Vakare naudojami planšetiniai kompiuteriai gali sutrikdyti miegą

Vakare naudojami planšetiniai kompiuteriai gali sutrikdyti miegą

Planšetinių kompiuterių naudojimas prieš pat miegą gali būti prasto miego priežastis, teigiama tyrime.

Vis daugiau žmonių į lovas nešasi ir savo planšetinius kompiuterius, kad prieš išjungdami šviesą galėtų panaršyti internete, patikrinti „Facebook“ ar parašyti elektroninį laišką.

Tačiau tyrėjai įspėja, kad dėl šių prietaisų ekranų skleidžiamos melsvos šviesos gali nukentėti puikus nakties miegas. Taip nutinka todėl, kad tokio tipo šviesa panaši į dienos šviesą, tad smegenys mano, kad vis dar diena.

Mėlyna šviesa riboja smegenų cheminės medžiagos, vadinamos melatoninu, gamybą. Būtent ši medžiaga padeda mums užmigti. Mat mūsų smegenys evoliucionavo taip, kad dienos šviesos valandomis būtų budrios.

Priešingai, šviesa, kurios tonas labiau oranžinis ar rausvas, neriboja melatonino gamybos, galbūt todėl, kad mūsų smegenys ją interpretuoja kaip ženklą, jog diena jau baigiasi.

Neurologai jau seniai nustatė, kad vėlų vakarą spoksant į televizoriaus, kompiuterio ar mobiliojo telefono ekraną gali sutrikti miegas.

Tačiau kadangi mobilieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai yra nešiojami, vis daugiau žmonių juos nešasi į miegamąjį. Naudotojai juos taip pat laiko arčiau akių nei kompiuterio ar televizoriaus ekranus.

Apšvietimo tyrimo centro politechnikos institute Niujorke tyrėjai įspėja, kad žiūrint į planšetinio kompiuterio ekraną ilgiau nei dvi valandas sumažėja natūralus melatonino lygis, mat prietaisas skleidžia trumpo bangos ilgio optinę radiaciją. Kitais žodžiais tariant, prietaisai skleidžia melsvesnę šviesą.

„Nors geriausia išeitis - prietaisus naktį išjungti, juos naudojant rekomenduojama ekranus kuo labiau užtamsinti, o jų naudojimo laikas prieš miegą turėtų būti ribojamas“, - skelbė jie.

Mokslininkai tokias išvadas padarė išmatavę 13 savanorių melatonino kiekį tuomet, kai jie dvi valandas 25 centimetrų atstumu žiūrėjo į „iPad“, kurio ekranas buvo didžiausio ryškumo.

Tokiu atveju jų melatonino lygis buvo daug žemesnis nei savanorių, kurie tą patį laiką „iPad“ naudojosi dėvėdami akinius su oranžiniais stiklais, kurie pašalina mėlyną šviesą.

Anot tyrėjų, planšetinių kompiuterių gamintojai galėtų priderinti savaime šviečiančių prietaisų spektrinės galios pasiskirstymą taip, kad jie naudotojams mažiau trikdytų miego ritmą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder