pirmoji Jungtinių Valstijų dama 2009–2017 metais. Prinstono universiteto ir Harvardo teisės mokyklos absolventė M.Obama karjerą pradėjo dirbdama teisininke Čikagos teisinių paslaugų įmonėje „Sidley & Austin“, čia ji sutiko būsimą vyrą Baraką Obamą. Vėliau ji dirbo Čikagos mero biure, Čikagos universitete ir Čikagos universiteto Medicinos centre. Ponia Obama taip pat įsteigė organizacijos „Public Allies“, rengiančios jaunus žmones karjerai viešajame sektoriuje, skyrių Čikagoje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder