Išmoka už nepanaudotas atostogas

Išmoka už nepanaudotas atostogas

Darbuotojas turi sukaupęs daugiau nei 300 dienų savo noru nepanaudotų atostogų. Ar nutraukiant su juo darbo sutartį reikėtų sumokėti už visas šias nepanaudotas atostogas?

Advokatų kontoros J. Judickienė ir partneriai JUREX teisininkės Rasos Stankauskienės teigimu, 2005 m. gegužės 12 d. įstatymu Nr. X-188 buvo pakeistas Darbo kodekso 177 straipsnis ir panaikintas iki tol galiojęs apribojimas, kad kompensacija už nepanaudotas atostogas darbuotojo atleidimo atveju išmokama ne daugiau kaip už trejus metus.

"Dabar galiojanti Darbo kodekso 177 straipsnio 2 dalies redakcija nustato, kad kompensacija išmokama už visas nepanaudotas kasmetines atostogas. Vadovaudamasis šia norma, darbuotojas gali reikalauti kompensacijos už visas nepanaudotas atostogas.

Atkreiptinas dėmesys, kad Darbo kodekso 298 straipsnis nustato, kad darbuotojui priklausančios darbo užmokesčio ir kitos su darbo santykiais susijusios sumos priteisiamos ne daugiau kaip už trejus metus. Atsižvelgdamas į šią normą darbdavys gali išmokėti darbuotojui kompensaciją už nepanaudotas atostogas tik už trejus metus. Tačiau darbuotojui nesutikus su tokia išmoka ir inicijavus teisminį ginčą, prognozuoti šio teisminio ginčo baigtį, esant neaiškiam teisiniam reglamentavimui, sudėtinga. Tik Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, nagrinėdamas konkrečią bylą ir įvertinęs visas ginčo aplinkybes, gali aiškinti minėtų teisės normų taikymo praktiką", - aiškino R. Stankauskienė.

Klausimus specialistams galite siųsti el. paštu [email protected] arba adresu "Vakarų ekspreso" redakcija, M. Mažvydo al. 3, LT-92131 Klaipėda.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder