Šaldymas žiemai: populiariausios uogos, bet į šaldiklį deda ir agurkus

Šaldymas žiemai: populiariausios uogos, bet į šaldiklį deda ir agurkus

Šaldymas jau senokai yra gana įprastas konservavimo žiemai būdas. Dažniausiai šaldomos uogos, tačiau dalis lietuvių jau yra įgudę šaldyti ir daržoves. Ir netgi tokias, kurios, rodos, nelabai tam tinkamos. Pavyzdžiui, agurkai, pomidorai ar prieskoniniai žalumynai. Subalansuotos mitybos ekspertė, mitybos akademijos „Pirmas šaukštas“ vadovė Rita Šilenskienė sako, kad šaldyti galima beveik viską.

Pasak R.Šilenskienės, šaldytose gamtos gėrybėse išlieka nemažai vertingų medžiagų, kurių taip trūksta žiemą.

„Technologijos leidžia mums išsaugoti nuo 75 iki 90 proc. naudingųjų medžiagų. Suvalgę porciją šaldytų daržovių mišinio (morkų, žirnelių, šparaginių pupelių, brokolinių kopūstų ir kt.), gausite dozę vitamino A, kuris svarbus akims ir odai, o žalios spalvos daržovės papildys organizmą vitaminu K, reikalingu kraujo krešėjimui. Tokiame mišinyje yra 5 g baltymų (iš žirnių ir pupelių) ir 8 g skaidulų.

Lietuviai mažai valgo daržovių, negauna per dieną reikiamos skaidulų normos, todėl daržoves, ir šviežias, ir raugintas, ir šaldytas, reikėtų valgyti taip dažnai, kaip sėdatės prie stalo. Egzotinės daržovės, vaisiai ir uogos skinami neprinokę, pakeliui pas mus jie nokinami dirbtinai. Abejoju, ar maistine verte gėrybės, gabentos tūkstančius kilometrų, naudingesnės už šaldytas, kurios buvo užaugintos vietoje“, - sakė pašnekovė.

Ji pabrėžė, kad, norint išlaikyti kuo daugiau naudingųjų medžiagų, vaisius, uogas ir daržoves reikia užšaldyti kuo greičiau ir kuo žemesnėje temperatūroje. Labai svarbu prieš šaldant juos kuo labiau nusausinti, kad užšaldžius būtų kuo mažiau ledo.

Galima šaldyti ir prieskoninius žalumynus: krapus, petražoles, bazilikus, salierų lapus, raudonėlius, rozmarinus. Juos geriausia kuo mažiau smulkinti, nes jie puikiai susispaudžia, o pjaustant išsiskiria eteriniai aliejai, kurie išgaruoja.

Nors šaldyti galima daug ką, vis dėlto yra daržovių, iš kurių šaldymo neišeis nieko gero. Tai - vandeningos daržovės: salotos, ridikėliai, agurkai, salierų stiebai. Atšildytos jos ištęžta, neišlaiko skonio.

„Netinka šaldymui ir svogūnai, nes jie keičia skonį. Nepatarčiau šaldyti ir kopūstų - jų visada yra pirkti mūsų prekybos centruose ir kainuoja nebrangiai, o šaldyti ir atšildyti kopūstai ištęžta. Teko girdėti, kad kai kas šaldo ir pomidorus, bet didesnė jų nauda yra termiškai apdorojus, nes antioksidantas likopenas atsiranda tik pakaitinus pomidorus. Juos geriau supjaustyti, apvirti 15-20 min. ir tik tada užšaldyti“, - sakė R.Šilenskienė.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder