Niujorko aukcione už rekordinę sumą parduotas Fransio Beikono triptikas

Niujorko aukcione už rekordinę sumą parduotas Fransio Beikono triptikas

Meno pasaulyje - naujas rekordas. Aukcione Niujorke už Fransio Beikono (Francis Bacon) triptiką "Trys Liusiano Froido studijos" ("Three Studies of Lucian Freud") sumokėta 142,4 mln. dolerių (106 mln. eurų). Šis 1969-aisiais pieštas kūrinys yra brangiausias, kada nors parduotas aukcione. "Christie's" aukcionų namai tikėjosi 90 mln. dolerių. Kas įsigijo triptiką, neskelbiama.

Iki šiol brangiausias aukcione parduotas paveikslas buvo Edvardo Muncho (Edvard Munch) "Klyksmas". F. Beikono kūrinys jo kainą viršijo 22 mln. dolerių.

Šio aukciono buvo laukiama labai nekantriai, jo rezultatai nustebino net ekspertus. Tiesa, tai yra tik aukcionų rekordas. Už kai kuriuos paveikslus ne aukcionuose esą yra paklota gerokai didesnė suma.

Trys F. Beikono paveikslai vaizduoja 1922 metais Berlyne gimusį britų tapytoją L. Froidą. L. Froidas, 13 metų jaunesnis už F. Beikoną, buvo psichoanalitiko Zigmundo Froido (Sigmund Freud) anūkas ir F. Beikono kolega tapyboje. Abu jie yra ne kartą piešę vienas kitą.

Trys triptiko paveikslai yra po 2 metrus aukščio ir beveik pusantro metro pločio. Jie vaizduoja sėdinti L. Froidą - jo veidas, kaip įprastai F. Beikono kūriniuose, subjaurotas ir užpieštas.

"Christie's" aukcionų namai vadina kūrinį "vienu svarbiausių ir įdomiausių F. Beikono kūrinių". Jis iki šiol dar niekada nebuvo siūlomas aukcione. Daugelį metų paveikslai buvo atskirai, tačiau dabar jie vėl parduoti kaip triptikas.

Meno rinka yra nenuspėjama. Iki šiol brangiausias F. Beikono kūrinys 2008-aisiais parduotas už 86 mln. dolerių. Tačiau gegužę, pavyzdžiui, jo 40 mln. dolerių vertintas paveikslas Niujorke liko nenupirktas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder