Čili pagal Dainorą Abelkienę

Čili pagal Dainorą Abelkienę

Domėdamiesi žinomų klaipėdiečių virtuvės meniu, šį kartą pakalbinome architektę Dainorą.

"Vietoje įprastinių blynų šeštadienio rytui labai tinka "krameriukai". (Iš filmo "Kramer prieš Kramerį": kai herojė paliko savo vyrą, jam teko mokytis gaminti vaikui maistą; nuostabiai grūdo batoną į puodelį su kiaušiniene.)

Taigi padžiūvusias batono riekeles reikia pamirkyti kiaušinių, druskos ir pieno plakinyje ir kepti iš abiejų pusių ant įkaitintos keptuvės. Kai apskrunda, galima valgyti su pomidorų padažu. Mano babūnė Stefanija kepdavo taip pamirkytą ir duoną, ir baltą sūrį, jeigu jis per daug sukietėdavo. Mano draugė kepa saldžius "krameriukus" su cukrumi ir cinamonu, kiti valgo su uogiene...

Jeigu rimčiau, tai būtų čili, tinkamas prie raudono vyno, alaus, mineralinio vandens ar tekilos.

Reikia 1 kg jautienos faršo pakepti keptuvėje. Į faršą įmaišyti smulkiai supjaustyto ir aliejuje pakepinto svogūno, raudonos ir žalios paprikų, 5 skilteles česnako ir kokius 5 pomidorus.

Į didelį puodą sudedu faršą su daržovių tyre, didelį šaukštą aštrių garstyčių, 0,3 l pomidorų pastos, 6 skardinius indelius pupelių čili padaže (būtinai nukošiu ir pilu pupeles be padažo), 1 kubelį gero jautienos sultinio, ir, aišku, labai smulkiai supjaustytą čili pipiriuką be sėklyčių.

Visą košę reikia švelniai išmaišyti, pridėti pipirų, druskos, įpilti vyno, alaus arba vandens. Orkaitėje kepama valandą 180 laipsnių karštyje.

Čili valgome iš gilių lėkščių, užbarstę kieto sūrio ir būtinai reikia storais gabaliukais supjaustyto prancūziško batono.

Svarbiausia sąlyga - kad čili būtų kvapnus ir stiprus. Kepu, jei tik galiu, iš vakaro, per parą jis labai gerai fermentuojasi.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder