Kaip įsirengti sodo takelius?

Kaip įsirengti sodo takelius?

Kai mes renkamės suknelę ar kostiumą, mus visų pirma domina trys dalykai: medžiaga, dydis, forma. Tą patį galima pasakyti ir apie sodo takelius.

Sodo takelių konstrukcija priklauso nuo grunto, apytikslio apkrovos dydžio ir naudojimo intensyvumo (bus skirti tik vaikščiojimui ar ir transportui). Esminiai takų elementai:

* Sankasa - gylis grunte (atsižvelgiant į klojamą dangą). Tako automobiliui nuimamo grunto storis, klojant kietą dangą, turi būti ne mažesnis nei 0,5 m, o pėsčiųjų takeliui užteks ir 0,2 m.

PATARIMAS. Planuojant būsimus takelius pirmiausia reikia be jų "pavaikščioti" - ne paslaptis, kad popieriuje suplanuoti takai retai kada pasirodo esą naudingi...

 

* Pagrindas - smėlis, skalda, žvyras, būtinas siekiant sumažinti apkrovas, taip pat drenažo funkcijai atlikti. Takelio pagrindą reikia tinkamai paruošti - tai būtina dangos ilgaamžiškumo sąlyga.

* Danga - viršutinis tako elementas, labiausiai priklausantis nuo galimos apkrovos (grindinio plytelės, asfaltas, akmuo ir pan.).

Svarbi detalė - išilginio ir skersinio profilio parinkimas. Takeliai atlieka ir drenažo funkciją, todėl jų paviršiui būtinas nuolydis, kuris nukreips vandenį reikiama kryptimi.

Visi takai, netgi patys įprasčiausi, klasifikuojami atsižvelgiant į dangą:

* tvirtos dangos (betonas, asfaltas, tašyti grindinio akmenys ir kt.);

* minkštos dangos (žvyro, žvirgždo, smėlio, smulkūs akmenukai ir kt.).

Medis taip pat priskiriamas tvirtai dangai, nors, aišku, tarnaus trumpiau nei betono ar akmenų takeliai. Pavyzdžiui, tinkamai paruoštos ąžuolo, pušies ar juodalksnio trinkelės tarnaus apie 10 metų. Galimos ir specifinės dangos - pavyzdžiui, "žalieji takai", panašūs į veją, tačiau atlaikantys didžiules apkrovas: paprastos šaligatvinės plytelės klojamos tarpuose užsėjant veją.

Kur nutiesti?

Nemažai sunkumų kyla ne tik apsisprendžiant dėl takų dangos, bet ir siekiant tinkamai juos išdėstyti - juk takai nukreipia judėjimą, gali sukurti didesnio nei iš tikrųjų sklypo iliuziją, priversti sustoti ties tam tikromis detalėmis.

ŽALIASIS TAKAS - ne itin išsiskiria iš vejos, bet yra kur kas praktiškesnis.

 

Vaikščiojimui skirtas takas turėtų būti ne siauresnis nei 75 cm pločio, vaikštant po du plotis jau turėtų siekti 150 cm. Esminė taisyklė: kuo intensyviau takas naudojamas, tuo platesnis jis turėtų būti. Pagalvoti verta ir apie tai, ar įmanoma bus stumti vaikišką vežimėlį, karutį ir pan. Paprastai plačiausias takas veda nuo vartų namo ar garažo link.

Beje, veja turi būti įrengiama žemiau nei kelių ar takų paviršius. Aukščio skirtumas tarp plytelių paviršiaus ir šviežiai užsėtos vejos galėtų būti apie 2 cm. Taip sužėlusi veja bent keletą metų neslinks ant betoninio paviršiaus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder