Socialinis tinklalapis "Facebook" suteikė Kosovui regiono statusą

Socialinis tinklalapis "Facebook" suteikė Kosovui regiono statusą

Kosovas socialiniame tinklalapyje "Facebook" savanorių "skaitmeninių diplomatų" dėka buvo pripažintas atskiru regionu, praneša BBC.

Kosovas 2008 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos. Teritorijos nepriklausomybę pripažino dalis Europos valstybių ir JAV. Bet iki šiol apie 200 tūkst. tinklalapio "Facebook" naudotojų iš Kosovo turėjo registruotis kaip Serbijos gyventojai. Kosovo nepriklausomybės nepripažįsta maždaug pusė pasaulio valstybių, įskaitant veto teisę Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje turinčią Rusiją.

Kosovo užsienio reikalų viceministras Petritas Selimis (Petrit Selimi) sakė, kad "Facebook" pripažino Kosovą dėl sėkmingos "nacionalinės skaitmeninės diplomatijos strategijos". Pagal šią strategiją, tūkstančiai Kosovo interneto vartotojų tapo savanoriais "skaitmeniniais diplomatais" ir nuolat kreipėsi į "Facebook" ir kitas interneto bendroves, kad šios pripažintų Kosovą kaip atskirą teritoriją.

Bendrovės "Facebook" atstovas patvirtino Kosovo pripažinimą, bet nesureikšmino šio veiksmo politinės prasmės. Atstovas teigė, kad sprendimas buvo priimtas ne dėl bendrovės politikos, o reaguojant į naudotojų kuriamą turinį (angl. user-generated concent). "Facebook" renka naudotojų kuriamą turinį bei trečiųjų šalių teikiamą informaciją ir pagal tai kitiems tinklalapio nariams siūlo specialiai jiems pritaikytas reklamas ir vietas, pavyzdžiui, kavines ar restoranus, kuriuose jie gali apsilankyti.

Anot P. Selimio, nesvarbu, kad "Facebook" pripažinimas nėra politinis. Viceministras tai laiko reikšmingu pasiekimu, nes socialinis tinklalapis sparčiai auga ir Kosovo pripažinimas gali būti naudingas vietos verslui.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder