Po „Frankenštormo“ Sandy Niujorko pakrantėje iškilo 18 mėnuliško peizažo kopų

Po „Frankenštormo“ Sandy Niujorko pakrantėje iškilo 18 mėnuliško peizažo kopų

Ne, šis vaizdas – ne iš Mėnulio. Ir ne iš kurios nors Žemės dykumos. Šitos piramides primenančios didžiulės smėlio kopos yra dar vienas praėjusį rudenį Šiaurės Ameriką nuniokojusio „Frankenštormu“ praminto uragano Sandy reliktas, bylojantis apie praūžusios stichijos jėgą. Stichijos, kuri tiek smėlio sunešė tiesiog Niujorke.

Po „Frankenštormo“ Sandy Niujorko pakrantėje iškilo 18 mėnuliško peizažo kopų

Tiesa, į įspūdingus kupolus smėlį supylė ne 2012 m. spalio uraganas, o žmonės. Tas smėlis – iš stichijos nusiaubtų Niujorko gatvių. Dabar gigantiški jo kauburiai stūkso Džeikobo Riiso Parko automobilių stovėjimo aikštelėje.

Kauburius supylė žmonės, tačiau 9 metrų aukščio piramidės formos monumentus iš jų sutvėrė pati gamta – pajūrio vėjai ir lietūs.

Praėjusių metų spalį uraganas Sandy užgriuvo tarp Atlanto vandenyno ir Jamaikos paplūdimio įsispraudusį nedidelį Rokavėjaus pusiasalį. Nors 130 tūkst. gyventojų turintis Niujorko rajonas prieš stichijai atslenkant buvo paskelbtas nelaimės ir evakuacijos zona, šimtai žmonių nusprendė likti ir audrą pasitiko namuose. Dėl spalio 29 d. uragano Sandy sukeltų potvynių ugniagesiai ir gelbėtojai šio rajono negalėjo pasiekti daugelį valandų.

Anot ugniagesių, viename užsiliepsnojusiame pastate buvo įkalinti 25 žmonės. Juos teko evakuoti valtimis, nes liepsnų apimtą pastatą sėmė vanduo, kurio lygis siekė gelbėtojams iki pažastų. Gaisrininkai mano, kad tai buvo, ko gero, labiausiai užtvindyta Niujorko dalis.

Kai kurie pusiasalio gyventojai problemų dėl elektros tiekimo, šilumos ir maisto turi dar ir šiandien – atstatymo darbai vyksta ne taip sparčiai, kaip norėtųsi.

Niujorke ir jo apylinkėse uraganas Sandy be elektros buvo palikusi 60 mln. žmonių arba apie 8,2 mln. namų ūkių ar įstaigų. Iš viso šalyje „Frankenštormas“ pasiglemžė 131 žmogaus gyvybę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder