Sėkmės reikalas: DNR mutacijos

Sėkmės reikalas: DNR mutacijos

"Nesėkminga" mutacija kamieninių ląstelių dalijimosi metu kur kas dažniau sukelia vėžį negu nesveikas gyvenimo būdas arba bloga genetika. Tokią išvadą padarė Džono Hopkinso universiteto Medicinos mokyklos (JAV) mokslininkai.

Jie išanalizavo kamieninių ląstelių dalijimosi ypatumus žmogaus organizmo 31 audinių tipe. Paaiškėjo, kad kuo daugiau ląstelės dalijasi, tuo didesnė vėžio atsiradimo tikimybė.

Tai paaiškina faktą, kad vienos onkologinės ligos atsiranda dažniau už kitas. Pavyzdžiui, storosios žarnos vėžys labiau paplitęs nei plonosios būtent todėl, kad pirmuoju atveju ląstelės dalijasi dukart greičiau.

Tyrimo rezultatai parodė, kad du trečdalius vėžio tipų sukėlė žmogaus DNR mutacijos dalijantis kamieninėms ląstelėms, ir tik vienas trečdalis ligų atvejų susijęs su nepalankiu aplinkos poveikiu arba paciento genetika.

Pažymima, kad tyrime nedalyvavo pacientai, sergantys krūties ir prostatos vėžiu.

"Mūsų išvados tikrai nereiškia, kad žmonės gali girtuokliauti, rūkyti, be saiko degintis saulėje ir jiems nieko nenutiks", - pabrėžė vienas iš tyrimo autorių Kristijanas Tomasetis (Christian Tomasetti).

Mokslininko žodžiais, tyrimo rezultatai tapo dar vienu įrodymu, kokia svarbi yra ankstyvoji onkologinių ligų diagnostika. Vien sveikatos profilaktikos nepakanka.

 

AR ŽINOTE, KAD...

Korporacija "Google" pradėjo kurti technologiją, kuri atpažins vėžį ir kitas sunkias ligas. Tai tabletė, pripildyta nanodalelių, turinčių magnetinių savybių. Patekusios į kraujotaką, mažytės dalelės ieškos molekulių, rodančių, jog dar tik randasi arba jau atsirado ir vystosi liga. Paskui duomenys bus perduodami į specialų įrenginį.

 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder