Marsas atvykėlius padarys silpnapročiais?

Marsas atvykėlius padarys silpnapročiais?

Žemės gyventojai ruošiasi į Marsą. Ekspedicijas rengia JAV, Kinija, Rusija. Elonas Maskas (Elon Musk), kosmoso agentūros "SpaceX" steigėjas ir generalinis direktorius, planuoja į kaimyninę planetą perkelti milijoną žmonių. Šiuos toli siekiančius planus neseniai sukritikavo Kalifornijos universiteto mokslininkai.

Pražūtingas kosminės spinduliuotės poveikis

Kaip rodo mokslininkų eksperimentai, tarpplanetinio skrydžio metu jo dalyviai gali išsikraustyti iš proto. Tokį pražūtingą poveikį gali turėti kosminė spinduliuotė - didelės energijos dalelių srautai, bombarduojantys keliautojų smegenis. Žemėje nuo tokio bombardavimo mus saugo planetos magnetinis laukas. Šis skydas aprėpia ir nedidelę erdvę aplink Žemę, saugodamas Tarptautinės Kosminės Stoties įgulą. Bet keliaujant į Marsą, atvirame kosmose, kosminiai spinduliai veikia visa jėga. Jų poveikį mokslininkai ir sumodeliavo, atlikdami eksperimentus su žiurkėmis. Graužikai buvo apšvitinti NASA radiacinėje laboratorijoje, o padariniai buvo analizuojami universitete, vadovaujant dr. Čarlzui Limoliui (Charles Limoli), kuris sugalvojo terminą "kosminės smegenys". Mokslininkai teigia: dalelės, lekiančios beveik šviesos greičiu, žaloja nervų ląsteles, aišku, ne visas. Bet ir tų, kurios sutrinka, užtenka sukelti silpnaprotystei ir atminties praradimui. Mokslininkai stebėjo abu reiškinius ir tiesiogiai švitinant - tarsi skrydžio metu, ir po švitinimo - tarsi jau Marse. Sunku tikėtis, kad žmonės su "kosminėmis smegenimis" gebės atlikti sąmoningus veiksmus.

Gresia psichikos sutrikimai

Tai blogos naujienos astronautams, kurie atvirame kosmose bus metus ir ilgiau. NASA turėtų išrasti patikimas ekipažo apsaugos priemones. Kitaip nusigavę į Marsą jie pamirš, kas tokie yra, iš kur ir kodėl atskrido. Tiesa, žmonėms su "kosminėmis smegenimis" į tai bus nusispjauti.

Rimta kliūtimi skrydžiams į Marsą gali tapti ir magnetinis laukas. Tiksliau sakant, jo visiškas nebuvimas kosminiuose laivuose ir kaimyninėje planetoje. O be magnetinio lauko, tokio įprasto Žemėje, astronautams ir kolonistams gresia psichikos sutrikimai - nė kiek ne menkesni kaip dėl kosminės spinduliuotės. Eksperimentuodami su gyvūnais, mokslininkai susidūrė su panašiu fenomenu. Marso sąlygos jau buvo modeliuojamos per eksperimentus, kuriuos 2008 m. atliko rusų biologai ir biofizikai. Jie žiurkes beveik visiškai izoliavo nuo Žemės magnetinio lauko. "Marse" gyvūnėliai išbuvo 11 dienų. Bet ir tiek užteko skirtumui pajusti. Žiurkės kvailėjo, netekdavo socialinės elgsenos įgūdžių, nuolatos pešdavosi, prarasdavo atmintį. Rusai specialistai netikrino, kaip magnetinis laukas veikia vaisingumą. Bet jų kolegų japonų darbai rodo: be magnetinio lauko tritonai visiškai išsigimsta. Jei tikėsime gandais, magnetinio lauko nebuvimą pajuto net ekspedicijos "Apollo-11" nariai per pirmąjį apsilankymą Mėnulyje. Pasakojama, kad grįžę N.Armstrongas ir B.Oldrinas baisiai susibarė, vos nesusimušė, kitaip tariant, jiems pakriko nervai, kaip ir eksperimentinėms žiurkėms. Ko gera, mokslininkai dabar turėtų sumodeliuoti visus atviro kosmoso "džiaugsmus" - ir spinduliuotę, ir magnetinio lauko nebuvimą. Veikiausiai smegenys taps dar "kosmiškesnės". Bet kokiu mastu ir per kiek laiko? Pavyzdžiui, Elonas Maskas žada kurti kosminius laivus, kurie iki Marso nuskris per 30 dienų. Ar tiek užteks, kad taptum idiotu? Ar vis dėlto skrydis smegenims bus nepavojingas? 

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis"

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder